Pivare u Srbiji
0

Valjevska pivara

Valjevska pivara
valjevskapivara.rs

Osnivač pivare u Valjevu bio je valjevski trgovac Dimitrije Mitrović. Firma je osnovana 1860. godine kao zanatska radionica za proizvodnju drvenih bačvi i ručnog rada. Pivara je uspela da se proširi i razvije zahvaljujući ulozima drugih trgovaca kao ortaka. Stalni rast pivare omogućio je da 1891. godine preraste u akcionarsko društvo, a uvođenjem parne mašine 1910. godine nastupa prekretnica i otpočinje industrijska proizvodnja piva.

Posle Drugog svetskog rata, 1947. godine preduzeće je nacionalizovano postaje državno preduzeće i posluje pod firmom Parna pivara “Jedinstvo”. U narednim godinama Pivara je povećavala svoje kapacitete, količinu proizvedenog piva, broj zaposlenih i broj proizvoda u svom proizvodnom asortimanu.

U periodu 1982 – 1989. godine preduzeće je bilo udruženo u SOUR AIK “Valjevo” Valjevo, a sa promenama u u privredno-sistemskom zakonodavstvu, 1990. godine pivara menja svoj svojinski oblik organizovanja iz forme radne organizacije u društveno preduzeće pod nazivom “Jedinstvo” p.o. Valjevo. Ubrzo postaje i „Pivara“ Valjevo, da bi 2000. godine konačno dobila konačno ime – DP “Valjevska Pivara” Valjevo. 31. januara 2011. usvajanjem Plana reorganizacije pivara je postala vlasništvo države, a osnovna delatnost preduzeća ostaju proizvodnja piva i osvežavajućih bezalkoholnih pića.

Proizvodi: Valjevsko pivo, Atlas pils
Podeli:

Autor teksta: Svet Piva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Uživaš u pivu i našem sajtu?

Molim te podeli to sa prijateljima :)