NEOBIČNI SVETSKI STILOVI PIVA KOJE NIKADA NISTE PROBALI

pivski stilovi širom sveta

Današnje male pivare neprestano guraju napred, konstantno se trudeći da menjaju i kreiraju svoje recepte stvarajući potpuno nove pivske stilove, kako bi uspeli da se izdvoje na tržištu.

Međutim, malom broju brewmastera dosadili su hiljadu puta viđeni stilovi piva, pa su počeli da inspiraciju traže u starim udžbenicima pivske istorije.

Pred vama se nalaze neki od nama najzanimljivijih stilova koji su uglavnom vezani za određen region u kom su se pravili pre nekoliko stotina pa i hiljada godina, a koje i danas možemo da probamo. Ako se veoma potrudimo…

KVAS

Gde ga možete piti: Rusija

Alkohol: 0,5-2%

Verovatno ste već svi upućeni u bezalkoholno piće pod imenom “kvas” koje je i u Srbiji prilično popularno.

Ovo piće ruskog porekla o kojem su pisali Tolstoj, Dostojevski i Čehov ima i svoju pivsku verziju. Ako ćemo iskreno, od bezalkoholne verzije razlikuje se jedino utoliko što u sebi sadrži nizak procenat alkohola i ima nešto kiseliji ukus.

Pravi se fermentacijom mešavine raži i ječma, a zbog balansa kiselosti pića dodaju se limun, jagode ili suvo grožđe.

Sve pohvale Crow pivari koja je u saradnji sa nemačkom pivarom Freigeist Bierkultur proizvela pivo Kwasimodo sa dodatkom višnje, a za čiju je proizvodnju korišćen raženi slad, raženi hleb i kiselo testo.

Šta probati: Kwasimodo – Crow Brewery/Freigeist Bierkultur, East End Kvass

PURL

Gde ga možete popiti: Engleska

Alkohol: preko 10%

Svaki pošteni radnik na građevini je kroz vekove voleo da nategne flašu hladnog piva. Pa makar to bilo i u 8 ujutro.

Engleski radnici bi u 19. veku za jutarnje piće (da, tada je postojala i posebna cuga za jutro!) konzumirali ovo herbalno pivo od pelena, nama poznate gorke biljke za koju se nekada verovalo da je halucinogena kao i apsint.

Pored pelina, purl je sadržao i džin, đumbir i razne začine. Iako je ovo zajebano piće davno prestalo da bude deo jutarnje rutine radnika, vredni pivari su uspeli da naprave njegovu modernu verziju koju i danas možemo da probamo.

Šta probati: Green Purl – Sonoma Springs

SHAKPARO

Gde ga možete piti: Zapadna Afrika

Alkohol: 1-8%

Iako Afrika nikada nije imala (niti još uvek ima) značajnu pivsku kulturu, u zemljama zapadnog dela ovog kontinenta žene tradicionalno proizvode mutno smeđe piće sa dosta kvasca.

Za proizvodnju shakpara se koriste sirak i proso, žitarice koje su po prirodi bezglutenske, što je novim trendom izbacivanja glutena dalo na popularnosti ovog čudnog piva. Ako vas zanima kakav ukus ima, recimo da je rezultat voćkast sa blagom kiselošću i jasnim šmekom žitarica.

Šta probati: Sprecher Shakparo

MBEGE

Gde ga možete piti: Istočna Afrika

Alkohol: 0,4-5%

Kad smo već pomenuli da Afrika nema bogatu istoriju piva, evo još jednog piva sa dugom tradicijom.

U pitanju je piće koje ćete moći da probate samo ukoliko odete u posetu kod rođaka iz plemena Čaga iz Tanzanije. Mbege se pravi od banana koje se pasiraju i kuvaju satima, uz dodatak proso brašna i kore msesewe drveta (zbog gorčine kinina).

Rezultat je slatko-kiselo piće sa aftertejstom banane.

Šta probati: Na tržištu se ne mogu naći komercijalne verzije ovog piva

KEPTINIS

Gde ga možete piti: Litvanija

Alkohol: 5-6%

Ovo neobično litvansko pivo daje potpuno opravdanje nadimku “tečni hleb” koje je pivo davno dobilo.

Naime, kod pravljenja keptinisa, slad se najpre oblikuje baš u veknice, a zatim se poput hleba peče u rerni oko 20-30 minuta (dok se ne stvori “kora”), da bi se potpom izlomio i ubacio u posudu u kojoj se pivo kuva zajedno sa hmeljem, pa čak i korom lipe. Rezultat je slatko pivo punog ukusa koje može imati i blagu kiselost.

Šta probati: Keptinis Kupiškio

GRUT

Gde ga možete popiti: delovi Evrope

Alkohol: 4-8%

Piva koja su od 11 veka nove ere vodila ozbiljan rat protiv piva koja sadrže hmelj. I izgubila.

Gruit (grut, gruyt) za aromu i gorčinu piva umesto hmelja koristi razne mešavine biljaka i trava kao što su žalfija, ruzmarin, pelin, bršljen, vres…

Za ova biljna pića se dugo verovalo da imaju afrodizijačka svojstva ali i da su mogla da izazovu halucinacije, verovatno zbog poneke zalutale “narko” biljčice.

Grut stil piva se zahvaljujući zanatskim pivarama vratio iz zaborava, pa je pored mnogih svojih modernih verzija dobio i svoj Međunarodni gruit dan koji se obeležava svakog 1. februara.

Šta probati: Jopen Koyt, 13th Century Grut Bier

ČIČA

Gde ga možete piti: Centralna i Južna Amerika

Alkohol: 1-3%

Recimo da je u pitanju južnoamerička verzija kvas piva koja takođe može biti bezalkoholna ili sa niskim procentom alkohola.

Za razliku od kvasa, “čiča” se proizvodi od kukuruza, a zbog poboljšavanja ukusa svaki region koji je proizvodi ubacuje i svoje specijalne dodatke – kinou, kikiriki, koren tapioke, krompir…

Ako bismo čiču poredili sa drugim pićima, recimo da bi svojim kiselkastim ukusom bila dosta slična ciderima.

Šta probati: Dogfish Head Chicha

SAHTI

Gde ga možete piti: Finska

Alkohol: 6-11%

U pitanju je slatkasti nefiltrirani, nepasterizovani ejl koji se po tradiciji pravio kako bi se pio na svadbama i sličnim većim okupljanjima.

Napravljen je kombinacijom žitarica (najčešće ječam i raž) uz nešto hmelja i bobica kleke, dok se sladovina obično cedi kroz grančice zimzelenog drveta. Pored blagog ukusa hmelja, dominatne su arome banane.

Šta probati: Dogfish Head Sahtea, Nøgne Ø Dugges Sahti

STEINBIER

Gde ga možete popiti: Nemačka

Alkohol: 4-8%

Rane posude za kuvanje piva često su bile pravljene od drveta, što je značilo da je nemoguće grejati ih na direktnoj vatri kako bi se postigla dovoljno visoka temperatura za kuvanje piva.

Srednjevekovni pivari su se dosetili genijalnog rešenja ubacivanja vrelih komada granita direktno u sladovinu. Ovo kamenje (stein na nemačkom) je uzrokovalo snažno vrenje i karamelizaciju slada, pa je rezultat slatkasto i veoma ukusno pivo.

Danas je, naravno, mnogo lakše ovo pivo proizvoditi koristeći se modernim tehnologijama, ali neki neustrašivi pivari još uvek rizikuju plikove praveći steinbier na potpuno tradicionalan način.

Šta probati: Leikeim Steinbier

DRIKKE

Gde ga možete piti: Gotland, Švedska

Alkohol: 5-9%

Neiskusna nevikinška usta lako bi drikke (iliti gotlandsdricka) mogla da pomešaju sa sahtijem.

Na švedskom ostrvu Gotland, vikinzi su ovo piće ispijali po tačno utvrđenoj proceduri gde bi žene morale da ratnicima prinose piće koje zapravo i ne bismo baš mogli nazvati pivom.

Kao i sahti, drikke se kuva u vodi zajedno sa bobicama kleke, a pomoću grančica kleke dimljen je i slad, što piću daje jak aromatični dimljeno-herbalni ukus.

Šta probati: Jester King Viking Metal