Kućno Pivarstvo
0

Umereno teško: Kuvanje piva od ekstrakta slada i zrna

Glavna srednje

Kuvanje piva gde je za deo sladovine korišćen ekstrakt slada, dok se drugi deo dobio ukomljavanjem predstavlja sjajan način spravljenja piva jer vam pri kuvanju većih količina neće trebati sva oprema koja bi vam bila neophodna kod pravljenja samo od ukomljavanja, a rezultat će biti gotovo podjednako kvalitetan.

1 korak

1. Priprema

Kuvanje piva gde je za deo sladovine korišćen ekstrakt slada, dok se drugi deo dobio ukomljavanjem predstavlja sjajan način spravljenja piva jer vam pri kuvanju većih količina neće trebati sva oprema koja bi vam bila neophodna kod pravljenja samo od ukomljavanja, a rezultat će biti gotovo podjednako kvalitetan.

2 korak

2. Čišćenje opreme

Prateći uputstvo na svom sredstvu za dezinfekciju, pažljivo operi kompletnu opremu bez obzira koliko nova bila. Ostaci na opremi za kuvanje mogu sadržati mikroorganizme koji će ti kasnije pokvariti pivo.

3 korak

3. Zagrej vodu

Sipaj 11,5 litara vode u lonac i zagrej je na temperaturu od oko 70 stepeni.

4 korak

4. Stavi slad u kesu

Dok se voda greje, stavi kupljeni ječam u kesu za slad i dobro zaveži njene krajeve tako da zrna ne mogu da ispadnu.

5 korak

5. Kuvaj slad

Kada temperatura vode dostigne 70 stepeni (+/- 5 stepena), namoči kesu sa sladom u vodu na 30 minuta. Umači i vrti kesu kao što bi to uradio sa kesicom čaja, kako bi zrna slada bila u potpunosti namočena. Stavi poklopac na lonac.

6 korak

6. Ukloni kesu slada

Posle 30 minuta, ukloni kesu sa sladom i pusti je da se cedi sve dok kapljanje ne prestane. Stiskanje ili uvrtanje kese obično nije preporučljivo.

7 korak

7. Dodaj ekstrakt slada

Dodaj polovinu količine ekstrakta slada koji recept zahteva. U vodu umešaj ekstrakt slada vodeći računa da ne zagori na dnu lonca. Mešaj dok se u potpunosti ne rastvori.

8 korak

8. Vrati vodu da provri

Nakon što se ekstrakt slada rastopio u vodi, lonac vrati na ringlu kako bi ponovo sadržaj počeo da vri.

9 korak

9. Dodaj hmelj

Nakon što je tečnost u loncu ponovo provrila, vreme je da se doda prva tura hmelja koji će uglavnom uticati na gorčinu, odnosno poslednja koja će uticati na miris i ukus. U tvom receptu će sirugno pisati koliko minuta od tačke ključanja treba da staviš prvu turu hmelja, a kada poslednju. Mi ti preporučujemo da koristiš neki od softvera za recepte: BeerSmith, ProMash…

10 korak

10. Dodaj ostatak ekstrakta

Nakon što je 60 minuta ključanja završeno i dodao si sav hmelj, isljuči ringlu i umešaj ostatak ekstrakta slada sve dok se u potpunosti ne rastvori.

11 korak

11. Ponovo pranje

Nad svom opremom koja bude došla u kontakt sa sladovinom posle ključanja mora se izvršiti dezinfekcija kako se pivo ne bi pokvarilo.

12a korak

12a. Ohladi sladovinu

Nakon 60 minuta ključanja, uspešno si napravio sladovinu, nefermetisanu tečnost koja će se pretvoriti u pivo. A sada u što kraćem vremenu temperaturu sladovine moraš spustiti na 21-24 stepena. Ovo možeš uraditi tako što ćeš sudoper ili kadu napuniti ledom i u njega spustiti lonac sa pivom. Samo vodi računa da nesterilisana voda ne uđe unutar lonca.

12b korak

12b. Ohladi sladovinu rashlađivačem

Drugi, lakši i brži način hlađena sladovine je uz pomoć bakarnog rashlađivača. Potrebno je samo rashlađivač ubaciti u lonac dok sladovina još uvek vri (kako bi se sterilisao), a nakon toga samo povezati sa najbližom slavinom i kroz njega pustiti hladnu vodu. Ovi rashlađivači koštaju oko 8000-12000 dinara ali ih sami možete lako napraviti po ceni materijala od oko 1000 dinara.

13 korak

13. Prebaci sladovinu

Koristeći čistu i sterilisanu opermu, prespij sladovinu iz lonca u pivski fermentor.

14 korak

14. Izmeri gustinu piva

U menzuru sipaj uzorak sladovine kako bi očitao gustinu piva. U menzuru ubaci pivski hirdometar i očitaj gustinu i da li se poklapa sa onom iz recepta. Merenje nemoj da vršiš direktno u fermentoru jer može doći do kontaminacije kompletne količine skuvanog piva.

15 korak

15. Ubaci kvasac

Izvrši dezinfekciju posude u kojoj ćeš (prateći uputstvo na kesici) kvasac pomešati sa vodom. Sipaj kvasac u pivski fermentor.

16 korak

16. Zatvori fermentor

Zatvori posudu za fermentaciju, a na sredinu poklopca uglavi vrenjaču. Vrenjaču možeš napuniti destilovanom vodom ili čistim alkoholom.

17 korak

17. Promućkaj!

Nakon zatvaranja, minut ili dva dobro mućkaj fermentacionu posudu kako bi kiseonik došao do kvasca. Posle mućkanja, vodi računa da se fermentor uopšte više ne mućka sve do gotovog piva!

18 korak

18. Odloži fermentor

Sledeću nedelju ili dve, kvasac će vršiti fermentaciju šećera iz slada i stvoriti ugljen dioksid i alkohol. Zbog osetljivog kvasca, fermentor drži na mestu sa konstantnom temperaturom, gde se neće mrdati i gde nema svetlosti.

19 korak

19. Nadziri fermentaciju

Fermentacija će stvoriti CO2 koji će proizvoditi mehuriće u vrenjači koju uvek moraš dopunjavati destilanovom vodom ili alkoholom. Ukoliko se stvaranje mehurića uspori ili stane, ne znači da je stala i fermentacija. Samo hidrometar ovo može sa sigurnošću da pokaže.

20 korak

20. Prokuvaj vodu

Posle 2-4 nedelje u fermentoru, tvoje pivo je spremno za flaširanje. Nakon što je fermentacija stala, došlo je vreme da pivo postane gazirano. Da bi ovo uradio, dodaj malu količinu šećera (dekstroze) pivu. Kvasac će opet stupiti na scenu i stvoriti CO2 koji ne može da pobegne iz boce, te gazira pivo. Za početak, prokuvaj pola litre vode.

21 korak

21. Dodaj šećer

Nakon što je voda prokipela, dodaj oko 130 grama šećera i stavi vodu da ključa još 10 minuta. Ako ćeš flaširati manje od 19 litara piva, računaj da na 5 litara piva ide otprilike 35-40 grama šećera.

22 korak

22. Dodaj šećernu vodu

Posle 10 minuta ključanja, skini svoju ušećerenu vodu sa ringle i ovu vodu dodaj u fermentor nad kojim si prethodno izvršio dezinfekciju.

23 korak

23. Presipaj pivo

Uz pomoć čiste opreme, pretoči pivo iz prvog fermentora u novi uz pomoć plastične cevi ili bilo čega što neće proizvesti previše mućkanja. „Mulj“ od kvasca sa dna fermentora ostavi u prvoj kofi. Veoma pažljivo i bez mućkanja promešaj pivo i prethodno sipan šećer.

24 korak

24. Dodaj punjač za flaše

Na česmu sa fermentora dodaj automatski punjač flaša za mnogo lakše punjenje boca pivom. Podsećamo te da sva oprema mora biti sterilisana.

25 korak

25. Napuni boce

Napuni čiste boce svojim pivom gotovo do samog kraja grlića flaše. Kada ukloniš punjač za flaše, u boci bi trebalo da ostane savršena količina tečnosti.

26 korak

26. Zatvori flaše

Nakon što su boce ispunjene, na svaku stavi čep i zatvori ih zatvaračem za čepove. I nad čepovima i nad zatvaračem prethodno izvrši dezinfekciju.

27 korak

27. Je l’ ima još puno?

Još uvek nije kraj. Odloži napunjene flaše na sobnoj temperaturi (oko 21 stepen) i ostavi ih na miru sve dok se ne ispune ugljen dioksidom.

28 korak

28. Uživaj!

Posle dve do tri nedelje, otvori svoju prvu bocu i uživaj u plodovima svoga rada! Sada kada si savladao pravljenje piva uz pomoć postupka gde je deo sladovine dobijen ekstraktom slada a deo ukomljavanjem, vreme je da pređeš na najviši nivo i pivo skuvaš isključivo ukomljavanjem slada!

Oprema

Potrebna oprema

Za pravljenje piva od ekstrakta slada i celog zrna, potreban ti je starter komplet za pivo (3300 do 4250 dinara), termometar ukoliko nije uključen u starter komplet (945 do 1680 dinara), vreća za slad (2070 do 2160 dinara), opciona dodatna posuda za fermentaciju (1425 do 1900 dinara) i opcioni punjač boca (300 do 500 dinara). Ne računajući lonac i sirovine čija količina zavisi od samog recepta, za samu opremu neophodno je izdvojiti najmanje 8000 dinara.

Podeli:

Autor teksta: Svet Piva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Uživaš u pivu i našem sajtu?

Molim te podeli to sa prijateljima :)