VALJEVSKA PIVARA

valjevska pivara

Osnivač pivare u Valjevu bio je valjevski trgovac Dimitrije Mitrović. Firma je osnovana 1860. godine kao zanatska radionica za proizvodnju drvenih bačvi i ručnog rada. Pivara je uspela da se proširi i razvije zahvaljujući ulozima drugih trgovaca kao ortaka. Stalni rast pivare omogućio je da 1891. godine preraste u akcionarsko društvo, a uvođenjem parne mašine 1910. godine nastupa prekretnica i otpočinje industrijska proizvodnja piva.

Posle Drugog svetskog rata, 1947. godine preduzeće je nacionalizovano postaje državno preduzeće i posluje pod firmom Parna pivara “Jedinstvo”. U narednim godinama Pivara je povećavala svoje kapacitete, količinu proizvedenog piva, broj zaposlenih i broj proizvoda u svom proizvodnom asortimanu.

U periodu 1982 – 1989. godine preduzeće je bilo udruženo u SOUR AIK “Valjevo” Valjevo, a sa promenama u u privredno-sistemskom zakonodavstvu, 1990. godine pivara menja svoj svojinski oblik organizovanja iz forme radne organizacije u društveno preduzeće pod nazivom “Jedinstvo” p.o. Valjevo. Ubrzo postaje i „Pivara“ Valjevo, da bi 2000. godine konačno dobila konačno ime – DP “Valjevska Pivara” Valjevo. 31. januara 2011. usvajanjem Plana reorganizacije pivara je postala vlasništvo države, a osnovna delatnost preduzeća ostaju proizvodnja piva i osvežavajućih bezalkoholnih pića.