8 PIVA INSPIRISANIH RATOVIMA ZVEZDA

star wars pivo

Večeras (tehnički, sutra!) je premijera sedme epizode Zvezdanih ratova pod imenom “Buđenje piv… sile!” i ne vidimo bolji povod za pravljenje spiska od devet piva u kojima je sila najjača.

Zla Disney imperija je zavladala Star Wars serijalom, pa dok čekamo advokate ispred vrata svake od ovih pobunjeničkih pivara, uživajmo u divnim pivima inspirisanim najuspešnijom naučnofantastičnom filmskom franšizom svih vremena.

A sada izaberite crno ili svetlo pivo u zavisnosti od toga kojoj se strani klanjate…

Empire Strikes Bock

Pivara Empire iz Njujorka u svojoj ponudi ima Strikes Bock, tradicionalno nemačko bok pivo sa 6,5 procenta alkohola koje se pravi od nemačkog kvasca i leži šest nedelja. Međutim, pre dve godine pokrenuta je tužba protiv pivare od strane Lucasfilma zbog krađe imena i vizuelnog identiteta. Nakon što se priča o tužbi našla u svim svetskim medijima, vlasnik Empire Brewinga je izdao video koji se nalazi ispod kako bi pokazao da je u pitanju samo parodija. Za divno čudo, Lucasfilm je izgubio ovu parnicu.

Beer Wars

Domaći takmičar u trci za najbolje pivo inspirisano serijalom Ratova zvezda. Reč je o proizvodu sa 7% alkohola napravljenog od strane beogradskog kućnog pivara Nikole koji je svoju pivaru nazvao – “Nikola Car Brewery”. Ovo pivo smo prvi put videli na drugom (može biti i trećem) skupu kućnih majstora u Beogradu, ali nismo stigli i da ga probamo. Ako neko jeste, neka javlja utiske!

Light Speed

Zapravo, ovo pivo se isprva zvalo “Millennium Falcon”, ali je američka pivara Toppling Goliath “bila prinuđena” da mu ipak promeni naziv. U pitanju je sezonsko pivo, pale ale sa 5,8% alkohola koji se proizvodi uz pomoć Millennium hmelja. Iako nismo bili u prilici da probamo pivo, pivara tvrdi da sadrži “prijatnu aromu narandže i blagi ukus limuna, pomešan u ovoj lepotici koju ćete popiti brzinom svetlosti”.

Episode 13 – B. Nektar Strikes Back

“Nekada davno, u podrumu nedaleko od Detroita…

Došlo je mračno vreme za pobunjeničku vojsku. Zla imperija je pritisnula i ućutkala pobunjenike. U pokušaju da ojačaju svoju borbu, pobunjenici su poslali hiljade boca širom galaksije. Ali trupe Imperije su im za petama. Revolucija počinje danas. Pomozite nam fanovi B. Nektara. Vi ste naša jedina nada!”

Imperial Stout Trooper

Russian Imperial Stout sa poštenih 8,5% ABV je jedno od najpopularnijih brendova pivare New England Brewing. Ovaj stout je prvi put proizveden 2006. godine, a tri godine kasnije kontaktirao ih je Lucasfilm. Kako je to vlasnik, Rob Leonard, ispričao: “Bili su veoma ljubazni i ukazali su nam na to da imaju veoma sličnu sliku kao i mi na etiketi, da je ona autorski zaštićena i da bismo trebali da promenimo našu”. Etiketa je i promenjena, a Imperial Stout Trooper je nastavio da se proizvodi.

Galaxy Imperial

Bare Hands Brewery je nedavno izbacio ovaj imperial IPA (čak 10% alkohola i opasan IBU 95). Brewmaster Chris Gerard je koristio puuuno australijskog Galaxy hmelja, a sama etiketa nas upozorava da se spremimo da “naše čulo ukusa osvoji galaksiju”. Na etiketi ćete takođe videti i glavu hmelja sa Darth vaderovim šlemom.

Dark Helmet

Da budemo iskreni, nismo sasvim sigurni da li je ovaj nemački crni lager ime dobio po filmu Ratovi zvezda ili Mel Brooksovoj parodiji Zvezdane lopte. Bez obzira, ovo naizgled lako pivo ima čak 9% ABV i 30 IBU, a proizvodi ga mala pivara iz Ohaja pod imenom “The Brew Kettle Brewery”.

Westbrook Dark Helmet

Ukoliko vam jedan Schwarzbier pod imenom Dark Helmet nije dovoljan, evo još jednog. U pitanju je nešto lakša verzija (5,9% ABV, 25 IBU) prethodnog piva. Ovo čedo pivare Westbrook iz Južne Karoline počelo je da se pravi 2011. godine i dostupno je samo u zimskim periodima godine. Da “slučajnost” bude veća, koriste i istu krilaticu, “May the Schwarz be with you!”.

Empire Strikes Black

Jedna od naših omiljenih američkih pivara, Sierra Nevada, izbacila je pre 2009. godine ovaj ozbiljan Imperial Stout težak 9,8 procenta alkohola. Neprozirno crne je boje poput duše Dartha Vadera i nosi dominantne ukuse čokolade i prženog slada. Verovatno i najbolje pivo sa ove liste…