GULAŠ SA PIVOM I KROMPIROM

GULAŠ SA PIVOM I KROMPIROM recept

Potrebno:

  • 1 dl ulja,
  • 1 kg svinjetine od buta,
  • 2 glavice (250 g) crnog luka,
  • kašičica suvog začina;
  • 1 šargarepa,
  • 3 dl svetlog piva,
  • 2 dl vode,
  • pola kašičice kima,
  • kesica (50 g) začina za gulaš,
  • kašika slatke aleve paprike,
  • kašićica ljute aleve paprike;
  • 600 g očišćenog krompira,
  • 2,5 dl vrele vode;
  • 50 kašika vinskog sirćeta;

Prilog: kuvana testenina.

U šerpi zagrejati ulje i desetak minuta propržiti meso isečeno na kocke. Dodati sitno seckan crni luk i suvi začin, šerpu poklopiti i uz povremeno dodavanje po malo vode dinstati pola sata. Zatim dodati očišćenu šargarepu isečenu na kockice i mešavinu piva, vode, kima, začina za gulaš i obe aleve paprike, pa dobro promešati.

Kad sadržaj ponovo provri, poklopiti šerpu i uz povremeno mešanje dinstati na umerenoj vatri 45 minuta. Zatim dodati krompir isečen na kocke i vrelu vodu, promešati i dinstati još oko pola sata. Na kraju gulaš po potrebi dosoliti, dodati vinsko sirće i prokrčkati još 2-3 minuta. Služiti uz kuvanu testeninu.

Recept je preuzet iz knjige „Jela sa pivom“ Mirka J. Janjića, izdavačke kuće “Male majstorije”