PILEĆA KRILCA U MEDU I PIVU

Pileca Krilca u medu i pivu recept

Potrebno: 1 kg pilećih krilaca, 2 kašike suvog začina, 2 kašičice karija, 60 g meda; 80 g margarina ili maslaca, 2 dl svetlog piva,

Prilog: pire od krompira i tartar salata.

Pileća krilca oprati i posušiti suvom kuhinjskom krpom. Odstraniti im treći deo, tako da ostanu samo batačići i srednji delovi.

Zatim ih posuti suvim začinom i karijem, preliti ih medom i ostaviti da na sobnoj temperaturi odstoje jedan sat. Tokom mariniranja krilca okrenuti 2-3 puta kako bi marinada ravnomerno prionula na meso.

U šerpi zagrejati margarin (maslac) i krilca oceđena od marinade propržiti po 34 minuta sa obe strane. Zatim ih preliti marinadom, dodati 1 dl piva, poklopiti šerpu i na umerenoj vatri dinstati oko 40 minuta. Tokom dinstanja dodavati po malo preostalog piva.

Dinstana krilca služiti uz pire od krompira, sve preliveno sokom u kome su se dinstala i uz taratar (salata od svežih krastavaca, belog luka, kisele pavlake, seckane mirođije i po malo soli, ulja i sirćeta).

Recept je preuzet iz knjige „Jela sa pivom“ Mirka J. Janjića, izdavačke kuće “Male majstorije”