Sve što treba da znate o bezalkoholnom pivu

bezalkoholno pivo

Ako izbegavate alkohol ili ograničite unos, bezalkoholno pivo može izgledati kao obećavajuća opcija.

Ukus je sličan pivu, ali sadrži znatno manje alkohola. Mnoga bezalkoholna piva se čak reklamiraju sa 0,0% alkohola.

Međutim, bezalkoholno pivo ima neke nedostatke, posebno za trudnice.

U ovom članku je objašnjeno sve što trebate znati o bezalkoholnom pivu, uključujući način na koji se pravi, njegove hranljive materije i sadržaj alkohola, te da li je sigurno piti tokom trudnoće.

Šta je bezalkoholno pivo?

Bezalkoholno pivo je pivo koje sadrži vrlo malo ili nimalo alkohola.

Po zakonu, bezalkoholna piva koja se prodaju u Sjedinjenim Državama mogu sadržati do 0,5% zapreminskog alkohola (ABV), ali mnogi brendovi tvrde da nude 0,0% ABV.

Iako postoje brojni načini proizvodnje, većina bezalkoholnog piva nastaje uklanjanjem alkohola iz običnog piva.

Jedna metoda uključuje zagrevanje piva, ali to može značajno promeniti ukus. Ponekad se pivo zagreva u snažnom vakuumu koji snižava tačku ključanja kako bi se očuvao njegov ukus.

Druga metoda uključuje proceđivanje alkohola pomoću tako finog filtera da samo voda i alkohol mogu proći. Zatim se preostalim sastojcima vraća tečnost.

Kada se alkohol ukloni, pivo je ravno. Ugljen -dioksid se mora dodati u karbonat, slično onome što se dešava sa sodom.

Osim toga, šećer se često dodaje radi poboljšanja ukusa.

Nutritivne vrednosti bezalkoholnog piva

Bezalkoholna i obična piva slična su po sadržaju kalorija, proteina i masti, ali se značajno razlikuju po sadržaju ugljenih hidrata i alkohola.

Ova tabela upoređuje hranljive materije u 12 unci (350 ml) običnog i bezalkoholnog piva

Obično PivoBez-alkoholno pivo
Kalorije153133
Alkohol14 grama1 grama
Protein2 grama1 grama
Masti0 grama0 grams
Hidrati13 grama29 grama

Bezalkoholno pivo ima samo delić alkohola kao obično pivo, ali sadrži sličan broj kalorija.

To je zato što bezalkoholno pivo pakuje više od dva puta ugljene hidrate u odnosu na obično pivo, uglavnom u obliku šećera-što pomaže poboljšati ukus nakon uklanjanja alkohola.

Pored toga, oba tipa nude male količine nekoliko vitamina i minerala, uključujući fosfor, magnezijum, i B vitamina.

Vrste bezalkoholnog piva

Na raspolaganju je bezbroj bezalkoholnih piva, ali sva se mogu podeliti u dve kategorije.

Prva kategorija je pivo bez alkohola. Prema Upravi za hranu i lekove (FDA), pivo bez alkohola ne sme sadržati nivo alkohola koji se može otkriti. Ova piva treba da imaju oznaku 0,0% ABV.

Druga kategorija je bezalkoholno pivo, koje može sadržati do 0,5% ABV. Sva bezalkoholna piva sa bilo kojom detektabilnom količinom alkohola spadaju u ovu kategoriju.

Može još uvek sadržati alkohol

Iznenađujuće, bezalkoholno pivo često sadrži više alkohola nego što to tvrdi njegova etiketa.

Jedno istraživanje o 45 bezalkoholnih pića otkrilo je da je skoro 30% njih imalo više alkohola nego što je navedeno. Ista studija je otkrila da je 6 piva sa oznakom 0,0% ABV zaista sadržalo alkohol – u nivoima do 1,8% ABV (7Pouzdani izvor).

Osim toga, istraživači su pokazali da ispijanje bezalkoholnog piva može naglo povećati nivo alkohola u krvi u određenim retkim slučajevima, kao i navesti neke pojedince na pozitivan test na metabolite alkohola u urinu ili u dahu.

Stoga, oznake od 0,0% ABV -a treba uzeti sa rezervom – pa čak i piva koja tvrde da nude 0,5% ABV -a ili manje mogu dati znatno više.

Opasnosti od unosa alkohola tokom trudnoće

Prema Američkom koledžu za akušerstvo i ginekologiju (ACOG), konzumiranje alkohola tokom trudnoće je vodeći uzrok urođenih mana.

ACOG preporučuje nulti unos alkohola tokom trudnoće kako bi se uklonio rizik od poremećaja fetalnog spektra alkohola (FASD), krovni izraz za razne probleme koji se mogu razviti ako je vaše dete izloženo alkoholu u materici.

Najteži oblik FASD -a naziva se fetalni alkoholni sindrom . Karakterišu ga abnormalnosti lica, usporen rast i poremećaji u ponašanju i mentalnom razvoju.

Iako se ovo stanje gotovo isključivo pripisuje hronično visokom unosu alkohola tokom trudnoće, nije utvrđen siguran nivo unosa alkohola za trudnice.

Treba li piti bezalkoholno pivo tokom trudnoće?

Zbog rizika, tokom trudnoće treba da izbegavate bezalkoholno pivo .

Mnoga bezalkoholna piva sadrže više alkohola nego što tvrde, a neka pakuju skoro 2% ABV.

Nije poznato tačno koliko alkohola mora da se konzumira da bi uticalo na nerođenu bebu, pa je najsigurniji izbor da se klonite bezalkoholnog piva tokom trudnoće.

Da li je bezalkoholno pivo za vas?

To je odlična opcija za ljude koji žele da smanje unos alkohola. Ipak, trudnice i svi koji se oporavljaju od alkoholizma treba da ga izbegavaju.

Jedno obećavajuće, šestomesečno istraživanje na 90 osoba sa oboljenjem jetre povezano sa alkoholom pokazalo je da je veća verovatnoća da će oni koji su pili bezalkoholno pivo ostati uzdržani od redovnih alkoholnih pića nego oni koji nisu pili bezalkoholno pivo.

Međutim, bezalkoholno pivo nije dobra opcija za ljude koji žele da smanje unos kalorija , jer često daje sličan broj kalorija kao i obično pivo zbog dodatog šećera.

Konačno, s obzirom na to da neki proizvodi sa oznakom 0,0% ABV mogu i dalje sadržavati male količine alkohola, bezalkoholno pivo ne može se smatrati sigurnim izborom za osobe koje se oporavljaju od alkoholizma.

Potencijalni neželjeni efekti

Budući da većina bezalkoholnih piva sadrži malo alkohola, izlažete se malom riziku od intoksikacije alkoholom ako ih pijete previše. S tim u vezi, bilo bi gotovo nemoguće piti dovoljno da biste postali jako pijani.

U retkim slučajevima, osobe sa oštećenjem jetre povezane sa alkoholom mogu doživeti znatno veći nivo alkohola u krvi nakon konzumiranja bezalkoholnog piva.

Bezalkoholno pivo takođe može uzrokovati da neki ljudi budu pozitivni na alkohol u urinu ili u dahu.

Sve u svemu

Bezalkoholno pivo se obično pravi uklanjanjem alkohola iz običnog piva.

Iako ima mnogo manje alkohola, ipak može sadržavati male količine – čineći ovo piće nesigurnim za trudnice i sve koji se oporavljaju od alkoholizma. Osim toga, obično sadrži više šećera nego obično pivo.

Ipak, ako jednostavno tražite načine da smanjite unos alkohola , bezalkoholno pivo može biti dobra opcija.