U Sloveniji otvorena prva fontana koja toči pivo!

Dok smo mi jučerašnji dan proveli ustima hvatajući kapi kiše, u slovenačkom mestu Žalec otvorena je najlepša stvar koju je svet ikada video – fontana koja toči pivo! Fontana. Koja. Toči. Pivo!

Nekoliko stotina posetilaca juče je prisustvovalo otvaranju fontane koja nosi ime Zeleno zlato, u čast hmelja koji se gaji u ovim krajevima. Loša vest je da fontana neće točiti besplatno pivo, nego posetioci moraju da plate 6 evra, nakon čega dobijaju specijalnu čašu s mikročipom u koju će moći da se doliju po decilitar piva iz svake od pet točilica.

Svakog meseca menjaće se ponuda piva, a trenutno fontana toči sledeću postavku: Kukec lager iz Žaleca, tamno pivo iz lokalnog hotela Roglo, medeno svetlo pivo Kratochwill, crveni ale pivnice Adam Ravbar i odličan imperial IPA Maximus pivare Vizir. Fontana neće raditi tokom cele godine, nego od početka aprila do kraja oktobra i to od 10-21 h.


Na konferenciji za novinare povelo se i pitanje cene projekta fontane Zeleno zlato. Gradonačelnik Janko Kos rekao je da je za nju izdvojeno oko 180.000 evra, ali da ni jedan evro nije otišao iz budžeta jer su sredstva izdvojena od dela poreza koji je Žalec dobio pre dve godine, nakon što je jedan njihov stanovnik dobio čak 28 miliona evra na lutriji Eurojackpot i ostavio Žalecu porez od 4 miliona. S obzirom da je puna cena fontane 350.000 evra, ostatak novca su prikupile 92 različite kompanije i 58 ljubitelja piva.

Kos je rekao da očekuje da će Žalec od fontane imati samo zaradu jer očekuje dolazak alkosa iz cele Evrope: “Na otvaranju fontane u utorak se pojavilo 12 delegacija zemalja kao što su Češka, Italija, Srbija, Hrvatska… Sredinom septembra se završava sezona branja hmelja i mnogi gosti se raspituju oko dolaska i posete fontani.

Ako nas neko od vas preduhitri i poseti kaf… fontanu pre nas, neka nam obavezno javlja utiske!