Vrste Čaša Za Pivo – Sipaj Pravu Stvar u Pravu Čašu

vrste case za pivo

Svaki ljubitelj piva zna da je posao čaše da poboljša uživanje u pivu. U zavisnosti od oblika, njen zadatak može biti da sačuva temperaturu, drži penu, podstakne gaziranost, pojača arome… Pivopija koji drži do svojih loših navika će pri ruci uvek imati bar nekoliko vrsta čaša za piva koja najčešće ispija. Mi smo naveli samo osam najvažnijih stilova, a vi nam slobodno pišite nezadovoljni izborom i zbog činjenice da smo zaboravili čaše za IPA, Kwak…

KRIGLA

krigla za pivo

Sinonim za pivsku čašu i nazdravljanje. Namenjena je ispijanju lakih piva, ima debele „zidove“ koji čuvaju temperaturu piva i dršku koja sprečava grejanje dragocene tečnosti.

Koristiti uz: lager, pilsener, pa i porter, stout i određena ale piva

VISOKA ČAŠA

visoka casa za pivo

Ovaj oblik čaše dizajniran je tako da naglasi arome koje možemo naći u pšeničnim pivima. Visoka čaša zahteva pažljivo sipanje na početku i tek na kraju direktno sipanje i stvaranje čvrste pene.

Koristiti uz: Hefeweizen, Kristalweizen, Weizenbock, Dunkelweizen, Gose

TULIP ČAŠA

tulip casa za pivo

Ako nisi siguran u čega bi trebalo da sipaš pivo, sa ovom čašom nećeš pogrešiti, iako će se jača piva najbolje pokazati u ovom obliku čaše. Napravljena je tako da oblikom oslobođene arome zadrže u čaši, dok nožica sprečava grejanje.

Koristiti uz: gotovo svaki belgijski ale, voćna piva…

PINTA

pinta za pivo

Najklasičniji oblik čaše za služenje piva u pabovima dolazi u dve veličine – od 473 i 590 ml. Jeftine za izradu, praktične za slaganje i jednostavne za ispijanje piva. Kao univerzalne kafanske čaše, pogodne su za gotovo svaku vrstu piva.

Koristiti uz: gotovo sve vrste piva…

SNIFTER

snifter casa za pivo

Iako ti je ova vrsta čaše poznatija za ispijanje konjaka i brendija, njen oblik savršen je i za piva sa jakim aromama. Kratka nožica će te primorati da dlanom uhvatiš čašu i digneš temperaturu piva kako bi se bolje osetio njegov ukus i miris.

Koristiti uz: imperial IPA piva, belgijska ale piva, eisbock…

PILSNER ČAŠA

pilsner casa za pivo

Kao što joj i ime kaže, ova čaša namenjena je služenju pilsner i svetlih lager piva. Oblikovane su tako da sačuvaju gaziranost piva i što duže održe penu. Najčešće dolaze u oblicima od 250 i 330ml.

Koristiti uz: pilsner i lager piva

PEHAR

pehar casa za pivo

Čaša ovog prelepog oblika može se naći sa nešto dužom nožicom ili plića i masivnija. Neke su napravljene tako da drže penu debelu 2 cm svojim oblikom koji kreira mehuriće u pivu.

Koristiti uz: belgijska ale piva, nemačka bock piva, dubbel, tripel, quad…

RAVNA ČAŠA

ravna casa za pivo

Tradicionalna nemačka čaša koju Nemci nazivaju „stange“ (štap) visoka je, ravna i koristi se za nešto delikatnija piva kod kojh je potrebno istaći nijanse hmelja i slada.

Koristiti uz: Kölsch, voćna i pirinčana piva, bock, altbier…

Gde Kupiti Sve Ove Čaše?

Da bi sakupio sve ove čaše, od kojih ćeš mnoge koristiti samo nekoliko puta u životu, verovatno bi trebalo da potrošiš puno novca. Previše, zapravo.

Naš savet ti je da posetiš lokalni buvljak jer se na ovim mestima uvek mogu pronaći raznovrsne polovne čaše za pivo (zahvaljujući našim gastarbajterima iz Nemačke!) po ceni od oko 50 dinara. Kada budeš znao šta tražiš, i sam ćeš se iznenaditi bogatstvom ponude…