Kako Napraviti Domaće Pivo – Pravljenje Piva za Početnike

Saznaj kako da napraviš pivo kod kuće.

Sadržaj

NAJLAKŠE: KUVANJE PIVA OD STARTER SETA

Bićemo iskreni, finalni proizvod piva koje dolazi iz starter kitova neće biti veoma visokog kvaliteta. Ali ono što ćeš dobiti pravljenjem ovog piva jeste sjajno upoznavanje sa delom procesa kreiranja piva uz minimalna ulaganja u opremu. Ovoga puta obradićemo uobičajeni način pravljenja piva od starter kita, mada će se uputstvo na tvom setu verovatno donekle razlikovati od našeg…

Potrebna oprema

Za pravljenje piva od starter kita, potreban ti je samo starter komplet za pivo (3300 do 4250 dinara) i pivski starter set po želji (oko 2100 dinara). Ovo znači da će ti za pivo iz pivskog kompleta biti potrebno najmanje 5400 dinara za opremu i sirovine.

1. Čišćenje opreme

Prateći uputstvo na svom sredstvu za dezinfekciju, pažljivo operi kompletnu opremu bez obzira koliko nova bila. Ostaci na opremi za kuvanje mogu sadržati mikroorganizme koji će ti kasnije pokvariti pivo.

2. Zagrej limenku

Otvori poklopac limenke koju si dobio u setu i ubaci je oko 10 minuta u lonac sa ključalom vodom da bi se sadržaj rastopio. Na nekim uputstvima će pisati da sadržaj sipaš direktno u ključalu vodu.

3. Prespij sadržaj u fermentor

Sipaj sadržaj konzerve u posudu za fermentaciju. Isperi sadržaj konzerve sa jednom litrom vruće vode, dodaj je u fermentor i sve dobro promešaj.

4. Rastopi šećer

Šećer koji si dobio u kompletu rastopi u dve litre ključale vode, a zatim sve sipaj u posudu za fermentaciju. Sipaj vode u količini naznačenoj na pakovanju tako da temperatura sladovine bude oko 20 stepeni.

5. Ubaci kvasac

Sada kada je temperatura sladovine pala, izvrši dezinfekciju posude u kojoj ćeš (prateći uputstvo na kesici) kvasac pomešati sa vodom. Sipaj kvasac u pivski fermentor.

6. Odloži fermentor

Sledećih 7-10 dana, kvasac će vršiti fermentaciju šećera iz slada i stvoriti ugljen dioksid i alkohol. Zbog osetljivog kvasca, fermentor drži na mestu sa konstantnom temperaturom, gde se neće mrdati i gde nema svetlosti. Fermentacija će stvoriti CO2 koji će proizvoditi mehuriće u vrenjači koju uvek moraš dopunjavati destilanovom vodom ili alkoholom.

7. Izmeri gustinu piva

U menzuru sipaj uzorak sladovine kako bi očitao gustinu piva. U menzuru ubaci pivski hirdometar i očitaj gustinu i da li se poklapa sa onom iz recepta. Merenje nemoj da vršiš direktno u fermentoru jer može doći do kontaminacije kompletne količine skuvanog piva.

8. Prespij sladovinu

Ukoliko to uputstvo traži, pretoči pivo iz prvog fermentora u novi uz pomoć plastične cevi ili bilo čega što neće proizvesti previše mućkanja. „Mulj“ od kvasca sa dna fermentora ostavi u prvoj kofi. Ostavi drugi fermentor da stoji 2-4 nedelje na temperaturi od oko 20 stepeni.

9. Dodaj šećer

Prokuvaj pola litre vode. Nakon što je voda prokipela, dodaj šećer i stavi vodu da ključa još 10 minuta. Računaj da na 5 litara piva ide otprilike 35-40 grama šećera. Skini svoju ušećerenu vodu sa ringle i ovu vodu dodaj u fermentor.

10. Napuni boce

Napuni čiste boce svojim pivom gotovo do samog kraja grlića flaše. Kada ukloniš punjač za flaše, u boci bi trebalo da ostane savršena količina tečnosti.

11. Zatvori flaše

Nakon što su boce ispunjene, na svaku stavi čep i zatvori ih zatvaračem za čepove. I nad čepovima i nad zatvaračem prethodno izvrši dezinfekciju.

12. Je l’ ima još puno?

Još uvek nije kraj. Odloži napunjene flaše na sobnoj temperaturi i ostavi ih na miru (4-7 nedelja) sve dok se ne ispune ugljen dioksidom.

13. Uživaj!

Posle dve do tri nedelje, otvori svoju prvu bocu i uživaj u plodovima svoga rada! Nisi zadovoljan? pređi na nešto komplikovanije pravljenje piva uz pomoć sladnog ekstrakta ili od celog zrna.

LAKŠE: KUVANJE PIVA OD EKSTRAKTA SLADA

Kuvanje piva uz pomoć ekstrakta najčešće predstavlja „prvi čas“ u bukvaru neiskusnih kućnih pivara koji bi želeli da se po prvi put oprobaju u kuvanju piva. Ovaj proces zahteva minimum opreme i najmanje koraka (ne računajući starter set, tj. „step sokić“ piva), dok donosi visokokvalitetno pivo u kućnoj proizvodnji.

Potrebna oprema

oprema Za pravljenje piva od ekstrakta slada

Za pravljenje piva od ekstrakta slada, potreban ti je starter komplet za pivo (3300 do 4250 dinara), termometar ukoliko nije uključen u starter komplet (945 do 1680 dinara) i opciona dodatna posuda za fermentaciju (1425 do 1900 dinara). Ne računajući lonac i sirovine čija količina zavisi od samog recepta, za samu opremu neophodno je izdvojiti najmanje 5700 dinara.

1. Priprema

Pre početka kuvanja piva, najpre pronađi dobar recept, spremi navedene sirovine i nekoliko puta u sebi ponovi sve korake. U ovom uputstvu ćemo te voditi kroz uobičajeni proces pravljenja IPA piva uz pomoć ekstrakta slada. Iako tvoj recept bude bio drugačiji, proces kuvanja ostaje generalno isti.

2. Čišćenje opreme

Prateći uputstvo na svom sredstvu za dezinfekciju, pažljivo operi kompletnu opremu bez obzira koliko nova bila. Ostaci na opremi za kuvanje mogu sadržati mikroorganizme koji će ti kasnije pokvariti pivo.

3. Zagrej vodu

Sipaj četiri litre vode u lonac i čekaj sve dok voda ne provri.

4. Dodaj ekstrakt slada

Nakon ključanja, skini lonac sa vatre i u vodu umešaj ekstrakt slada vodeći računa da ne zagori na dnu lonca. Mešaj dok se u potpunosti ne rastvori.

5. Vrati lonac na vatru

Nakon što se ekstrakt slada rastopio u vodi, lonac vrati na ringlu kako bi ponovo sadržaj počeo da vri.

6. Dodaj hmelj

Nakon što je tečnost u loncu ponovo provrila, vreme je da se doda prva tura hmelja koji će uglavnom uticati na gorčinu, odnosno poslednja koja će uticati na miris i ukus. U tvom receptu će verovatno pisati koliko minuta od tačke ključanja treba da staviš prvu turu hmelja, a kada poslednju.

7. Ponovo pranje

Nad svom opremom koja bude došla u kontakt sa sladovinom posle ključanja mora se izvršiti dezinfekcija kako se pivo ne bi pokvarilo.

8. Ohladi sladovinu

Nakon 30 minuta ključanja, uspešno si napravio sladovinu, nefermetisanu tečnost koja će se pretvoriti u pivo. Očišćen fermentor napuni do pola hladnom vodom. Sipaj u njega sladovinu koja se hladila 5 minuta. Dospi u fermentor vode tako da na kraju bude 19 litara a da temperatura tečnosti padne na 21-24 stepena. U tvom receptu ćeš možda kuvati svu količinu vode odjednom, te ćeš u ovom koraku morati da spustiš temperaturu sa ključanja na sobnu za oko 30 minuta.

9. Ubaci kvasac

Sada kada je temperatura sladovine pala, izvrši dezinfekciju posude u kojoj ćeš (prateći uputstvo na kesici) kvasac pomešati sa vodom. Sipaj kvasac u pivski fermentor.

10. Zatvori fermentor

Zatvori posudu za fermentaciju, a na sredinu poklopca uglavi vrenjaču. Vrenjaču možeš napuniti destilovanom vodom ili čistim alkoholom.

11. Promućkaj!

Nakon zatvaranja, minut ili dva dobro mućkaj fermentacionu posudu kako bi kiseonik došao do kvasca. Posle mućkanja, vodi računa da se fermentor uopšte više ne mućka sve do gotovog piva!

12. Odloži fermentor

Sledeću nedelju ili dve, kvasac će vršiti fermentaciju šećera iz slada i stvoriti ugljen dioksid i alkohol. Zbog osetljivog kvasca, fermentor drži na mestu sa konstantnom temperaturom, gde se neće mrdati i gde nema svetlosti.

13. Nadziri fermentaciju

Fermentacija će stvoriti CO2 koji će proizvoditi mehuriće u vrenjači koju uvek moraš dopunjavati destilanovom vodom ili alkoholom. Ukoliko se stvaranje mehurića uspori ili stane, ne znači da je stala i fermentacija. Samo hidrometar ovo može sa sigurnošću da pokaže.

14. Prokuvaj vodu

Posle 3-4 nedelje u fermentoru, tvoje pivo je spremno za flaširanje. Nakon što je fermentacija stala, došlo je vreme da pivo postane gazirano. Da bi ovo uradio, dodaj malu količinu šećera (dekstroze) pivu. Kvasac će opet stupiti na scenu i stvoriti CO2 koji ne može da pobegne iz boce, te gazira pivo. Za početak, prokuvaj pola litre vode.

15. Dodaj šećer

Nakon što je voda prokipela, dodaj oko 140 grama šećera i stavi vodu da ključa još 10 minuta. Ako ćeš flaširati manje od 19 litara piva, računaj da na 5 litara piva ide otprilike 35-40 grama šećera.

16. Dodaj šećernu vodu

Posle 10 minuta ključanja, skini svoju ušećerenu vodu sa ringle i ovu vodu dodaj u fermentor nad kojim si prethodno izvršio dezinfekciju.

17. Presipaj pivo

Uz pomoć čiste opreme, pretoči pivo iz prvog fermentora u novi uz pomoć plastične cevi ili bilo čega što neće proizvesti previše mućkanja. „Mulj“ od kvasca sa dna fermentora ostavi u prvoj kofi. Veoma pažljivo i bez mućkanja promešaj pivo i prethodno sipan šećer.

18. Dodaj punjač za flaše

Na česmu sa fermentora dodaj automatski punjač flaša za mnogo lakše punjenje boca pivom. Podsećamo te da sva oprema mora biti sterilisana.

19. Napuni boce

Napuni čiste boce svojim pivom gotovo do samog kraja grlića flaše. Kada ukloniš punjač za flaše, u boci bi trebalo da ostane savršena količina tečnosti.

20. Zatvori flaše

Nakon što su boce ispunjene, na svaku stavi čep i zatvori ih zatvaračem za čepove. I nad čepovima i nad zatvaračem prethodno izvrši dezinfekciju.

21. Je l’ ima još puno?

Još uvek nije kraj. Odloži napunjene flaše na sobnoj temperaturi (oko 21 stepen) i ostavi ih na miru sve dok se ne ispune ugljen dioksidom.

22. Uživaj!

Posle dve do tri nedelje, otvori svoju prvu bocu i uživaj u plodovima svoga rada!

A sada kada si se opustio i naučio da praviš pivo od ekstrakta slada, pokušaj sa (za delić kompleksnijim) procesom kuvanja od celog zrna.

UMERENO TEŠKO: KUVANJE PIVA OD EKSTRAKTA SLADA I ZRNA

Kuvanje piva gde je za deo sladovine korišćen ekstrakt slada, dok se drugi deo dobio ukomljavanjem predstavlja sjajan način spravljenja piva jer vam pri kuvanju većih količina neće trebati sva oprema koja bi vam bila neophodna kod pravljenja samo od ukomljavanja, a rezultat će biti gotovo podjednako kvalitetan.

Potrebna oprema

oprema Za pravljenje piva od ekstrakta slada i celog zrna

Za pravljenje piva od ekstrakta slada i celog zrna, potreban ti je starter komplet za pivo (3300 do 4250 dinara), termometar ukoliko nije uključen u starter komplet (945 do 1680 dinara), vreća za slad (2070 do 2160 dinara), opciona dodatna posuda za fermentaciju (1425 do 1900 dinara) i opcioni punjač boca (300 do 500 dinara). Ne računajući lonac i sirovine čija količina zavisi od samog recepta, za samu opremu neophodno je izdvojiti najmanje 8000 dinara.

1. Priprema

Kuvanje piva gde je za deo sladovine korišćen ekstrakt slada, dok se drugi deo dobio ukomljavanjem predstavlja sjajan način spravljenja piva jer vam pri kuvanju većih količina neće trebati sva oprema koja bi vam bila neophodna kod pravljenja samo od ukomljavanja, a rezultat će biti gotovo podjednako kvalitetan.

2. Čišćenje opreme

Prateći uputstvo na svom sredstvu za dezinfekciju, pažljivo operi kompletnu opremu bez obzira koliko nova bila. Ostaci na opremi za kuvanje mogu sadržati mikroorganizme koji će ti kasnije pokvariti pivo.

3. Zagrej vodu

Sipaj 11,5 litara vode u lonac i zagrej je na temperaturu od oko 70 stepeni.

4. Stavi slad u kesu

Dok se voda greje, stavi kupljeni ječam u kesu za slad i dobro zaveži njene krajeve tako da zrna ne mogu da ispadnu.

5. Kuvaj slad

Kada temperatura vode dostigne 70 stepeni (+/- 5 stepena), namoči kesu sa sladom u vodu na 30 minuta. Umači i vrti kesu kao što bi to uradio sa kesicom čaja, kako bi zrna slada bila u potpunosti namočena. Stavi poklopac na lonac.

6. Ukloni kesu slada

Posle 30 minuta, ukloni kesu sa sladom i pusti je da se cedi sve dok kapljanje ne prestane. Stiskanje ili uvrtanje kese obično nije preporučljivo.

7. Dodaj ekstrakt slada

Dodaj polovinu količine ekstrakta slada koji recept zahteva. U vodu umešaj ekstrakt slada vodeći računa da ne zagori na dnu lonca. Mešaj dok se u potpunosti ne rastvori.

8. Vrati vodu da provri

Nakon što se ekstrakt slada rastopio u vodi, lonac vrati na ringlu kako bi ponovo sadržaj počeo da vri.

9. Dodaj hmelj

Nakon što je tečnost u loncu ponovo provrila, vreme je da se doda prva tura hmelja koji će uglavnom uticati na gorčinu, odnosno poslednja koja će uticati na miris i ukus. U tvom receptu će sirugno pisati koliko minuta od tačke ključanja treba da staviš prvu turu hmelja, a kada poslednju. Mi ti preporučujemo da koristiš neki od softvera za recepte: BeerSmith, ProMash…

10. Dodaj ostatak ekstrakta

Nakon što je 60 minuta ključanja završeno i dodao si sav hmelj, isljuči ringlu i umešaj ostatak ekstrakta slada sve dok se u potpunosti ne rastvori.

11. Ponovo pranje

Nad svom opremom koja bude došla u kontakt sa sladovinom posle ključanja mora se izvršiti dezinfekcija kako se pivo ne bi pokvarilo.

12a. Ohladi sladovinu

Nakon 60 minuta ključanja, uspešno si napravio sladovinu, nefermetisanu tečnost koja će se pretvoriti u pivo. A sada u što kraćem vremenu temperaturu sladovine moraš spustiti na 21-24 stepena. Ovo možeš uraditi tako što ćeš sudoper ili kadu napuniti ledom i u njega spustiti lonac sa pivom. Samo vodi računa da nesterilisana voda ne uđe unutar lonca.

12b. Ohladi sladovinu rashlađivačem

Drugi, lakši i brži način hlađena sladovine je uz pomoć bakarnog rashlađivača. Potrebno je samo rashlađivač ubaciti u lonac dok sladovina još uvek vri (kako bi se sterilisao), a nakon toga samo povezati sa najbližom slavinom i kroz njega pustiti hladnu vodu. Ovi rashlađivači koštaju oko 8000-12000 dinara ali ih sami možete lako napraviti po ceni materijala od oko 1000 dinara.

13. Prebaci sladovinu

Koristeći čistu i sterilisanu opermu, prespij sladovinu iz lonca u pivski fermentor.

14. Izmeri gustinu piva

U menzuru sipaj uzorak sladovine kako bi očitao gustinu piva. U menzuru ubaci pivski hirdometar i očitaj gustinu i da li se poklapa sa onom iz recepta. Merenje nemoj da vršiš direktno u fermentoru jer može doći do kontaminacije kompletne količine skuvanog piva.

15. Ubaci kvasac

Izvrši dezinfekciju posude u kojoj ćeš (prateći uputstvo na kesici) kvasac pomešati sa vodom. Sipaj kvasac u pivski fermentor.

16. Zatvori fermentor

Zatvori posudu za fermentaciju, a na sredinu poklopca uglavi vrenjaču. Vrenjaču možeš napuniti destilovanom vodom ili čistim alkoholom.

17. Promućkaj!

Nakon zatvaranja, minut ili dva dobro mućkaj fermentacionu posudu kako bi kiseonik došao do kvasca. Posle mućkanja, vodi računa da se fermentor uopšte više ne mućka sve do gotovog piva!

18. Odloži fermentor

Sledeću nedelju ili dve, kvasac će vršiti fermentaciju šećera iz slada i stvoriti ugljen dioksid i alkohol. Zbog osetljivog kvasca, fermentor drži na mestu sa konstantnom temperaturom, gde se neće mrdati i gde nema svetlosti.

19. Nadziri fermentaciju

Fermentacija će stvoriti CO2 koji će proizvoditi mehuriće u vrenjači koju uvek moraš dopunjavati destilanovom vodom ili alkoholom. Ukoliko se stvaranje mehurića uspori ili stane, ne znači da je stala i fermentacija. Samo hidrometar ovo može sa sigurnošću da pokaže.

20. Prokuvaj vodu

Posle 2-4 nedelje u fermentoru, tvoje pivo je spremno za flaširanje. Nakon što je fermentacija stala, došlo je vreme da pivo postane gazirano. Da bi ovo uradio, dodaj malu količinu šećera (dekstroze) pivu. Kvasac će opet stupiti na scenu i stvoriti CO2 koji ne može da pobegne iz boce, te gazira pivo. Za početak, prokuvaj pola litre vode.

21. Dodaj šećer

Nakon što je voda prokipela, dodaj oko 130 grama šećera i stavi vodu da ključa još 10 minuta. Ako ćeš flaširati manje od 19 litara piva, računaj da na 5 litara piva ide otprilike 35-40 grama šećera.

22. Dodaj šećernu vodu

Posle 10 minuta ključanja, skini svoju ušećerenu vodu sa ringle i ovu vodu dodaj u fermentor nad kojim si prethodno izvršio dezinfekciju.

23. Presipaj pivo

Uz pomoć čiste opreme, pretoči pivo iz prvog fermentora u novi uz pomoć plastične cevi ili bilo čega što neće proizvesti previše mućkanja. „Mulj“ od kvasca sa dna fermentora ostavi u prvoj kofi. Veoma pažljivo i bez mućkanja promešaj pivo i prethodno sipan šećer.

24. Dodaj punjač za flaše

Na česmu sa fermentora dodaj automatski punjač flaša za mnogo lakše punjenje boca pivom. Podsećamo te da sva oprema mora biti sterilisana.

25. Napuni boce

Napuni čiste boce svojim pivom gotovo do samog kraja grlića flaše. Kada ukloniš punjač za flaše, u boci bi trebalo da ostane savršena količina tečnosti.

26. Zatvori flaše

Nakon što su boce ispunjene, na svaku stavi čep i zatvori ih zatvaračem za čepove. I nad čepovima i nad zatvaračem prethodno izvrši dezinfekciju.

27. Je l’ ima još puno?

Još uvek nije kraj. Odloži napunjene flaše na sobnoj temperaturi (oko 21 stepen) i ostavi ih na miru sve dok se ne ispune ugljen dioksidom.

28. Uživaj!

Posle dve do tri nedelje, otvori svoju prvu bocu i uživaj u plodovima svoga rada! Sada kada si savladao pravljenje piva uz pomoć postupka gde je deo sladovine dobijen ekstraktom slada a deo ukomljavanjem, vreme je da pređeš na najviši nivo i pivo skuvaš isključivo ukomljavanjem slada!

NAJTEŽE: KUVANJE PIVA OD CELOG ZRNA

Iako se ovde vodi kao „najteži način“, kuvanje piva od celog zrna slada se i ne razlikuje u velikoj meri od kuvanja sa sladnim ekstraktom. Ono što se razlikuje jeste utrošeno vreme na pravljenje piva i potreba za dodatnom opremom (pre svega za „frižiderom“ za ukomljavanje).

Potrebna oprema

oprema Za pravljenje piva od celog zrna

Za pravljenje piva od celog zrna, potreban ti je starter komplet za pivo (3300 do 4250 dinara), termometar ukoliko nije uključen u starter komplet (945 do 1680 dinara), vreća za slad (2070 do 2160 dinara), dodatna posuda za fermentaciju (1425 do 1900 dinara), opcioni bakarni rashlađivač sladovine (8040 do 12000 dinara, tj. oko 1500 dinara ukoliko ga sam napraviš) i opcioni punjač boca (300 do 500 dinara). Ne računajući lonac, „frižider“ (koji je najbolje da sam napraviš) i sirovine čija količina zavisi od samog recepta, za samu opremu neophodno je izdvojiti najmanje 9540, tj. 16.080 dinara.

1. Priprema

Pre početka kuvanja piva, najpre pronađi dobar recept, spremi navedene sirovine i nekoliko puta u sebi ponovi sve korake. U ovom uputstvu ćemo te voditi kroz uobičajeni proces pravljenja IPA piva od celog zrna slada uz pomoć prenosnog „frižidera“. Ukoliko je tebi to lakše (pogotovo za manje količine), umesto „frižidera“ može se koristiti i obična veća za slad slično kao u uputstvu za pravljenje piva sa ekstraktom i celog zrna. Na kraju svega smo izvršili i opciono suvo hmeljenje (dry hopping).

2. Čišćenje opreme

Prateći uputstvo na svom sredstvu za dezinfekciju, pažljivo operi kompletnu opremu bez obzira koliko nova bila. Ostaci na opremi za kuvanje mogu sadržati mikroorganizme koji će ti kasnije pokvariti pivo.

3. Zagrej vodu

Ako računamo da na 500 grama slada ide oko 1,5 litara vode, zagrej u svom loncu 12 litara vode na 70-72 stepena. Tačna temperatura zavisi od toga koliko ćeš grejanjem izgubiti vode tokom ukomljavanja.

4. Zagrej vodu za sladovinu

Dok se voda greje, u posebnu posudu zagrej manju posudu sa vodom do ključanja i kasnije je dodaj u sladovinu. Ova voda će zagrejati vodu za sladovinu kako bi se manje temperature izgubilo pri hlađenju slada.

5. Presipanje

Nakon što je tvoja voda dobila potrebnu temperaturu, sipaj je u posudu za ukomljavanje. Proveri da li je slavinica na „plažnom frižideru“ zatvorena.

6. Dodaj slad

Polako dodaj mleveni slad uz konstantno mešanje, kako bi svako zrno bilo natopljeno. Nastavi da mešaš kako bi sprečio pojavu grudvica slada jer više neće biti mešanja do kraja ukomljavanja.

7. Dostigni željenu temperaturu

Dodavanjem slada temperatura vode će opasti za bar 5 stepeni. Željena temperatura komine u ovom receptu je 65 stepeni.

8. Ostavi sladovinu

Neka komina odstoji u prenosnom „frižideru“ na željenoj temperaturi oko 60 minuta. Održavanje tačno određene temperature (65 stepeni) je ključna stavka, te izbegavaj otvaranje poklopca „frižidera“.

9. Zagrej dodatnu vodu

Dok komina stoji, u dodatnom loncu zagrej dovoljno vode (na 76,5 stepeni) za vodu kojom ispiramo slad. Za ovaj recept trebaće ti oko 18-21 litra ove vode kako bi povratio izgubljenu količinu tečnosti. Najbolje je da sam proceniš koliko si tokom kuvanja izgubio vode.

10. Vorlauf

Posle 60 minuta, sladovina je gotova. Vorlauf je nemačka reč kojom se označava odlivanje dela sladovine nakon ukomljavanja i njeno vraćanje u frižider. Prva sladovina obično sadrži delove slada koje želimo izbeći u loncu, te prelazimo na „vorlauf“. Skupi malo sladovine u manju posudu i vraćaj je u „frižider“. Ponavljaj proces dok komina ne bude bila relativno tečna.

11. Ispiranje

Nakon vorlaufa, odvoj tečnost iz sladovine od zrna slada. Uz pomoć creva koje se nastavlja na slavinicu na „frižideru“, pusti tečnost da teče u lonac sve dok u potpunosti ne iscuri.

12. Dodaj vodu

Pošto što je sladovina iscurela, zavrni slavinu i u „frižider“ sipaj zagrejanu vodu kojom ispiramo slad. Neki izbegavaju mešanje, a neki ne.

13. Prebaci sladovinu

Koristeći čistu i sterilisanu opremu, prespij ohlađenu sladovinu iz lonca u pivski fermentor.

14. Neka sladovina provri

Nakon što si završio rethodne korake, lonac vrati na ringlu kako bi ponovo sadržaj počeo da vri. Za ovo će ti možda biti potrebna jača ringla ili šapa za plin.

15. Dodaj hmelj

Nakon što je tečnost u loncu ponovo provrila, vreme je da se doda prva tura hmelja koji će uglavnom uticati na gorčinu, odnosno poslednja koja će uticati na miris i ukus. U tvom receptu će sirugno pisati koliko minuta od tačke ključanja treba da staviš prvu turu hmelja, a kada poslednju. Mi ti preporučujemo da koristiš neki od softvera za recepte: BeerSmith, ProMash…

16. Ohladi sladovinu

Uspešno si napravio sladovinu, nefermetisanu tečnost koja će se pretvoriti u pivo! A sada u što kraćem vremenu temperaturu sladovine moraš spustiti na 21-24 stepena. Ovo možeš uraditi tako što ćeš sudoper ili kadu napuniti ledom i u njega spustiti lonac sa pivom. Još lakša metoda je hlađenje uz pomoć bakarnog rashlađivača. Potrebno je samo rashlađivač ubaciti u lonac dok sladovina još uvek vri (kako bi se sterilisao), a nakon toga samo povezati sa najbližom slavinom i kroz njega pustiti hladnu vodu.

17. Ponovo pranje

Nad svom opremom koja bude došla u kontakt sa sladovinom posle ključanja mora se izvršiti dezinfekcija kako se pivo ne bi pokvarilo.

18. Prebaci sladovinu

Koristeći čistu i sterilisanu opermu, prespij ohlađenu sladovinu iz lonca u pivski fermentor.

19. Izmeri gustinu piva

U menzuru sipaj uzorak sladovine kako bi očitao gustinu piva. U menzuru ubaci pivski hirdometar i očitaj gustinu i da li se poklapa sa onom iz recepta. Merenje nemoj da vršiš direktno u fermentoru jer može doći do kontaminacije kompletne količine skuvanog piva.

20. Ubaci kvasac

Izvrši dezinfekciju posude u kojoj ćeš (prateći uputstvo na kesici) kvasac pomešati sa vodom. Sipaj kvasac u pivski fermentor.

21. Zatvori fermentor

Zatvori posudu za fermentaciju, a na sredinu poklopca uglavi vrenjaču. Vrenjaču možeš napuniti destilovanom vodom ili čistim alkoholom.

22. Promućkaj!

Nakon zatvaranja, minut ili dva dobro mućkaj fermentacionu posudu kako bi kiseonik došao do kvasca. Posle mućkanja, vodi računa da se fermentor uopšte više ne mućka sve do gotovog piva!

23. Odloži fermentor

Sledećih nedelja, kvasac će vršiti fermentaciju šećera iz slada i stvoriti ugljen dioksid i alkohol. Zbog osetljivog kvasca, fermentor drži na mestu sa konstantnom temperaturom, gde se neće mrdati i gde nema svetlosti.

24. Nadziri fermentaciju

Fermentacija će stvoriti CO2 koji će proizvoditi mehuriće u vrenjači koju uvek moraš dopunjavati destilanovom vodom ili alkoholom. Ukoliko se stvaranje mehurića uspori ili stane, ne znači da je stala i fermentacija. Samo hidrometar ovo može sa sigurnošću da pokaže.

25. Prebaci na sekundarnu fermentaciju

Kada se dodaje hmelj nakon fermentacije, potrebna je posuda za sekundarnu fermentaciju. Prebaci sladovinu u čistu i sterilisanu posudu koja će služiti za sekundarnu fermentaciju. Trudi se da smanjiš mućkanje i stvaranje pene na minimum.

26. Dodaj hmelj

Nakon što se sladovina prebacila u drugu fermentacionu posudu, vreme je za suvo hmeljenje (dry hopping). Ubaci hmelj i računaj da će verovatno biti potrebno nekoliko dana da bi se palete hmelja razgradile i pale na dno, te budi strpljiv!

27. Odloži drugi fermentor

Ostavi drugi fermentor u istim uslovima kao i prvi, tako da temperatura bude konstantna, oko 20 stepeni.

28. Uživaj!

Nakon što je završena druga fermentacija, ponovi korake za flaširanje iz prethodnih uputstava i uživaj u plodovima svoga rada!