Gde kupiti i popiti dobro pivo

Nakon pročitanog odeljka sa listom svih piva koja se mogu kupiti u Srbiji, ostalo je još samo da ih sve pronađeš.

Pred tobom se nalazi spisak mesta čijim ćeš obilaskom pronaći dobar deo piva na našem tržištu…

BEOGRAD

Samo pivo

Gde: Balkanska 13, 11000 Beograd;

Info: www.samopivo.rs

Prvi bar/pab u Srbiji koji u svojoj ponudi ima isključivo piva. I to kakva. Od prvih početaka u ulici Milutina Bojića, pa do proširenog prostora u Balkanskoj, Samo pivo je za veoma kratko vreme postalo polazno mesto za svako degustiranje piva. Za sada u ponudi imaju preko 170 vrsti piva i ne pomišljaju da se zaustave na tom broju…

Majstor za pivo

Gde: Žorža Klemensoa 18, 11000 Beograd

Info: www.majstorzapivo.com; 011 2419161

Ukoliko si do sada napravio sopstveno pivo ili to nameravaš da uradiš, sigurno veoma dobro znaš za ime „Majstor za pivo“. Zvanični uvoznik opreme i sirovina za kućno pivarstvo, pored svega nudi i online beershop, taproom sa točenim Kabinet pivom i veliki broj kraft piva za poneti. U novom prostoru možeš uz „majstorovu“ pomoć čak i da napraviš sopstveno pivo.

Miners pub

Gde: Rige od Fere 16, 11000 Beograd

Info: www.miners-pub.com; 011 4068290

Miners pub je pub koji nudi mnogo više od samog piva. I pored sjajnog izbora točenih i flaširanih piva, ovde možeš probati vrhunske rakije i vino, gledati izložbe i svirke, a potom se prepustiti igranju pikada, flipera, stonog tenisa ili ekipnog takmičenja u “pub quizu”.

Beerville

Gde: Đorđa Stanojević 11D, 11070 Novi Beograd

Info: beerville.rs

Beerville Beer Store je poslednji otvoren beer store koji se nalazi na Novom Beogradu. Pored dosta velikog izbora piva, u Beervillu će te dočekati istinski ljubitelji piva koji će ti veoma strpljivo objasniti svaku nedoumicu koju budeš imao… A zatim sa novostečenim znanjem zapali u njihov bar u Francuskoj ulici.

Kabinet Pub & Bar

Gde: Milutina Bojića 2, 11000 Beograd

Info: Facebook; 069 5692369

Prva ruska pivnica sa fantastičnim izborom najrazličitijih svetskih piva. Posebno moramo pohvaliti osoblje koje će ti ponekad ponuditi da probaš pivo koje se ni ne nalazi na meniju. Uskoro očekujemo ekskluzivnu ponudu ruskih craft piva…

Berliner

Gde: Braće Krsmanovića 6, 11000 Beograd

Info: Facebook, Twitter

Ukoliko se dokopaš slobodnog mesta, u ovoj nedavno otvorenoj pivnici ćeš moći da uživaš u preko 50 vrsta piva – Augustiner, Orval, Gulden Draak, San Servolo, Ama, Kwak, Schneider-Weisse… Pored toga, tu su i odlični nemački specijaliteti (preporučujemo kobasice!) koji će sjajno ići uz ova piva.

Cigla&Krigla Pub

Gde: Dalmatinska 44, 11000 Beograd

Info: Facebook,; 011 407-56-41

U enterijeru ovog paba preovlađuju cigla, drvo i šank dugačak 6 metara iz kojeg se služi devet točenih i preko 35 flaširanih piva. Uz pregršt domaćih, českih, ruskih, holandskih, belgijskih i nemačkih piva, na meniju je i mnogo dobre muzike. Sredom i vikendom su za provod zaduženi bendovi koji dolaze iz cele Srbije. Cigla&Krigla Pub se vodi parolom: „Vratimo ljude za šank“, za kojim je i začeta ideja drugara koji su otvorili ovaj pub.

Aloha Bar

Gde: Francuska 43, 11000 Beograd

Info: Facebook,; 064 6438815

Veoma prijatno, ušuškano mesto na Dorćolu koje će te dočekati prilično povoljnim cenama četrdesetak piva u ponudi (Schneider-Weisse, Kabinet, Memminger, Augustiner, La Chouffe, Bernard…) i, najčešće, hip hop i rep zvucima.

The Black Turtle

Gde: širom Beograda

Info: Facebook, TheBlackTurtle.com

U ovom poznatom lancu pabova ne možeš kupiti gotovo ni jedno od piva o kojima si čitao na ovom sajtu. Ali baš zato je i na ovoj listi! Naime, The Black Turtle je poznat po proizvodnji sopstvenih desetak vrsta piva koja prave u svojoj mini pivari u blizini Šida. U koji god od pet lokala da uđeš, dočekaće te ista pivska ponuda i podjednako topao “pabovski” ambijent.

Gunners Pub

Gde: Braće Jugovića 2a, Beograd

Info: Facebook, GunnersPub.com; 064 1885099

Iako se Gunners pub tek pojavio u gradu, već u ponudi ima oko 40 vrsta piva dok se samo na točilicama nalazi izbor piva iz šest zemalja. Ovo pet friendly mesto savršeno je za izgovore za dolazak kao što je gledanje utakmica engleske Premijer lige…

Krigla Beer Shop

Gde: Mutapova 51, Vračar, Beograd

Info: Facebook, Twitter; 011 2421489

Krigla je lokal na dva sprata koji ujedno predstavlja pab i beer shop. Ukoliko planiraš da izabereš neka od gotovo 100 ponuđenih vrsta piva i da ih poneseš kući, cena će biti dosta jeftinija nego ako ostaneš da uživaš gledajući fudbal na TV-u ili da igraš stonu fucu. Ako se i “zaglaviš” u izboru piva, na pravi put će te izvesti sjajne pivopije koje ovde rade!

Još dobrih izvora piva u Beogradu: 

ZEMUN

Pivopija

Gde: Bežanijska 37, 11080 Zemun

Info: www.facebook.com/pivopija.bgd; 061 1978159

Naš omiljeni koncept beer shopa i mesta okupljanja ljubitelja piva po prvi put u Srbiji je zaživeo zahvaljujući Pivopiji. U pitanju je pivoteka u kojoj možeš degustirati na desetine i desetine sjajnih piva, sedeti i družiti se ili sve spakovati u torbu i odneti kući (po 10% nižoj ceni).

Moje pivo

Gde: 200 Cara Dušana, Zemun

Info: www.mojepivo.com; 011 3750866

Prva domaća prodavnica opreme i sirovina za kućno pivarstvo. Iako nije u pitanju mesto gde ćeš moći da kupiš zanimljiva flaširana piva, ponekad ćeš u ponudi naći Memminger piva i prilično jeftine buriće od 5 litara.

Još dobrih izvora piva u Zemunu:

NOVI SAD

Tehnologs craft bar

Gde: Maksima Gorkog 17/a (ulaz iz Stražilovske ulice), 21000 Novi Sad

Info: www.tehnologsdogs.com; 021 300 77 65

Zvanični uvoznici BrewDog piva pored ovog i drugih flaširanih piva, u ponudi uvek imaju i nova točena piva iz Kabinetove radionice. Ako i ne svratiš zbog piva, bar pojedi najbolji hot dog od najkvalitetnijeg mesa i najmekših kifli. Nedavno je uvedena i ponuda “piva za poneti”, što znači da više nemaš izgovora da ne svratiš…

Toster Bar

Gde: Zmaj Jovina 24 (u pasažu), 21000 Novi Sad

Info: Toster.rs, Facebook; 065 8606404

Provereno fantastična kombinacija hamburgera i dobrog piva konačno može da se nađe i u samom centru Novog Sada. Kako nema smisla nabrajati sva piva iz ponude, s obzirom da se lista svakodnevno povećava, nemaš drugog izbora nego da odeš i uveriš se u kvalitet hamburgera i piva svojim ustima…

Škripa pub

Gde: Milovana Glišića 7, 21000 Novi Sad

Info: Facebook

Ljudi koji stoje iza prve novosadske kraft pivare RazBeerBriga otvorili su ovaj sjajan pab kao stvoren za ljubitelje dobrog piva i to ne samo zbog zaista odličnog izbora regionalnog zanatskog piva. Nama su posebno zabavni dani kada se održava škola kućnog pivarstva ili kada su predavanja o zanimljivim pivskim temama. Naročito kada ta predavanja ne drži niko iz Sveta Piva…

Beeraj

Gde: Trg Republike 18/L5, 21000 Novi Sad

Info: Beeraj.rs, Facebook; 021 6611014

Eto nama novog načina uživanja u pivu. U okviru Beeraj lokala nalazi se odličan izbor selektovanih zanatskih točenih piva, ali i cidera i vina. Na mnogobrojnim točilicama možete jednostavno izabrati i popiti nova lokalna kraft piva ili ih možete sipati u divne Beeraj flaše od 1 litre “za poneti”, koje se posle mogu iznova puniti. Pored svega, Beeraj vrši i dostavu piva na kućnu adresu!

Irish pub „Red Cow“

Gde: Zmaj Jovina 28, 21000 Novi Sad

Info: www.irishpub-redcow.com; 021 427136

Irski pab koji se u samom centru Novog Sada nalazi od 1997. godine ujedno je i uvoznik mnogobrojnih piva (Achouffe, Kwak, Tripel Karmeliet, Blanche de Namur…). Ova, kao i nekoliko desetina drugih flaširanih i točenih piva, možeš popiti u jednoj od najstarijih kuća u Novom Sadu.

Lager&Wine

Gde: Svetozara Miletića 17, 21000 Novi Sad

Info: www.facebook.com/LagerAndWine; 021 6623000

Noviji lokal koji se nalazi pod istim kišobranom kao i pomenuti Irish pub „Red Cow“ pored sjajnog enterijera i još boljeg izbora vina i piva, nudi i mogućnost kupovine „piva za poneti“. Ovo znači da ćeš u Lager&Wine-u moći da kupiš piva po ceni koje su gotovo ravne onima u radnji. Kada bi u radnji uopšte mogao da ih nađeš…

Cafe Dublin

Gde: Štrosmajerova 5, Petrovaradin

Info: Facebook; 021 6432213

Jedan od najstarijih pabova u gradu (tačnije: Petrovaradinu) u ponudi uglavnom ima piva Apatinske pivare (Leffe, Stella Artois, točeni Hoegaarden…), ali će te u specijalnim prilikama obradovati i pivima kao što je Karmeliter ili ona iz domaće radinosti ponosnih gostiju. Ukoliko i propustiš ove prilike, bar ćeš piti u najboljoj kafani u gradu…

Mazut pub

Gde: Svetozara Miletića 3, Novi Sad

Info: Facebook; 063 366863

Sjajno pivsko mesto u centru Novog Sada koje trenutno u ponudi ima preko 130 različitih piva s obećanjem da će se ponuda konstantno povećavati. Naš omiljeni detalj u odličnom drvo-bakar-cigla enterijeru je dugačak šank koji dominira barom.

Još dobrih izvora piva u Novom Sadu:

A GDE JOŠ?

Samo Pivo, Subotica

Gde: Matije Korvina 17, Subotica

Info: Facebook

Ukoliko ste bili u baru Samo Pivo u Beogradu (a jeste!), već znate šta da očekujete i u prvom ozbiljnom pivskom mestu u Subotici. Znači – 69 različitih piva i 8 točilica na samom otvaranju lokala krajem novembra 2015. i najave da nova piva neće prestati da pristižu. Ukoliko budete naišli na pivo kuće, Pablo IPA, obavezno ga probajte!

Slad, Pančevo

Gde: Nikole Tesle 5, Pančevo

Info: Facebook; 013 352770

U poslednjem mesecu 2015. godine i Pančevo je dobilo svoj prvi beer bar koji je ujedno i prodavnica piva. Slad se nalazi na simboličnom mestu, odmah do nekadašnje Vajfertove pivare i u ponudi ima velik broj stranih, ali i domaćih kraft piva – što flaširanih, što za točilicom.

Ministarstvo Beer Bar, Niš

Gde: Vojvode Vuka 12, 18000 Niš

Info: Facebook; 063 460350

Fantastičan bar u Nišu koji verovatno ima najbolju ponudu zanatskog piva u ovom gradu. Kada je i sam gazda kućni pivar, očekujte kvalitetan izbor piva (za sada preko 100 različitih!) što znači da nećete moći da naručite domaća industrijska piva, ali zato hoćete bisere iz Engleske, Nemačke, Belgije… Posebno je jaka ponuda domaćih “zanatlija”.

Pivnica Nemir, Niš

Gde: Obilićev venac 35, 18106 Niš

Info: www.pivnicanemir.com

Pioniri širenja ljubavi prema zanatskom pivu u Nišu. Pored sjajnih piva (Brewdog, Thornebridge, La Trappe, Kabinet, Schneider-Weisse…), Nemir u ponudi ima i hranu “za nabosti” koja stomaku može pomoći da savlada što više ovih piva…

Pivnica Kum, Šabac

Gde: Masarikova 15, Šabac

Info: Facebook, KumPivo.com

Prva šabačka kraft pivara nalazi se na spratu Masarikove ulice broj 15, gde ćeš odlične ćevape moći da zaliješ sa šest vrsta piva koja se prave u maloj “Kumovoj” pivari. Za sada se u ponudi nalaze sledeća piva: EPA, porter, američko pšenično, APA i IPA pivo, a uskoro nas čeka još pivskih iznenađenja…

Kriva kuća, Kragujevac

Gde: Vojvode putnika 38, Kragujevac

Info: Facebook

Pivnica restoran Kriva kuća je mesto gde nećeš čuti ni stranu muziku, niti piti strano pivo. Pored starogradske muzike, pivnica nudi isključivo domaća piva – Krugher & Brent, Kabinet i Rzavsko.

Organic factory, Kopaonik

Gde: Konak Sunčani vrhovi bb, Kopaonik

Dobro, možda nije u pitanju prava pivnica, ali ukoliko budeš išao na Kopaonik, više sa sobom nećeš morati da vučeš sopstveno dobro pivo kako bi pregurao odmor. U ovom simpatičnom, toplom restoranu sa organskom hranom u ponudi je celokupan asortiman pivare Kabinet.

Kess.Inn, Zrenjanin

Gde: Dr. Laze Kostića, Zrenjanin

Info: Facebook; 023 522188

Naizgled obična prodavnica pića krije sjajan izbor piva od kojih mnoga nećeš uspeti da pronađeš ni u gorenavedenim beer shopovima. Najpre se zagrej uz piva sa ovih prostora (Crni Đorđe, pivara Milenković, Krugher & Brent…), pa preko Čeha i Slovaka (Bernard, Steiger, Kozel…), dođi do Nemaca (Hacker-Pschorr) i Rusa (Baltika).

Velo, Vršac

Gde: Gavrila Principa 6, Vršac

Info: Facebook, Velo.rs; 064 8877005

Ovaj sjajan lokal smešten je u u samom centru Vršca i iza njega stoji ideja da se na jednom mestu kombinuju biciklizam, dobra kafa i – pivo! Ne možemo vam preporučiti sadržaj koji biste trebali obavezno da ispratite jer se na ovom pet friendly mestu konstantno odganizuju novi događaji, svirke, humanitarne akcije… Ali možemo preporučiti zbog odličnog izbora od pedesetak piva. Za sada.

Ukoliko i u tvom kraju postoji mesto koje se trudi da u ponudi uvek ima dobar izbor craft piva, piši nam kako bismo ga stavili na ovu listu…