DNEVNICI PIVA: BEVOG (GORNJA RADGONA / BAD RADKERSBURG)

Išli smo za Uskrs u tazbinu, Frau je imala neka posla u Bad Radkersburgu, a ja sam ovu divnu slučajnost iskoristio da posetim Bevog Brauhaus.  Pre otprilike godinu i po sam pisao o pivima u Sloveniji i ova mala pivara je na mene ostavila izvanredan utisak.

Da se ne bih ponavljao, preskočiću uvod o preduzimljivim Slovencima, hmelju, vodi, geografiji…

Bevog vam je, ako niste znali, pravi pravcati ‘Slovenian Dream’.  Sve je počelo tako što se mladi, danas 34-godišnji, student Vasja Golar u Belgiji slučajno upoznao sa zanatskim pivima i odlučio da se umesto porodičnim biznisom i elektronikom bavi pivarstvom.  Posle uspešnog hobizma u jednom podrumu u Gornjoj Radgoni, završio je kurs za braumajstera, nabavio profesionalnu opremu i, inspirisan engleskom pivarskom tradicijom, odlučio da izađe iz ilegale.  Lansirao je svoju mikro-pivaru sa 6 zaposlenih i kapacitetom od oko 2,500 litara mesečno.  Priča se da su pomoć pružili i neki poljoprivredno-preduzetničko-omladinski fondovi „briselske tamnice naroda“.

Zbog problema sa dozvolama za gradnju i eksploataciju vode, majstor Vasja je samo prebacio pogon preko Mure, u Austriju.  Umesto drndanja sa činovnicima i državom, fokusirao se na ono što voli i želi da radi.

Bio je to početak 2013. godine. Bevog je u međuvremenu lansirao preko 15 različitih vrsta piva, učestovao je na brojnim festivalima (bili su i u Beogradu!),  osvajao plakete i nagrade za kvalitet, a u izboru Rate-a-Beer su zauzeli neverovatno treće mesto u izboru više od 2,600 novih, svetskih zanatskih pivara!

sve je transparentno

S obzirom da je Bad Radkersburg poznato penzionersko banjsko lečilište, nije baš očigledno mesto za hit pivaru. Proizvodnja i tap room Bevoga se nalaze u industrijskoj zoni, na izlazu iz grada.  Sloveniju, koja je par kilometara putem i levo i desno, vidite iz njihove zadnje bašte.

U ponudi točionice je šest piva iz Bevogovog osnovnog portfolija (Tak – pale ale; Ond – smoked porter; Kramah –  IPA ; Baja – oatmeal stout; Zo – session IPA; Rudeen – Black IPA) kao i nekoliko rotirajućih specijala.

Beer shop, koji je u sastavu objekta, nudi sve osnovne proizvode u limenkama za poneti, kao i balone, štampani, stakleni, heklani i vezeni merčendajz.

Brauhaus ima popularno radno vreme i vrlo austrijske cene (ipak, pivo im vredi svakog centa, lipe, filera…).  Ako ste za hranu, uputiće vas u deo porodične manufakture koji je sa slovenačke strane reke.  Pivohram Golar (9250, Gornja Radgona) gastro-pivsko iskustvo diže na novi nivo.  Osim svih Bevogovih čnih specijaliteta, u ponudi su im jela sva pripremljena na bazi kućnih piva: od standardnih burgera i rebara do tiramisua (pivomisua).

Utisaka pune glave i gepeka punog Kramaha smo završili tročasovni izlet u Bevog Brauhausu.  Planiramo da ih ponovo posetimo već tokom avgustovskog muzičko-pivskog festivala The Who Cares for Beer Fest, koji organizuju na parking placu uz pivaru.  Tom prilikom će biti predstavljena najnovija, uzbudljiva kolaboracija Bevoga sa Jameson viskijem!  Rečeno nam je da je na fermentaciji trenutno oko 9,000 flaša GALLINK-a, barrel-aged Black IPA. To se ne propušta. Nasvidanje!