Regionalne vesti
1

Zašto će 3. Novosadski festival zanatskog piva biti i najbolji do sada

NFZP

Ah, kada se samo setimo kako smo bili mladi i naivni kada smo pre tačno godinu dana pohodili prvi Novosadski festival zanatskog piva i mislili da ni jedan sledeći neće moći da ga sustigne po kvalitetu piva, izboru pivara i ekipi predavača. Međutim, već drugi festival sa sobom je doneo dvostruko veći prostor i mnogo više pivara i – šta nam je onda ostalo da poboljšamo za treći po redu Novosadski festival zanatskog piva? Izgleda puno toga!

Ono što je nama posebno zanimljivo jeste polako povećavanje kruga regionalnih pivara, a očekuje se dolazak i jedne “neregionalne” pivare iznenađenja. Pošto smo posle dva festivala i silnih predavanja konačno i naučili ponešto o pivu koje ispijamo, po prvi put će posetioci na ulazu dobijati svoje “glasačke listiće” kojima će moći da daju glas svom favoritu, a očekuje se da će se već drugog dana uveče prebrojati glasovi i proglasiti najbolje pivo festivala po glasovima posetilaca. A čini se da će ove godine izbor biti teži nego ikada. Sve pivare su za poslednjih godinu dana itekako napredovale, pojavila su se fantastična nova piva, a došle su i neke novajlije koje će doživeti svoju festivalsku premijeru.

NFZP2

Kod predstavljanja pivara sa kojima ćemo se po prvi put susresti na ovom festivalu, najpre ćemo pomenuti goste koji su najduže putovali.

Naši stari slovenački miljenici iz pivare Pelicon su za festival u Novom Sadu na svojim točilicama spremili odlična tri piva – Out of China  (hoppy red Ale), Yes Boss (Pale Ale) i 3rd Pill (IPA). Zagrebačka Zmajska je jedna od pivara za koju možemo baciti “koju ne treba posebno predstavljati” frazu, a moramo napomenuti da na festival nose svoje najnovije pšenično pivo – Zmajsko Hoppy Wheat. Njihovi sugrađani koji postoje već dve decenije, Pivovara Medvedgrad, dolaze specijalnim kamionom donoseći zanimljiv spoj kraft pivarstva i antikvarnih automobila. Oni će nas obradovati pivima Grička vještica (jaki tamni lager) i Fakin IPA (svetli ale od tri vrste slada i tri vrste hmelja).
Štand do kojeg ćemo najpre prošetati je onaj sa natpisom – Prvo viško pivo. Jedan od osnivača ove pivare sa Visa je Kjetil Jikiun, čovek koji je pokrenuo kultnu norvešku pivovaru Nøgne Ø. Prvo viško pivo se za sada pravi u Norveškoj, ovoga je leta odnelo nagrade na mnogim hrvatskim festivalima, a u Novom Sadu jedva čekamo da probamo njihov Saison, Pale Ale, Porter, Saison IPA i Gose.

Što se tiče geografski bližih pivara, najpre bismo pomenuli tek osnovanu pivaru 3bir iz Novog Sada koja će premijerno predstaviti svoja tri piva – Walker IPA, Sleeper Session Ale i nemački Šlager. Južni Vepar nas je oduševio na nedavnom Promo craft Weekendu koji se održao na Štrandu, kada smo po prvi put i probali njihova odlična dva piva – Svarog (IPA) i Perun (Pale Ale). Knez Craft je prilično mlada pivara koja je bila tek formirana za vreme prošlog festivala u Novom Sadu, ali ćemo sada napokon moći da probamo Knez Pale Ale napravljen od izvorske vode sa padina Povlena.

Pivara Dogma se na prošlom festivalu pokazala kao jedan od favorita posetilaca, pa će i ovoga puta doći sa svoja dva miljenika – Svetionikom (Pale Ale) i Hoptopodom (IPA). Šapčani iz pivare KUM su već dobro poznati pivopijama koji su posećivali festival, a ovoga puta dolaze sa svojih pet najpoznatijih piva (Zlatno, Crno, Crveno, Snažno i Manastirsko). Ponovo nam dolazi i mala porodična pivara Paunović sa Amberom (English Bitter), Porterom i Weizenom. Crow Brewery je bila jedna od najzapaženijih pivara poslednjeg festivala u Novom Sadu, a ovoga puta pored hvaljenog Gecka (APA) i Sunshinea (American Wheat) stiže i pilsner pod imenom Čika Alberto i Black IPA kojem se radujemo “na neviđeno”. Zebrew, pivara koja neprestano napreduje, stiže sa Tropical IPA, divnim Sanshō IPA pivom sa dodatkom japanskog bibera, kao i pivom belgijskog stila koje još uvek nismo probali, a koje je napravljeno u saradnji sa Crow pivarom – Open Saison.

Pioniri kraft pivarstva u Srbiji, Kabinet Brewery, ponovo dolaze sa spiskom piva toliko dugačkim da bi nam se osušila usta kada bismo pokušali da sve nabrojimo. Značajno je napomenuti da ćete ponovo za ovim štandom moći da kupite namaz Pivolada, kao i piva koja su rađena za Visibaba Brewery (John Lemon i Bob Barley) i Mikkeller (Vista #2). Međutim, ono što nas posebno raduje je što ćemo po prvi put probati Mandarinu (IPA iz Single Hop serije) i Helles Lager. Kolaboraciju 02 (Karamel staut iz buradi Arkanj rakije) ćemo morati da probamo još jednom kako bi se uverili da je zaista dobro kako ga pamtimo sa brzinskog degustiranja na Festivalu uličnih svirača.

Prijatelji iz pivare Razbeerbriga su kao domaćini festivala pored svoja četiri piva spremili i jedno festivalsko iznenađenje – potražite ga pod nazivom Krš IPA (session IPA). Redovno obilazite njihov štand jer će ovde u jednom trenutku gostovanje imati i hrvatska pivara Varionica sa svojim pivom iznenađenja. The Black Turtle će pored piva na koja smo već navikli, doneti i nešto zaista specijalno – prvi srpski green hop IPA napravljen ručno ubranim svežim hmeljem! Tri piva nam sa podnožja Divčibara donosi pivara Sindikat Brewery, a novosadski Brauhaus Brauerei će doći sa… ah, čime god.

Kad su u pitanju predavanja, čini se da sada sa svih naučenih teorija o pivu, prelazimo na delo! Samim izostankom predavača portala Svet piva, podignut je kvalitet predavanja, a mi izdvajamo ekipu iz Esnafa kućnih pivara Imbrewment i sa foruma Kućno pivarstvo koji će oba dana da nas uče kako da napravimo pivo u kućnim uslovima, a Nemanja iz pivare Tron je tu da objasni šta je sve potrebno da bi se u Srbiji osnovala jedna zanatska pivara, kao i kakve prepreke na tom putu možete da očekujete. Nama je uvek zanimljiva i priča o prošlosti i budućnosti hmelja iz Bačkog Petrovca, koju će nam ispričati Rastislav Struhar (AD Petrovec). Tačna satnica predavanja je sledeća:

Petak, 7. oktobar:
18:00 “Kako osnovati mini pivaru u Srbiji” – Nemanja Stefanović, Pivara Tron
20:00 “Sirovine i oprema u kućnom pivarstvu – Q&A” – Branko Lukač (Esnaf kućnih pivara Imbrewment) i Miloš Stošić (forum Kućno Pivarstvo)NFZP

Subota, 8. oktobar:
17:00 “Budućnost vojvođanskog hmeljarstva” – Rastislav Struhar, AD Petrovec
19:00 “Proizvodnja piva u kućnim uslovima – Q&A” – Branko Lukač (Esnaf kućnih pivara Imbrewment) i Miloš Stošić (forum Kućno Pivarstvo)

Svi kojima ovo nije prvi festival na koji će doći već znaju i proceduru. Karte je najbolje kupiti u pretprodaji preko Gigstixa po ceni od 300 dinara po danu festivala, dok će oni koji budu čekali poslednji trenutak morati da karte plate 500 dinara na vratima festivala. Ako ih bude bilo. U cenu karte uračunata je i staklena čaša brendirana logom festivala koja se deli na ulazu, a na samom festivalu pivo je moguće točiti samo u ove čaše, dok se plaćanje vrši “festivalskim novcem”. Spisak bendova koji će svirati će biti objavljen na Facebook stranici eventa, a kapije će se oba dana otvarati u 15 časova i zatvarati tačno u ponoć. Vidimo se!

Podeli:

Autor teksta: Svet Piva

 • Danilo says:

  Na prošlom festivalu (drugom po redu) sam se proveo majstorski i uživao u predavanjima i naravno pivu. U petak očekujem još bolju atmosferu i izbor piva. Vidimo se!

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Uživaš u pivu i našem sajtu?

  Molim te podeli to sa prijateljima :)