Ljudi širom sveta piju hiljade godina.
Pivo je popularno alkoholno piće proizvedeno varenjem i fermentacijom žitarica sa kvascem, hmeljem i drugim aromama. Većina vrsta piva sadrži 4-6% alkohola, ali piće može biti u rasponu od 0,5-40%.
Budući da su nova istraživanja pokazala da umerene količine vina mogu imati zdravstvene koristi, mnogi se pitaju može li pivo biti dobro za vas.
Ovaj članak istražuje ishranu piva, kao i njegove potencijalne prednosti i nedostatke.
Nutritivne vrednosti piva
Iako se pivo često smatra praznim kalorijama , ono sadrži neke minerale i vitamine.
Ispod je poređenje nutritivne vrednosti 330ml standardnog i svetlog piva.
Obično pivo | Light | |
---|---|---|
Kalorije | 153 | 103 |
Proteini | 1.6 grama | 0.9 grama |
Masti | 0 grama | 0 grama |
UH | 13 grama | 6 grama |
Niacin | 9% PDU | 9% PDU |
Riboflavin | 7% PDU | 7% PDU |
Kolin | 7% PDU | 6% PDU |
Folati | 5% PDU | 5% PDU |
Magnesium | 5% PDU | 4% PDU |
Fosfor | 4% PDU | 3% PDU |
Selenium | 4% PDU | 3% PDU |
Vitamin B12 | 3% PDU | 3% PDU |
Pantotenska kiselina | 3% PDU | 2% PDU |
Alkohol | 13.9 grama | 11 grama |
Osim toga, oba tipa sadrže male količine kalijuma, kalcijuma, tiamina, gvožđa i cinka. Sadržaj vitamina B i minerala je rezultat proizvodnje piva od žitarica i kvasca.
Značajno je da svetlo pivo ima oko dve trećine kalorija običnog piva i nešto manje alkohola.
Iako pivo sadrži male količine mikronutrijenata, ono nije dobar izvor u poređenju sa punomasnom hranom poput voća i povrća. Morali biste da pijete ogromne količine piva da biste ispunili dnevne potrebe za hranljivim materijama.
Potencijalne koristi
Unos laganog do umerenog piva može biti povezan sa nekim zdravstvenim prednostima.
Može koristiti vašem srcu
Bolesti srca su među vodećim uzrocima smrti.
Nekoliko studija sugeriše da lagani do umereni unos piva i alkohola mogu biti povezani sa manjim rizikom od srčanih oboljenja.
12-nedeljno istraživanje na 36 odraslih osoba sa prekomernom težinom pokazalo je da umeren unos piva-jedno piće za žene, dva pića za muškarce dnevno-poboljšava antioksidativna svojstva HDL (dobrog) holesterola, a istovremeno poboljšava sposobnost tela da uklanja holesterol.
Veliki pregled navodi da bi nizak do umeren unos piva – do jednog pića dnevno kod žena, do dva za muškarce – mogao smanjiti rizik od srčanih oboljenja u istoj meri kao i vino.
Međutim, važno je napomenuti da su ove potencijalne koristi povezane samo sa laganim do umerenim unosom. S druge strane, velika konzumacija alkohola može povećati rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara.
Može poboljšati kontrolu šećera u krvi
Lagan do umeren unos alkohola može poboljšati kontrolu šećera u krvi, problem za mnoge ljude sa dijabetesom.
Nekoliko studija je otkrilo da lagani do umereni unos alkohola smanjuje rezistenciju na insulin – faktor rizika za dijabetes – kao i ukupni rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.
Štaviše, veliko istraživanje na preko 70 500 učesnika povezalo je umereni unos alkohola – 14 pića nedeljno za muškarce i devet pića nedeljno za žene – sa 43% i 58% manjim rizikom od dijabetesa kod muškaraca i žena.
Međutim, prekomjerno pijenje i prejedanje mogu se suprotstaviti ovim prednostima i značajno povećati rizik od dijabetesa.
Takođe je važno napomenuti da se ova potencijalna korist ne odnosi na piva i druga alkoholna pića koja sadrže velike količine šećera.
Druge potencijalne koristi
Unos laganog do umerenog piva može biti povezan sa ovim prednostima:
- Može povećati gustinu kostiju. Nizak do umeren unos piva može biti povezan sa jačim kostima kod muškaraca i žena u postmenopauzi
- Može smanjiti rizik od demencije. Lagan do umeren unos alkohola može smanjiti rizik od demencije. Međutim, uzimanje velikih količina alkohola može povećati rizik
Nedostaci
Iako lagani do umereni unos piva ima potencijalne koristi, preterani unos i preterano piće mogu biti izuzetno štetni.
Ispod su neki od negativnih efekata previše alkohola :
- Povećan rizik od smrti. Ozbiljni i pijani ljudi imaju veći rizik od rane smrti od onih koji piju umereno i ne piju
- Zavisnost od alkohola. Česta konzumacija alkohola može dovesti do zavisnosti i poremećaja upotrebe alkohola
- Povećan rizik od depresije. Istraživanja ukazuju na to da oni koji konzumiraju alkohol i piće imaju znatno veći rizik od depresije u poređenju sa osobama koje piju umereno i ne piju
- Oboljenje jetre. Istraživanja pokazuju da dnevno pijete više od 30 grama alkohola-koji se nalazi u dve do tri boce piva od 12 unci ili 355 ml-može povećati rizik od oboljenja jetre poput ciroze, stanja koje karakterišu ožiljci
- Dobijanje na težini. Standardno pivo od 12 unci (355 ml) sadrži oko 153 kalorije, pa konzumiranje više pića može doprineti povećanju telesne težine
- Rak. Istraživanje povezuje svaki unos alkohola sa povećanim rizikom od raka, uključujući rak grla i usta
Da biste smanjili rizik od negativnih zdravstvenih posledica, najbolje je ograničiti unos na najviše jedno standardno piće dnevno za žene i dva za muškarce
Da li je pivo dobro za zdravlje?
Ukratko, zdravstveni efekti pijenja piva su mešoviti.
Iako male količine mogu biti povezane s koristima, prekomjerno pijenje ili prejedanje povezano je s negativnim učincima na zdravlje. Ovo uključuje povećan rizik od poremećaja upotrebe alkohola, depresije, bolesti jetre, povećanja telesne težine, raka i smrti.
Imajte na umu da iako konzumiranje alkohola može doneti neke prednosti, iste pozitivne efekte možete postići uživajući u raznovrsnoj ishrani bogatoj hranjivim materijama od cele hrane poput voća i povrća.
U poređenju sa standardnim pivom, svetlo pivo sadrži sličnu količinu vitamina i minerala, ali nešto manje kalorija i manje alkohola. Ovo čini svetlo pivo boljom opcijom ako se odlučujete između ova dva.
Na kraju, neki se ljudi pitaju može li im ispijanje piva nakon treninga pomoći u oporavku.
Iako neki dokazi pokazuju da konzumiranje piva sa malo alkohola sa elektrolitima može poboljšati rehidraciju, druga istraživanja su pokazala da alkohol može ometati rast i oporavak mišića.
Osim toga, efikasnije je rehidrirati pijući bezalkoholna elektrolitska pića.
Konzumiranje oko pola litre standardnog piva dnevno može imati pozitivne efekte, poput dobrobiti za srce, bolje kontrole šećera u krvi, jačih kostiju i smanjenog rizika od demencije.
Međutim, prekomjerno i prekomjerno pijenje umanjuje ove potencijalne zdravstvene koristi i umjesto toga je povezano s većim rizikom od rane smrti, zavisnosti od alkohola ili poremećaja upotrebe alkohola, depresije, bolesti jetre, povećanja tjelesne težine i raka.
Iako male do umerene količine alkohola mogu doneti neke prednosti, iste pozitivne efekte možete postići uživajući u raznovrsnoj ishrani bogatoj hranljivim materijama od cele hrane poput voća i povrća.