BIP Pivara – Beogradska Industrija Piva

bip pivo logo

Beogradska industrija piva – BIP zvanično započinje rad pod ovim imenom januara 1963. godine. U sastav BIP-a tada ulaze ’’Industrija piva 7. Juli” (Vajfertova pivara), ”Pivara Beograd” (Bajlonijeva pivara) i preduzeća ”Bezalko”. Osnovna delatnost udruženog kolektiva bila je proizvodnja piva, slada, sirupa, leda i bezalkoholnih pića. Udruživanje označava i početak znatnih ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju i modernizaciju pogona, koji je do tada bio na nivou iz perioda pre Drugog svetskog rata.

Zbog sve veće potražnje BIP-ovih proizvoda na tržištu, postojeći kapaciteti morali su se dodatno modernizovati i firma je ušla u završnu fazu modernizacije iz koje je izašla kao najsavremenija pivara u SFRJ. Novi vriono ležni podrum izgrađen je 1969. godine kapaciteta122.000 hektolitara piva i ugrađene su nove dve linije za otakanje piva sa kapacitetom od 90.000 boca na čas. 1976. godine u pogon puštena nova varionica Ziemman kapaciteta 1,5 miliona hektolitara piva i sladara u Čačku kapaciteta 60.000 tona slada godišnje, čiji je ekonomski značaj prevazišao okvire BIP-a.

Sedamdesetih godina kada su Ustavnim amadmanima utemeljenje prve osnovne organizacije udruženog rada, u BIP se 1975. godine integriše pivara ”20. oktobar” – Sremska Mitrovica kao i nešto kasnije pivara ”Toma Kostić” iz Leskovca.

Nakon modernizacije koja je sprovedena do kraja sedamdesetih godina BIP je postao lider na tržištu piva u SFRJ. Prvi je 1969. godine započeo sa proizvodnjom popularnog napitka ’’Ruski kvas’’, da bi 1971. godine bila otočena prva limenka sa pivom. Paletu proizvoda tada su činila piva: „Sveti Stefan’’, „Gambrinus’’, „BIP’’ svetlo i tamno itd.

Godine 2002 BIP prvi u državi izbacuje pivo u plastičnoj flaši koje ubrzo postaje hit među potrošačima i 2003. godine promoviše novi brend piva Bg.