PET NAJBOLJIH KNJIGA O PIVU!

Sada kada smo te prevarili da klikneš na link o “pet najboljih knjiga o pivu“, najpre moramo da ti priznamo jednu stvar – ovo nije pet najboljih knjiga o pivu.

Baš kao što ne postoji ni pet najboljih piva na svetu, ovo je zapravo mali presek knjiga koje bi svaki pošteni pivopija trebalo da pročita pre odlaska u kafanu “sa razumevanjem”.

Pokušali smo da ubacimo neke nove i zanimljive knjige, neke koje predstavljaju biblije kućnog pivarstva, ali i samo nama interesantna štiva.

Znamo da ćete nas mrzeti jer smo propustili da ubacimo neke značajne bisere poput knjiga Michaela Jacksona (npr. The World Guide to Beer), one kojima su se obrazovali domaći tehnolozi pivarstva (npr. Tehnologija slada i piva) ili neke nove regionalne knjige (Pivo, najboljša pijača na svetu, autora sajta Pivopis.si), ali slobodno u komentare stavite neke svoje preporuke…

1. Svet piva i piva svetaDr Jan Kišgeci (2001)

Moraćete nam verovati na reč da ovaj naslov nismo izabrali kao jedinu knjigu o pivu na našem jeziku samo zbog njenog imena!

Čak ne ni zbog detaljnog pregleda najboljih svetskih piva, po državama i kontinentima.

Snaga ove knjige predstavlja njen prvi deo koji obuhvata kratku istoriju pivarstva u Srbiji, kao i onaj o razvoju hmeljarstva u Vojvodini.

Na žalost, knjigu našeg velikog stručnjaka za hmeljarstvo, Dr Jana Kišgecija, ne možete da kupite u slobodnoj prodaji, već vam ostaje samo da je poput nas “pecate” po oglasima.

2. How to Brew, John J. Palmer (2006)

Ukoliko nameravate da se bacite u hobi kućnog pravljenja piva, ova knjiga je stvar koju morate da nabavite pre svakog lonca i svake sirovine.

S obzirom da je nešto starija, u sebi sadrži i nekoliko informacija koje više nisu aktuelne, ali još uvek predstavlja bibliju za sve stvari vezane za domaću proizvodnju piva – potrebna oprema, sirovine, priprema, recepti, kuvanje, rešavanje problema, eksperimentisanje, dosadna sterilizacija…

3. Business for punks: break all the rules – the Brewdog way, James Watt (2016)

“Ne trošite vreme na usrane biznis planove. Ignorišite savete. Spalite istraživanja tržišta. Uložite sve u ono u šta verujete.”

Ove mantre su od Brewdoga napravile ono što predstavlja danas a osnivač pivare, James Watt, je u ovu knjigu ubacio sve svoje strategije uz pomoć kojih je postao vlasnik jedne od najbrže rastućih pivara na svetu.

Dizajn je u prepoznatljivom pankerskom Brewdog stilu, a knjiga će predstavljati dragoceno iskustvo za sve ljude koji žele da se uključe u pivarske vode filozofijom koja bi ukratko mogla da se svede na sledeće:

“Važno je da vas mrze. Važno je da vas vole. Imajte fanove i suvlasnike, a ne klijente. Edukujte. Informišite. Pravite kvalitetno pivo.”

4. The Comic Book Story of Beer, Jonathan Hennessey (2015)

Savršeno štivo za sve pivopije i ljubitelje stripova koji ne žele da “preduboko” ulaze u svet pivarstva i probleme koje pokrivaju ostale knjige sa ove naše mini liste.

O ovom stripu smo već pisali kada se pojavila i tada smo rekli da je na veoma zabavan način uspela da prikaže hiljadama godina dugu istoriju piva, ali i osnove najpopularnijih stilova piva kao i najznačajnije face i pivare za koje bi svako od nas trebalo da zna.

5. The Complete Beer Course, Joshua M. Bernstein (2013)

Ova prilično obimna knjiga sa mnoštvom fotografija je podeljena u 12 poglavlja, a kada stignete do poslednjeg, pretvoriće vas u najobrazovanijeg alkosa u kafani.

Od istorije pivarstva, preko osnova proizvodnje piva, knjiga nas vodi kroz sve najznačajnije stilove piva.

Preporučujemo da svako poglavlje čitate ispijajući pivo o kojem je reč. Za kraj je ostavljeno uparivanje sa hranom i čuvanju piva, ali do kraja svakako nismo stigli. Sačekaćemo da se snimi film…