Zaječarska Pivara

zajecarska pivara

Zaječarska pivara je jedna od najstarijih u Srbiji i danas je deo United Serbian Breweries grupacije. Iako je u njoj pivo počelo da se proizvodi još davne 1875. godine, za zvanični početak poslovanja uzima se 1895. godina, kada je u njoj počela industrijska proizvodnja piva.

Godine 1875. u izveštaju načelnika sreza zaječarskog upućenom ministru unutrašnjih dela Srbije stoji: „Prošle godine pivar ovdašnji proizveo 2000 akova piva, koje se u samom narodu znatno troši”. Ovo je prvi pisani trag o proizvodnji piva u Zaječaru. Godina 1895. smatra se tačnom godinom osnivanja fabrike piva „7. septembar“ kada je počela i prva industrijska proizvodnja ovog napitka.

Period od 1910. godine do 1921. godine predstavlja period tehničko – tehnološke revolucije u razvoju pivare, budući da je nabavkom manje parne mašine i generatora za struju izbačen ručni način proizvodnje piva.

Za vreme Drugog svetskog rata pivara je proizvodila skoro sve vreme, iako je bila u posedu Nemaca. Do prekida u proizvodnji piva je došlo 6. septembra 1944. godine kada je počela borba za oslobođenje Zaječara. Povlačeći se iz Zaječara nemačka vojska je opljačkala svu zalihu piva iz pivare u količini od 313 hektolitara. Normalan rad pivare uspostavljen je juna 1945. godine – od tada do danas nije bilo više nijednog prekida u proizvodnji.

Nakon Drugog svetskog rata u tadašnjoj Jugoslaviji počinje period samoupravljanja, a aprila 1950. godine na skupu svih radnika, izvršena je i svečana predaja pivare radnicima na upravljanje.

Tokom 1997-2004 proizvodi se pivo Nikola Pašić, zatim crno pivo Regent, svetli radler (svetlo pivo — limun) i tamni radler (tamno pivo — kola). 1995. godine počinje da se proizvodi lako pivo tipa pils pod nazivom PILSNER, koje kasnije dobija naziv PilsPlus. Zaječarska pivara 2004. godine postaje deo Anadolu Efes grupe i menja naziv u „Efes Zaječar Pivara” u kojoj se proizvodi Efes pivo. Oktobra 2008. godine postaje deo Heineken grupe, jedne od vodećih svetskih pivskih industrija, i pivara još jednom menja naziv u „Ujedinjene srpske pivare Zaječarsko A.D.”. Kao jedna od pivara članica Heineken grupe, zajedno sa pivarom u Novom Sadu, pivara u Zaječaru, poštuje najviše standarde u procesu proizvodnje piva. Zanimljivo je napomenuti da se tzv. „zidarske flaše“ Zaječarskog piva proizvode u Zaječarskoj pivari dok su ona u flašama od 0,33 l i u dvolitarskoj PET ambalaži proizvedena u novosadskoj pivari.