Da li te zbunjuju svi stilovi piva o kojima ljudi pričaju i ni sam ne znaš koji bi tebi odgovarao? Daj nam 10 minuta i napravićemo od tebe eksperta za pivo! Ne, stvarno.
I pored predugačke istorije piva, nebrojeno stilova i naizgled komplikovanog načina spravljenja, kada pročitaš do kraja ovaj tekst, na magičan način ćeš postati pivski somelijer, imaćeš svoj omiljeni stil piva i znaćeš da savršeno kombinuješ pivo sa hranom.
Upravo smo potrošili 20 sekundi vremena, te odmah prelazimo na stvar…
Nauči Najvažnije Sastojke
1. Ječam:
Ječam je glavni sastojak piva. Od ječma, tj. slada, fermentacijom nastaju šećeri, a od ovih šećera se dobija alkohol.
Ukoliko nema ječma ili drugih žitarica, nema ni piva.
2. Hmelj:
Hmelj je biljka penjačica sa zeljastim, zelenim plodovima i veoma je slična marihuani. Zaista! Ženski plodovi proizvode lepljiva ulja koja će te umiriti i opustiti.
Hmelj se dodaje u pivo stotinama godina unazad baš zbog ovog efekta, ali i jer prirodna ulja predstavljaju konzervans koji sprečava da se pivo pokvari. Industrijska piva ne sadrže u sebi značajne količine hmelja, te nemaju ni prijatnu aromu i ukus.
Kada budeš otkrio koliko voliš hmelj (a voliš ga!) moraćeš da se potrudiš da nađeš proizvode manjih craft pivara.
3. Još neke stvari
A „još neke stvari“? Pa, pivo sadrži još puno sastojaka ali najvažniji su ječam i hmelj.
Pored njih tu je i voda, kvasac koji fermentacijom sa šećerima stvara alkohol, a od žitarica može se naći pirinač ili pšenica. U industrijskim pivima čak i kukuruz.
Neka piva u sebi sadrže višnje, korijander, đumbir, čokoladu… Ali pored čega? Tako je – ječma i hmelja!
Nauči tipične ukuse piva
Većina komercijalnih piva dolazi iz veoma uskog kruga stilova piva. Ako misliš da Jelen, Lav, Zaječarsko, Carlsberg, Heineken, Amstel, Becks i Tuborg imaju isti ukus, čestitamo – u potpunosti si u pravu. Sva ova piva su svetli lageri sa veoma sličnim profilom ukusa.
Ova piva čine samo maleni deo lepeze ukusa piva koji postoje, te ukoliko su lageri jedina piva koja si pio, svet piva za tebe čuva mnoge radosti!
Od PRŽENOG JEČMA: karamela, čokolada, kafa, biskvit
Ječmeni ukusi
Ječam, odnosno slad, može da stvori mnogo dublje ukuse u zavisnosti od toga koliko je pržen. Blago proprženi ječam stvara ukus žitarica ili biskvita. Više prženi ječam proizvodi ukus kafe ili čokolade.
Od HMELJA: citrusne, cvetne, travnate, zimzelene arome
Hmeljski ukusi
Hmelj daje široku lepezu aroma. Ukoliko pronađeš mirise trava, grejpfruta ili cveća u svom pivu, to samo hmelj pokušava da ti se obrati. Hmelj takođe daje na gorčini piva, te ona koja sadrže puno aroma hmelja znaju da budu i prilično gorka. Ljubitelji hmelja vole gorčinu i, suprotno onome što si možda mislio, kvalitetna gorčina zna da bude sjajna stvar.
Od ŠEĆERA: voćna slatkoća, slatkiši, smeđi šećer, molasa
Ukusi šećera iz ječma
Šećer stvoren iz ječma ne nestaje u potpunosti u procesu fermentacije. Kao što nefermetisani šećer iz grožđa daje slatkoću vina, tako i ovi ostaci šećera pružaju slatkoću pivu. Ovi ukusi šećera mogu da u tvom pivu skrivaju arome smeđeg šećera, molase, slatkiša ili voća poput jabuke ili suvog grožđa.
Uparivanje piva sa hranom
U pitanju je ogroman, prelep svet koji je vredan istraživanja, pa ćemo ti pružiti nekoliko osnovnih stvari u vezi kombinovanja hrane i piva i pustiti te da sam istražuješ.
Ukusi karamele, kakaa i kafe < > Dimljeni ukusi hrane sa roštilja
Hmeljasta piva čiste paletu usta i pružaju biljni kontrast za… < > …masnu hranu kao što su pica, losos ili guska
Živahna voćna slatkoća piva < > Sjajno ide uz ne posebno teške sireve
– Činjenica da hmelj ima svojstvo čišćenja palete usta ima veze sa svojstvom sličnim sapunima.
U hmelju postoje sastojci koji se sa jedne strane vezuju za ulja (kao što su ona koja se nalaze u sirevima ili hamburgerima) a sa druge strane za vodu (kao što je recimo ona u pivu!).
Gutljaj hmeljastog piva pomoćiće ti da očistiš svoj jezik od masnoće i da oslobodiš svoje čulo ukusa za još degustiranja!
– Imaš problema sa uparivanjem piva sa ukusima čokolade i kafe sa čokoladnim desertima?
Glavni problem leži u tome da je desert toliko sladak da pivo odaje utisak velike gorčine. Pokušaj ovaj spoj sa slatkišem od tamne čokolade kako bi otkrio magične ukuse.
Moje omiljeno pivo
Razmišljaj više o stilu nego o zemlji porekla ili konkretnom brendu.Kao eksperta za pivo (koji ćeš postati za 4 minute), ljudi će ti često postavljati pitanje: „Koje je tvoje omiljeno pivo?“. U redu je da ne znaš konkretan odgovor. Zapravo, još je i bolje ne dati ga. Umesto toga ciljaj na svoj omiljeni stil piva ili, još bolje, na grupu stilova.
Pa, hajde da odredimo tvoj omiljeni stil. Ili tri stila. Ali prvo moramo eliminisati potencijalne probleme…
Razmišljaj što šire moguće: za sada zaboravi na svetle lagere i na podelu između tamnih i svetlih piva.
Za početak, recimo da tvoj omiljeni stil piva nema nikakve veze sa industrijski proizvedenim pivima koje smo svi konzumirali u ogromnim količinama. Tvoj omiljeni stil piva nije svetli lager. Takođe, zaboravi i na podelu na tamno i svetlo pivo koje misliš da imaš. Svet piva je mnogo veći od ovoga i verovatno ćeš imati favorite svake moguće boje.
Zaboravi i na piva iz određenih država. Piva kao što su Becks (Nemačka), Heineken (Holandija) ili Corona (Meksiko) ni blizu ne predstavljaju raznovrsnost ili prefinjenost koju imaju tržišta piva ovih zemalja.
Sada je vreme da odredimo koji je tvoj omiljeni stil piva.
Opisaćemo uz pomoć nekoliko stilova koji se generalno nalaze visoko kotirani na listi pivskih somelijera i nekoliko koja baš i nisu previše hvaljena. Ništa ti nećemo otkrivati dok ne izabereš svoja tri favorita sa liste ispod.
Kremasta tekstura, često izgleda impresivno u čaši, sadrži malo hmelja i visoke količine alkohola a često i blage ukuse voćki ili slatkiša. | Ukusi citrusa i miris livade. Veoma je hmeljasto i gorko sa puno arome hmelja, više nego prosečno alkohola, srednje je gazirano i odlično se uparuje sa prženom i drugom hranom. | Veoma snažno pivo boje bakra ili svetlo smeđe. Često je puno hmelja i obično slatkoća podeća na ukus dinja, jabuka i karamele. Uživaj u ovom pivu solo ili uz cigaru. | Ne naročito jako, svetlo pivo sa slabim ili srednjim količinama hmelja. |
Slabo gazirano, malo do ništa arome, boje zlata ili bakra. | Često je veoma gazirano sa impresivnom penom, blagi ukusi karamele. | Najčešće crno pivo sa visokim količinama alkohola, bogati ukusi slada koji obično podsećaju na tamne voćke kao što su šljive ili suvo grožđe. | Svetlo, veoma bistro, osvežavajuće pivo, blago kiselo, često sa ukusima žvake, banane ili karamfilića. |
Dobro, sada izaberi tri sa liste. Jesi li?
Spreman? Sada pronađi svoje omiljene stilove piva…
Belgijski jaki ale | India pale ale (IPA) | Barley wine | Cream ale |
Engleski bitter | Biere de Garde | Imperial stout | Kristalweizen |
Zapiši ove stilove na dlan i zapamti ih kada sledeći put budeš naručivao pivo.
ČESTITAMO!!!
Upravo si završio ubrzani kurs „Sveta piva“ i sada si diplomirani ekspert za pivo. Na putu si ka novim otkrićima i uživanju u ovom ekonomski prihvatljivom piću koje se deli sa prijatleljima.