Reportaže
0

Veliki nemački derbi – Kölsch vs Altbier!

photo@www.germany.travel

Dizeldorfska humoreska: "Kako se pravi Kolsch"

Dizeldorfska humoreska: “Kako se pravi Kölsch”

Ukoliko srpske pivopije pitate iz koje zemlje potiču njihova omiljena piva, u većini slučajeva ćete dobiti odgovor da je to Nemačka. Međutim, da biste zaista iskusili prave nemačke stilove piva, moraćete da dignete guzicu i otputujete do samog izvora. I to opet neće biti dovoljno. Naime, Nemačka je pivski veoma lokalizovana i u većini nemačkih krčmi ćete verovatno moći da lako nađete jedino pilsner, dok ćete za sve ostale stilove već morati da se prilično potrudite. Za pravi Berliner Weisse obavezno je putovanje do Berlina, Export se ne traži van Dortmunda, dok se pravo Kölsch pivo pije samo u Kelnu, a Altbier u Dizeldorfu.

Priču o netrepeljivosti Kelna i Dizeldorfa i njihov dugogodišnji pivski rat naterao nas je da prethodne nedelje otputujemo u saveznu državu Severna Rajna-Vestfalija i da se iz prve čaše uverimo u kvalitet ovih čuvenih piva.
Sama istorija Kelna i Dizeldorfa prilično je slična onoj iz reklame za Twix o dva “potpuno različita” brata. Keln se nalazi na jednoj strani obale reke Rajne, dok se Dizeldorf nalazi na potpuno drugoj obali reke Rajne. Dizeldorf je glavni grad Severne Rajne-Vestfalije, dok je Keln najveći grad ove savezne države. Za razliku od lagera, Kelnski Kolsch se proizvodi isključivo procesom gornje fermentacije, dok se dizeldorfsko Alt pivo već mora praviti gornjom fermentacijom. Keln svoje pivo služi isključivo u čašama pod imenom Stange od 0,2 l, dok ćete u Dizeldorfu njihovo pivo piti samo u Stange čašama od 200 ml. Pa, hajde da vidimo i ostale razlike…
Keln - fruh
Keln - fruh2DAN 1: KELN
Izlazimo sa železničke stanice u samom centru grada i brzim korakom zaobilazimo predivnu Kelnsku katedralu (Kölner Dom) i u njenoj senci nalazimo baštu najpoznatije pivnice Früh. U pitanju je preko 110 godina stara pivnica i jedna od trinaest iz ovoga grada koja ima dozvolu da svoje pivo naziva Kölsch, nakon odluke Kölsch Konvencije iz 1989. godine. U podrumu možete da pronađete staru opremu za pravljenje piva, kao i ohlađen deo sa drvenim buradima piva. Naručujemo čašu Kölscha, a konobarica najpre gura bure od 10 litara od skladišta do šanka, lancima ga kači, podiže čekrkom, otvara i – dobijamo svoju prvu čašu najčuvenijeg lokalnog zlatnog napitka! Kölsch je piće slično pilsneru, umerene je gorčine, zaista je izuzetno pitko i ne možete da ga ne zavolite na prvi gutljaj.

Naručujemo čašu Kölscha, a konobarica najpre gura bure od 10 litara od skladišta do šanka, lancima ga kači, podiže čekrkom, otvara i – dobijamo svoju prvu čašu najčuvenijeg lokalnog zlatnog napitka!

Nakon Früha, ne idemo daleko nego sedamo u pivnicu Gaffel am Dom koja se nalazi preko puta same železničke stanice. Na ovom mestu isprobavamo drugo najprodavanije Kölsch pivo na svetu, Gaffel Kölsch, a odmah zatim naručujemo i podjednako tradicionalne kobasice. U ulazu pored paba i restorana može se pronaći i Gaffel radnja sa pivima, burićima i pivskim suvenirima. Ni ovde se dugo ne zadržavamo, nego nastavljamo našu turneju po ostalim autentičnim gostionama koje se u najvećem delu nalaze u krugu od jednog kilometra od centra, tj. katedrale. Sledi pivnica Sion koja je u Drugom svetskom ratu potpuno uništena i odmah zatim obnovljena (baš kao i kompletan Keln), a čija je bašta njen najveći adut. U ovom mestu posle dovoljno piva napokon skupljamo hrabrost da od konobara naručimo jedan Altbier. Recimo samo da odgovor nismo u potpunosti razumeli, ali jesmo njegovo lice crveno od besa (ironično, baš boje piva koje smo pokušali da naručimo!) i ključne reči monologa: “NEIN! … DAS IST NICHT DÜSSELDORF! … NEIN ALTBIER… KÖLSCH BIER… KÖLN!!!”. Hvala, donećete nam dva.

Keln - fruh4Odustajemo od svih daljih pokušaja šaljenja na temu mrskog susednog grada, pa put putujemo do obližnjeg trgića gde možete sesti u pivnicu Pfaffen (i popiti njihov za nijansu slađi Pfaffen Kölsch) ili u prelepu gostionu Gilden im Zims koja ima zaista dugu tradiciju i toči isključivo Gaffel Kölsch. Peters Kolsch možete isprobati u prostranom Peters Brauhausu, a nedaleko odatle ćete naleteti i na Bier Museum, odličan pab sa sjajnim “Kein Kölsch für Nazis” podmetačima i čak 18 točilica. Ovo mesto je posebno živo u toku noću i nije zapravo muzej.
Korisna stvar koju bi trebalo da znate je da pivo uopšte ne morate ni da naručujete jer će svaki konobar pretpostaviti da želite jedan Kölsch (odnosno Altbier u Dizeldorfu) i bez pitanja vam ga pružiti. Ukoliko sami ne kažete “Nein, Danke!”, konobar će nastaviti da vam donosi pune čaše čim ugleda da ste došli do dna svoje, spustiti je na podmetač i na njemu dodati recku koje će na kraju prebrojati kada budete želeli da platite ceh. Cene čaše piva od 200 ml se uglavnom kreću u rasponu od 1,50 do 2 evra u “glavnim” pivnicama, tj. 1-1,50 evra u lokalima manje zvučnog imena i udaljenijim od poznatih turističkih trgova.

Ukoliko se ipak zasitite veoma sličnih gostiona i istog stila piva, svratite do obližnjeg Craft Beer Corner bara sa odličnom ponudom stranih i domaćih craft piva. Raspitajte se unapred o zanimljivim dešavanjima jer se ovde često održavaju degustacije piva, roštilji, upoznavanja sa novim pivarama… U Craft Beer Corneru smo probali veoma interesantan zahmeljeni hibrid Kölsch i Wiess piva (nefiltrirani Kölsch; ne mešati sa Weiss pivom!) pod imenom Veedels Wiess, a koji navodno ekskluzivno za ovaj lokal proizvode iskusni nemački pivari – Freigeist Bierkultur. Da stvar bude smešnija, kada dva dana kasnije budemo išli u mrsku konkurentsku craft beer radnju u Dizeldorfu, njihov ljubazni konobar će nam ponuditi pivo koje “ekskluzivno za njihov lokal proizvodi Freigeist Bierkultur i koje je hibrid Kölsch i Wiess piva”. Rekli bismo da postoji 99 posto šanse da je u pitanju isto pivo drugog imena…

DAN 2: DIZELDORF
Ranog mamurnog jutra (ok, kasnog popodneva) sedamo u voz i krećemo put 40 kilometara udaljenog Dizeldorfa i kroz prozor kupea gledamo mnogobrojne kelnske pivare pored kojih prolazimo, a koje se uglavnom nalaze na obodu grada. Cena vozne karte je 11,40 evra u jednom pravcu, a vožnja traje 20-35 minuta u zavisnosti od linije na koju ste naleteli.Keln - fruh5

Za prvu stanicu uzimamo pivaru Frankenheim Brauereiausschank nešto udaljeniju od samog centra i starog dela grada. U pitanju je gostiona stara gotovo 150 godina, kakva bi vam prva pala na pamet kada bi neko pomenuo nemačke pivnice. Prostrani unutrašnji deo drvenog enterijera, koji može da primi nekoliko stotina gostiju dopunjen je i velikom baštom punom ljudi, ukrašenom pivskim detaljima. Moramo priznati da smo ovde napravili amatersku grešku i da smo nakon naručivanja masivne kolenice samo odustali od obilaženja ostatka grada i od ove pivnice napravili prvu i poslednju tačku za danas. Frankenheim Alt je klasičan predstavnik svog stila – bakarno crveni ejl punog ukusa, sa voćkastim notama, koji opet naginje više ka lagerima nego ejl pivima. Isprobavamo i novo dizeldorfsko piće pod imenom Frankenheim Blue koje u sebi meša Altbier i Coca-Colu. Brzo se vraćamo na klasičan Alt i zatvaramo kafanu.

DAN 2 DAN 3: DIZELDORF
Sutrašnji dan započinjemo pub crawl obilaskom “po udžbeniku”. Najpre odlazimo u sam centar starog grada i najpoznatiju pivnicu Uerige (što otprilike znači Džangrizavac, ime koje je kafana dobila po prvom gazdi) sastavljenu iz nekoliko celina i sa enterijerom predivno ukrašenim rezbarijama pivarske tematike. Samo kuvanje piva obavlja se na prvom spratu dok su fermentori i burad u podrumu. Glavno događanje je ipak na ulici, gde se nalaze klupe, stolovi, mali bar i uvek prisutna gužva gostiju svih mogućih staleža. Ako se ipak zadržite unutar paba, uživaćete u sceni kada se drvena burad dižu liftom iz podruma, otvaraju, brzo prazne i ponovo menjaju. Obratite pažnju i na crvenkaste fleke na plafonu nastale prskanjem piva pri otvaranju bureta. Pored redovnog Altbiera, potražite i flaširanu verziju pod imenom Sticke. U pitanju je varijacija Alt piva koja se proizvodi dva puta ili samo jednom godišnje, dosta je aromatičnija i jača od redovne verzije, a ime znači “tajna” jer su za ovo pivo znale samo stalne mušterije koje su svoj Sticke dobijali “ispod žita”.

Keln - fruh9U gradu u kojem apsolutno svaka kafana ili pivnica ima gotovo identičnu ponudu (i to odličnu!) piva i hrane, nema puno svrhe preporučivati pabove jer u koji god da sednete, ne možete pogrešiti ni ako se potrudite. S obzirom da možemo da se pohvalimo da smo stigli da obiđemo većinu, pokušaćemo da ipak izdvojimo nekoliko najznačajnijih tradicionalnih pivara.  Brauerei im Füchschen svoju istoriju započinje još sredinom 17. veka, dok je prvi Füchschen Alt, sa znakom lisice, počeo da se toči 200 godina kasnije. U ovom delu ulice nalazi se mnoštvo zanimljivih barova, a toplim danima ćete jedva uspeti da prođete ulicom ispunjenom ljudima sa identičnim malim čašama u rukama.
Zum Schiffchen je još jedna sjajna pivnica sa istorijom dugom gotovo 400 godina. Na mestu na kom je pio i Napoleon ispijamo jedan solidan Schlosser Alt i nastavljamo ka najmanjoj od četiri tradicionalne pivnice u starom delu grada – Hausbrauerei Zum Schlüssel. Ova pivnica sa znakom ključa nalazi se preko puta male crkve čije se dvorište takođe koristi i kao bašta lokala, pa ovde na miru možete popiti nešto slabije Original Schlüssel Alt pivo.
Ukoliko su vam dosadile ove tradicionalne pivare, svratite u Brauerei Kürzer. Doduše, i ova pivnica je jedna od najstarijih u gradu, ali se tako sigurno nećete osećati u prepunom lokalu sa sjajnom aktuelnom muzikom. Zapravo, moramo priznati da smo tek po povratku iz Dizeldorfa pročitali podatak da je i ovo mesto modernog industrijskog enterijera zapravo na listi tradicionalnih dizeldorfskih pivnica.

keln9Pre polaska kući, za poslednju stanicu izabrali smo Holy Craft Beer Store. Sama radnja se nalazi nešto dalje od samog centra (nepremostivih 15 minuta šetnje), ali u starom delu grada ima i svoju “ispostavu” u vidu Holy Craft Bara sa nešto svedenijim izborom i bez mogućnosti kupovine piva “za poneti”. Holy Craft ima fantastičnu ponudu od preko 250 različitih piva, a prodavac sa zavidnom pivskom edukacijom je bio i više nego koristan kada smo pokušali da u moru šarenih etiketa izaberemo pravu – Dölsch, “hibrid Kölsch i Weiss piva koje se može kupiti samo u ovom lokalu, a proizvodi ga Freigeist Bierkultur”. E to još nismo probali! Kupujemo odmah dovoljno Altbier i Kölsch piva kako bismo odneli kući za nezavisno arbitražno testiranje i konačno proglašenje pobednika. Diplomatska odluka kaže da je Kölsch ipak za nijansu bolje pivo, dok je Dizeldorf ipak zabavniji grad.

Podeli:

Autor teksta: Svet Piva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Uživaš u pivu i našem sajtu?

Molim te podeli to sa prijateljima :)