SPREMAMO ZIMNICU: IPA KRASTAVCI!

krastavčići u pivu zimnica recept

Kako nam nije dovoljno da svaki ručak “zalijemo” pivom, ove zime će nam se ukus piva naći i na tanjiru.

Prvi dan zime proveli smo praveći zaista sjajne krastavce natopljene IPA pivom. Ova pivska zimnica pravi se veoma jednostavno i predstavlja sjajan izgovor za otvaranje jednog od naših omiljenih stilova piva.

Za naš recept smo koristili Stalker double IPA pivare RazBeerBriga, ali smo takođe napravili i jednu turu uz pomoć Brooklyn East India Pale Ale piva i moramo primetiti da nismo osetili značajnu razliku u ukusu.

Pokušajte da zamislite ukus klasičnih krastavaca iz turšije, a sada tome pridodajte šmek bibera i slačice/korijandera i snažnu aromu koju donosi hmelj iz IPA piva.

Navedena količina dovoljna je za punjenje četiri tegle od 500 ml, ali smo mi napunili i nekoliko manjih tegli kako bismo ih imali što više za poklanjanje ljudima kojima smo zaboravili da kupimo novogodišnji poklon.

Ukoliko ovo čita neko ko je dobio jednu od tegli sa slike, neka ignoriše prethodnu rečenicu.

POTREBNO:

  • 1,5-2 kg svežih krastavaca
  • 2 flaše IPA piva od 330 ml
  • 500 ml jabukovog sirćeta
  • 1 veza mirođije
  • 250 gr lomljenog leda
  • 2 kašike bibera u zrnu
  • 2 kašičice semena korijandera (ili slačice)
  • 1 kašika šećera
  • 50 gr soli

UPUTSTVO: Na srednje jakoj vatri ugrejte šerpu u koju ste sipali jabukovo sirće, biber, šećer, so i seme korijandera.

Mešajte dok se šećer i so ne rastope, te sklonite sa “vatre”.

Unutra sipajte pivo i izlomljeni led. Ostavite ovu tečnost za turšiju da se ohladi do sobne temperature.

Dok to čekate, iseckajte krastavce i stavite ih u tegle. U svaku teglu ubacite i nekoliko stabljika mirođije. Sipajte ohlađenu tečnost preko krastavaca, ali vodite računa da sve kriške ostanu potpoljene.

Sačekajte najmanje 24 časa pre otvaranja prve tegle. U suprotnom ih držite “na hladnom i mračnom mestu”.