Upoznaj Marka i Jelenu – RateBeer korisnike sa najviše popijenih piva u Srbiji!

Kada smo se prošlog meseca dogovarali da uradimo intervju, Marko i Jelena su na RateBeeru imali preko 1500 ocenjenih piva prikupljenih za nepune dve godine, koliko su aktivni na najpopularnijem pivskom sajtu na svetu (ne, ne mislimo na Svet piva). Danas, ta cifra je porasla na preko 1800 različitih recenziranih piva. Kao zagrižene ljubitelje piva, ovaj broj čini da se osećamo prilično bedno dok prebrojavamo različita piva koja smo i sami probali u istom periodu.

RateBeer je osnovan 2000. godine i danas predstavlja najpopularniji i najuticajniji pivski sajt na svetu koji okuplja ljubitelje piva širom sveta i čije ocene piva se uzimaju kao najmerodavnije. Iako do pre nekoliko godina nije bilo puno korisnika ovog pivskog portala koji dolaze iz Srbije, svakim danom ih je sve više. Na vrhu liste po broju popijenog i ocenjenog piva nalaze se Beograđani Marko i Jelena, koje smo uhvatili u sred njihove selidbe u Amsterdam i pokušali da otkrijemo kako da i sami probamo ovoliko različitih piva i kako da svako od njih ocenimo…

MARKO MIHALIĆ: Sve je naravno počelo sa putovanjima. Moj i Jelenin hobi su putovanja i svaki odlazak u inostranstvo je davao povod da se pored lokalne hrane proba neko “novo” pivo a da nije Heineken, Carlsberg i ostali svetski poznati brendovi. Najveća groznica je počela odlaskom u Belgiju gde smo se moja supruga i ja potpuno zaljubili u nihove stilove i ukuse. A što se tiče Ratebeera, najzaslužniji su sigurno moji prijatelji Alberto (ratebber nickname: ippopotamo36) i Matt (luttonm) koji su me inspirisali da počnem da ocenjujem piva. Čak i dan danas, iako smo daleko, uspevamo da se sastanemo nekoliko puta godišnje i ocenimo određene stilove piva, a u našoj tasting grupi je i Vlada iz Beerville store i bara u Beogradu.

Drago mi je da je u poslednjih par meseci na našem tržištu pojavilo par novih zanatskih pivara. Kvalitet sigurno nije još na nivou kao u ostalim zemljama Evrope al polako sustižemo taj trend.

SVET PIVA: Da li znaš koliko si otprilike do sada popio različitih piva?

MARKO MIHALIĆ: Sigurno je bilo preko 2200. Ima i onih koje nisam uspeo da ocenim od kad sam na Ratebeeru.

SVET PIVA: Koji procenat ocenjenih piva si popio ti, a koliko tvoja žena?

MARKO MIHALIĆ: Uglavnom smo sve zajedno probali. Al ipak malo veći procenat je na mojoj strani. Recimo ona 30 a ja 70 procenta.

SVET PIVA: Za nepune dve godine si ocenio preko 1800 piva na RateBeeru, što znači da u proseku popiješ više od dva piva dnevno. Kako nisi konstantno pijan?

MARKO MIHALIĆ: Haha! Pa uglavnom više od polovine piva koja sam probao je bilo iz malih degustacionih čaša.Tako da nisam baš svaki put uspeo da se napijem. (smeh)

SVET PIVA: Da li bi mogao da prošetaš do frižidera i da nam kažeš koliko vam se trenutno piva tamo nalazi?

MARKO MIHALIĆ: U frižideru nam se trenutno nalaze tri piva, a imamo i petnaestak u “podrumu”. U pitanju su neke specijalne kolaboracije.

SVET PIVA: Da li si se usudio da izračunaš koliko si do sada potrošio novca na pivo?

MARKO MIHALIĆ: Nisam se usudio. Niti razmišljam o tome. Za mene to predstavlja zadovoljstvo. Kao i svako drugo zadovoljstvo – i ovo nešto košta. Sve u svemu, ne odričem se ničega da bih mogao sebi to da priuštim.

SVET PIVA: Koliko se tebi i Jeleni razlikuju ukusi?

MARKO MIHALIĆ: Nema neke značajne razlike. Jelena više preferira neke “light” stilove, za razliku od mene koji, kao što sam već rekao, preferiram neki “strong” beer stil.

SVET PIVA: Kako uspevaš da stalno nabavljaš nova piva? Da li se razmenjuješ sa drugim korisnicima RateBeera?

MARKO MIHALIĆ: Uglavnom kada se Ratebeerovci nalaze po svetu oni tada i razmenjuju piva. Naravnom, za mene Ratebeer nije samo cilj kojim bih došao do novog ratea već pre svega društvena mreža preko koje sam stekao mnogo prijatelja. Pored već pomenutih Alberta i Matta, upoznao sam ljude iz mnogih krajeva sveta – Belgije, Holandije, Italije, Turske, Hrvatske…

SVET PIVA: Da li imaš omiljeni stil piva ili omiljenu pivsku državu?

MARKO MIHALIĆ: Nemam poseban stil koji volim. Uvek se obradujem kad probam neke belgijske klasike tipa Belgian strong ale.

SVET PIVA: Da li vam se sada sva putovanja svode na tzv. “pivski turizam”?

MARKO MIHALIĆ: Ne bismo rekli da nam se svako putovanje svede na pivski turizam, ali da, uglavnom se trudimo probamo nova piva na mestima koja posetimo.

SVET PIVA: Da li nam možeš objasniti kako se zapravo pravilno piše recenzija jednog piva?

MARKO MIHALIĆ: Po mojim kriterijumu sve počinje od sipanja piva u čašu. Prvo se ocenjuje izged (boja, zamućenost, pena). Naravno odmah posle toga sledi opis mirisa i na šta vas podseća. Zatim sledi ukus i kako je balansirano u smislu gorčine, slatkoće, kiselosti… Na kraju celokupni utisak dobije finalnu ocenu. Ja u mojim rateovima uvek naznačim gde sam pio pivo i sa kim sam pio.

SVET PIVA: Da li si u kontaktu sa nekim domaćim pivarama i da li one pridaju značaj recenzijama korisnika na RateBeer sajtu?

MARKO MIHALIĆ: U kontaktu sam skoro sa svim domaćim zanatskim pivarama. Mislim da sve pivare pridaju značaj ocenama na Ratebeeru – neke otvoreno pričaju o tome a neke ne.

SVET PIVA: Šta misliš o zanatskim pivarama i kvalitetu piva u Srbiji?

MARKO MIHALIĆ: Drago mi je da je u poslednjih par meseci na tržištu pojavilo nekoliko novih zanatskih pivara, kao i da je početkom godine napravljen festival sa 10 domacih pivara u Samo pivo. Kvalitet sigurno nije još na nivou kao u ostalim zemljama Evrope al polako sustižemo taj trend.

SVET PIVA: Za kraj – da li imaš svog favorita među domaćim, odnosno stranim pivarama?

MARKO MIHALIĆ: Crow pivara kod nas ima viziju i veliki potencijal da napravi baš nešto različito od onog na šta smo navikli u Srbiji. Od stranih pivara, Toccalmatto iz Italije ima veoma interesantna i originalna piva, a iz Amerike bih izdvojio pivaru Hair of the Dog.