PIVSKI MAMURLUK KOJI JE DOVEO DO OTKRIĆA BRUFENA

Ah, nedelja. Najmamurniji od svih dana u nedelji. A da li ste znali da je ibuprofen, jedan od naših glavnih boraca protiv mamurluka, zapravo i nastao nakon što je engleski farmaceut Stewart Adams imao užasan mamurluk pre važnog govora?

Pre 54 godine, doktor Adams je bio siguran da je pronašao novi potencijalni lek protiv bolova kada je uspeo da izleči sopstveni mamurluk. “Slavio sam sa kolegama uz pivo na jednoj konferenciji u Evropi 1971. godine, a sledećeg jutra je trebalo da budem prvi koji će držati govor“, priča danas 92-godišnji dr Stewart Adams. “Bio sam veoma mamuran i uzeo sam 600mg ibuprofena. Recimo da sam tada iz besa na sebi testirao ovaj lek, ali sam se potajno nadao da će učiniti čudo. I jeste!

U međuvremenu je ibuprofen (i sve njegove verzije) postao jedan od najpopularnijih svetskih lekova protiv bolova. “Zanimljivo je da su mi svih ovih godina ljudi govorili da im je ibuprofen veoma pomagao kod mamurluka i pitali me da li sam znao za to? Naravno da jesam, morao sam da im priznam da sam ga ja prvi isprobao baš u tu svrhu“, kaže Adams.