Reportaže
1

Zebrew nanopivara: “Zanatsko pivo je u Srbiji počelo da se ceni!”

Zebrew nanobrewery

Svaki kućni pivar koji je makar jednom napravio sopstveno pivo je sigurno nakon prve degustacije uzviknuo: “Ovo moram flaširati i prodavati!”. Sutra, trezvene glave i nakon kraćeg istraživanja ubrzo bi shvatio da je proizvodnja samog piva najmanji problem. Od dizajna proizvoda, preko pronalaženja odgovarajućeg prostora i opreme, pa do prikupljanja potrebnih dozvola, otvaranje sopstvene mikropivare u Srbiji postaje Sizifov posao.
Zebrew je, kao najmlađa nanopivara u Srbiji, hrabro preuzela ovaj kamen i odlučila da ga gura sve dok ne ispuni svoj zacrtani cilj. Ova nanopivara nas je najpre privukla simpatičnim likom zebre, a zatim svojim originalnim pakovanjem piva koja su umotana u reciklirani papir. Kada smo napokon isprobali i piva u ponudi, bilo je jasno da je u pitanju najperspektivnija nanopivara u zemlji.
Odmah smo kontaktirali Čedu i Nevenu koji stoje iza “zebrastog” piva, želeći da saznamo kakve sve prepreke se nalaze na putu osnivanja sopstvene mikropivare u Srbiji i koliko su i sami udaljeni od ovog cilja…

Svet piva: Kako ste počeli da se bavite kućnom proizvodnjom piva, a kada ste došli na ideju da osnujete nanopivaru?
Zebrew: S obzirom na to da i moja devojka i ja uživamo u pripremanju hrane, ali i u eksperimentisanju ukusima, logičan nastavak je bio i pripremanje piva. U mojoj porodici se, kroz generacije, pripremaju rakija i vino, a kako nisam ljubitelj ni jednog ni drugog pića, poželeo sam da napravim svoje omiljeno. Na svakom putovanju, trudio sam se da probam piva iz lokalnih mikropivara i to me je dodatno zainteresovalo. Kada smo skuvali prvu turu, bilo je jasno da se tu nećemo zaustaviti, tako da nam je ovaj hobi postao opsesija i probudio želju da nam pivarstvo postane deo svakodnevice. Što se tiče osnivanja nanopivare, ideja je došla nakon skupa pivskih majstora, kada nas je društvo “Gozba” pozvalo da budemo deo njihovog okupljanja. Koncept celog druženja, bio je, između ostalog, i predstavljanje domaćih proizvoda zanatlija.

Zebrew nanobrewery

Svet piva: Da li postoji poseban razlog zašto ste uzeli “Zebrew” za ime svoje pivare?
Zebrew: Kada smo počeli da razmišljamo o imenu, bili smo sigurni da u nazivu mora biti neka životinja sa karakterom. Kao kontrast objedinjen u telu zebra, a opet u potpunosti izbalansiran, izbor je bio jasan. Takođe, simbolička značenja koja ova životinja sa sobom nosi, doprinela su našem izboru. Igrajući se rečima (Zebra i Brew) došli smo do složenice koja nam se dopala, lako se pamti i istog trenutka vizualizuje.

Svet piva: Zebrew ima predivan dizajn svojih “etiketa”, a podjednako visok nivo drže i fotografije koje radite za svoja piva. Ko je obavio ovako dobro svoj zadatak?
Zebrew: Pre svega hvala! Moja devojka je grafički dizajner, tako da je ovaj zadatak od početka poveren njoj, u smislu izvođenja zajdničkih ideja. Pokušali smo da napravimo pakovanje koje će po karakteru odgovarati našem pivu, zbog toga je korišćen prirodni, reciklirani papir, koji bi trebalo da naglasi to da je i proizvod koji se ispod njega nalazi takođe prirodan. Na neki način smo želeli da istaknemo karakter određenog stila, pa se u gornjem delu “etikete” nalaze detalji koji vizuelno objašnjavaju o kom pivu se radi. Kako se ne radi o masovnom proizvodu, smatrali smo da bi svaka flaša trebalo da bude upakovana kao zaseban “poklon”. Što se tiče fotografija, u današnje vreme je neophodno ostvariti dobru vizuelnu komunikaciju sa ljudima koji prate ono što radimo, ali su one i neki vid poštovanja prema njima. Zbog toga se trudimo da osmislimo fotografije koje će ispričati priču piva, koje je u fokusu.

U ZAKONU O PIVU REPUBLIKE SRBIJE, NE POSTOJI NIKAKVA POVLASTICA ZA MALE PROIZVOĐAČE, TAKO DA MALE CRAFT PIVARE MORAJU ISPUNITI ISTE USLOVE KAO I PIVARE VELIKOG PROIZVODNOG KAPACITETA

Svet piva: Na kakve sve prepreke nailazi osoba koja u Srbiji pokuša da osnuje mikropivaru?
Zebrew: Počevši od Zakona o pivu koji nije u potpunosti definisan, do veoma površnih informacija koje smo dobijali od poljoprivrednih inspektora koji nisu znali da nam kažu kakav je prostor potreban, ali ni odakle da počnemo po pitanju osnivanja pivare, počeli smo da istražujemo strane forume i iskustva drugih mikropivara. To naravno nisu kompletne informacije, s obzirom na razlike u zakonu, a najveća je to što se, prema proizvodnom kapacitetu, razlikuje i sam zakon. U Zakonu o pivu Republike Srbije ne postoji nikakva povlastica za male proizvođače, tako da male craft pivare, moraju ispuniti iste uslove kao i pivare velikog proizvodnog kapaciteta. Okretanjem mnogo telefonskih brojeva takođe nismo uspeli da dođemo do bilo kakvih informacija, tako da smo odlučili da prostor opremimo prema savetima sa sajta proizvođača Speidel, čiju opremu i koristimo. Još uvek je u toku kompletiranje opreme, međutim, nadamo se da ćemo u međuvremenu dobiti informacije i opremiti prostor kako zakon propisuje.

Svet piva: Da li u pokretanju nanopivare bar imate podršku kolega koje su već “probile led” osnivanjem svojih mikropivara?
Zebrew: Nedavno se pojavila pivara sa istim proizvodnim kapacitetom i sa opremom istog proizvođača, što nas je obradovalo, kako zbog činjenice da je sve više craft piva na tržištu, tako i zbog mogućnosti da dobijemo neke informacije “iz prve ruke”. Kontaktirali smo ih, a u odgovoru koji smo dobili objašnjeno nam je da nemaju vremena, a ni mogućnosti da odgovore svima koji postavljaju pitanja, a da su zakon morali da ispoštuju u potpunosti. Od samog početka smo verovali da su sve zanatske pivare na jednoj strani, što u stvari nije tako.

Svet piva: Planiraš li da u budućnosti postaneš tehnolog?
Zebrew: Kao jedna od opcija jeste stručno usavršavanje u oblasti prehrambene tehnologije. Trenutno sam na završnoj godini drugog fakulteta, ali planiram da po završetku upišem Poljoprivredni fakultet. Međutim, pošto studije ukupno traju pet godina, a potrebno radno iskustvo je 2 godine, u međuvremenu ću morati da potražim tehnologa koji ispunjava ove uslove.

Svet piva: Pojam “craft” piva u Srbiji još nije toliko poznat. Možete li nas malo edukovati?
Zebrew: Pre par godina pojam “craft” na neki način i jeste postao popularan u Srbiji. Kako u oblasti prehrambene industrije, tako i u dizajnu. Zanatsko je počelo da se ceni, a o tome govore i različite manifestacije i festivali koji podržavaju proizvode koji dolaze u malim i ograničenim serijama, i praktično su unikatni. Ono što je nas fasciniralo kada smo skuvali prvo pivo, bilo je to što smo svaki sastojak mogli da “gricnemo”, a kao finalni proizvod dobili smo pivo vrhunskog kvaliteta kod koga se mogu osetiti svi ukusi dodatih sastojaka, manje ili više, u zavisnosti od stila. Još jedna od karakteristika craft-a je sloboda pri dodavanju različitih začina, aromatičnih travki ili voća. Takođe, craft pivo je postalo i stvar osvešćenosti društva, po pitanju prepoznavanja kvaliteta.

Svet piva: U kojim stilovima piva lično najviše uživate? Nabroj nam svojih pet omiljenih piva koja se mogu kupiti u Srbiji.
Zebrew: Što se tiče stila, konkretno, rekao bih da je to američki stil, odnosno zahmeljena, aromatična piva, što se svodi na Pale Ale, pa bi moj izbor piva koja se mogu kupiti kod nas izgledao ovako:
5. Brew Dog – Punk IPA
4. Kabinet – Supernova
3. Sierra Nevada – Torpedo
2. Brew Dog – Jack Hammer
1. Brew Dog – Dead Pony Club

LJUDI U SRBIJI SU KONAČNO POČELI DA KVALITET CENE VIŠE NEGO KVANTITET, TAKO DA POJAVOM NOVIH ZANATSKIH PIVARA, PIVSKA SCENA MOŽE POSTATI SAMO JOŠ BOLJA.

Svet piva: Bum craft pivarstva u Srbiji se dogodio prilično brzo. Šta mislite kako će pivarska scena izgledati za tri godine?
Zebrew: Sjajno je to što se u Srbiji konačno mogu popiti dobra piva, pogotovo kada dolaze iz domaćih craft pivara. Kabinet, kao lider craft pivarstva u Srbiji, je uradio odličnu stvar po pitanju velikog izbora kvalitetnih piva. Ljudi u Srbiji su napokon počeli da kvalitet cene više nego kvantitet, tako da pojavom novih zanatskih pivara, pivska scena može postati samo još bolja. Kroz tri godine, nadamo se da će biti toliko dobrih srpskih craft pivara da će, u smislu vrhunskog kvaliteta, izbor najboljeg biti jako težak zadatak.

Svet piva: A kako će Zebrew nanopivara izgledati za tri godine?
Zebrew: Nadamo se da će Zebrew i kroz tri godine ostati nano, da će se zakon po tom pitanju promeniti i prilagoditi različitim proizvodnim kapacitetima. Svakog dana se trudimo da unapredimo pivske recepture i nadamo se da ćemo vremenom doći do savršeno izbalansiranih ukusa.

Za više informacija o Zebrew nanopivari i svim pivima koja su trenutno u ponudi, poseti zebrinu Facebook stranicu – https://www.facebook.com/zebrewnanobrewery/.

Podeli:

Autor teksta: Svet Piva

  • Danilo Bakovic says:

    Svaka cast na clanku. Mnogo mi se svideo. Novopeceni sam entuzijasta za pivo, tako da me sve zanima sto ima veze sa istim. Samo nastavite sa radom, i sve najbolje.

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

    Uživaš u pivu i našem sajtu?

    Molim te podeli to sa prijateljima :)