Regionalne vesti
1

Stiže još veći, bolji i duži Novosadski festival zanatskog piva!

NSfest
Nije što je naš i što latentno učestvujemo u njegovoj organizaciji, ali zaista mislimo da je Novosadski festival zanatskog piva verovatno najbolji festival ove vrste u zemlji iako je do sada održan samo jedanput i to u oktobru prošle godine. Kako se prošli festival pokazao pretesan za sve ljude koji su pokušali da kupe kartu i isprobaju piva neke od 13 pivara, odnosno da odslušaju neko od predavanja, ove godine će Novosadski festival zanatskog piva trajati dva dana (20. i 21. maja) i ugostiće čak 20, uglavnom lokalnih, kraft pivara.

Da bi gosti mogli da opušteno i bez prevelike gužve uživaju u svojim pivama, “skup svatova” će se odigravati u prostoru Fabrike, ali i susednog kluba Quarter. Kapije se otvaraju u petak u 15 h (odnosno u subotu u 12h), a baš na kapiji ćete moći da razmenite svoj novac za festivalski. Podsećamo vas da će se, kao i prethodne godine, uz ulaznicu poklanjati brendirana čaša u koju će svaka pivara moći da vam toči 0,5 odnosno 0,3 l piva, a u ponudi će biti i flaširana piva. Ono što je novost je da je na čašama uveden i podeljak od 0,2 l za sve pivopije koje žele da izgustiraju što više različitih piva pre bacanja na favorita. Za hranu na festivalu su zaduženi Tehnologs i Toster – dva sjajna restorana iz Novog Sada koji podržavaju zanatsku pivsku kulturu.

Veoma važan aspekt samog festivala je pivska edukacija posetilaca, pa je i line-up predavača veoma zanimljiv, čak i ako mi učestvujemo u njemu. U petak obavezno odslušajte predavanje “Praktično kućno pivarstvo” dugogodišnjeg kućnog pivara Aleksandra Vukosava koji nam stiže iz Sarajeva (petak, 20h) , a interesantno će biti pogledati i prezentaciju predstojećeg dokumentarnog filma “Od zidarca do hedonizma” (petak, 18h). Istog dana u 19h predavanje o pivskim stilovima držaće Vladimir Gošić, urednik konkurentnog portala SvetPiva.rs.

NSfest2U subotu u 19h na predavački stejdž se penje Marko Ožegović (pivski sudija i administrator sadržaja sajta RateBeer) i podseća nas na istoriju craft pivarstva u bivšoj Jugoslaviji i regiji. Nakon njega, u 20:00, dolazi naš miljenik, Domagoj Ribafish Jakopović, poznati hrvatski kolumnista i veliki poznavalac piva, koji će objasniti razliku između industrijskog i kraft piva. Svi koji požele da u kućnim uslovima naprave sopstveno pivo, ne bi smeli da propuste demonstraciju kuvanja piva koju će pivara RazBeerbriga započeti u subotu u 16h. Oba dana ćemo moći i da se divimo izložbi pivskih etiketa iz egzotičnih svetskih zemalja koje će nam prirediti naš stari prijatelj, Miroslav Mihnjak.

Što se tiče samih izlagača, spisak je ove godine produžen na čak 20 pivara i skoro stotinak različitih piva! Najpre ćemo po abecednom redu predstaviti ovogodišnje “novajlije”, a zatim i stare kuke koje su bile prisutne i na Prvom novosadskom festivalu…

NSBevogBEVOG
Bevog je austrijska pivara sa slovenačkim šmekom i jedna od naših omiljenih evropskih pivara. U vlasništvu je pasioniranog ljubitelja piva koji je, u potrazi za pivarskom srećom, pivaru otvorio u Bad Radkersburgu, gradiću na granici sa Slovenijom. Može se reći da u potpunosti prate svetske tendencije predstavljajući nove pivske stilove, ali i pakujući svoje pivo u limenke, što je najnoviji svetski trend među svim većim proizvođačima zanatskog piva. Na Festivalu će predstaviti: Deetz (Golden Ale), Tak (Pale Ale), Kramah (IPA).

CROW BREWERYNSCrow
Iz mesta Vranovo stiže nam pivara prigodnog imena – Crow Brewery! Njihova politika kaže: “Recepta ima, ne zna im se broj. Kod mikro pivarstva recept je važan koliko i mašta da uvek pomerite granice. Nekad je to dug i proračunat proces, ali se sve završi na strpljenju i viziji.” Crow u ponudi ima sledeća piva: Gladijator (American Pale Ale, 5,6% alc), Jolly (Cream Ale, 5,5% alc), Sunshine (American Weat 5,2% alc), Mr.Hyde (Porter Weisse, 5% alc) i Charli Brown (Brown Lager, 5% alc).

NSDogmaDOGMA BREWERY
Pivara čija će piva na festivalu u Novom Sadu doživeti svoju premijeru čemu se toliko radujemo! Dogma Brewery je nešto što se ne dovodi u pitanje. Zato su se i odlučili da tako nazovu pivaru, jer ne žele da kvalitet njihovih piva bude doveden u pitanje. Njihov fokus je na proizvodnji visoko kvalitetnih ale piva među kojima će prednjačiti američki stilovi, pa vam zato i donose piva proizvedena uz upotrebu najkvalitetnijih hmeljeva iz Jakima doline u Oregonu: Svetionik (lagani Pale ale sa 5,2% alc) i Hoptopod (India pale ale, 6,5% alc).

THE HUMAN FISH BREWERYNSHuman
Pionir slovenačkog krafta i najbolja slovenačka pivara u prošloj godini (po sajtu RateBeer) već je poznata srpskim pivopijama sa njihovim SIPA pivom (slovenačka IPA koja promoviše svima poznato slovenačko hmeljarstvo), a na festival dolazi sa pojačanim repertoarom svojih IPA i Stoutova: SIPA IPA, Combat Wombat IPA, Stout, Anniversary IPA, Imperial IPA i Russian Imperial Stout.

NSKorsKORS BREWERY
Mini pivara KORS nalazi se u Zemunu i u svojoj ponudu imaju isključivo kvalitetna lager piva: KORS Light (lager 4.2% alc – svetlo pivo českog tipa svetlo zlatne boje), KORS Sunstone (lager 4.6%alc – svetlo pivo klasičnog bavarskog tipa boje ćilibara), KORS Red (lager 3.9% alc – ima divnu nijansu konjaka sa sjajem ćilibara) i KORS Dark (lager 5,5% alc – prženi i karamelizovani slad daje zasićen i harmonični ukus dok gorke sorte hmelja daju opor ukus kao i snagu ovom piću).

KRUGHER & BRENTNSKrugher
Najstarija pivara od svih prisutnih postoji još od 1991. godine i dolazi iz Ritiševa, u Južnom Banatu. Kao prva privatna pivara na prostoru tadašnje SFRJ, pokrenuta je kako bi pravila kvalitetno pivo po pristupačnoj ceni. U njihovoj ponudi možete naći: Pils (svetli lager 5% alc), Red Beer (Bok pivo 8% alc), Porter (tamno 5,5% alc), Weiss (pšenično 6% alc), Extra Stout (tamno 5% alc).

NSNikolaNIKOLACAR BREWERY
U pitanju je prva beogradska “gypsy” craft pivara utemeljena na punk principima. Samo jako i samo pravo, bez laži i foliranja. Sva piva su po originalnim recepturama nastala stalnim eksperimentisanjem da bi se postigao vrhunski ukus. NikolaCar Brewery će nam predstavitia: Pussy Pilsner, American Idiot Pale Ale i Suicide Stout.

PAUNOVIĆNSPaunovic
Paunovići su predstavnici porodične proizvodnje zanatskog piva. Postoje samo nekoliko meseci i do sada su pokrenuli poizvodnju četiri vrste piva: Amber (Engish Bitter 5,5% alc- tipični English Bitter boje ćilibara), Porter (Porter 6,0% alc – mešavina raznih aroma: kafe, čokolade i karamele), Weizen (Belgian Wit 6,5% alc – sa ukusom blage gorčine i dodatkom voćne arome) i Pilsner (Američki stil 5,7% alc- klasčni američki stil, osvežavajućeg ukusa i srednjeg tela).

NSSindikatSINDIKAT
Sindikat pivo se pravi u podnozju Divčibara od najčistije vode u Srbiji po tradicionalnoj recepturi uz upotrebu savremene opreme i kvalitetne sirovine. Pivara postoji od 2012. godine i u svom proizvodnom programu ima tri vrste piva: Lager (nefiltrirano lager pivo, zlatno žute boje, sa prijatnom gorčinom, slatkim ukusom ječma i intezivnom aromom hmelja), pšenično (nefiltrirano i kremasto sa jako specifičnom aromom karakterističnom za pšenično pivo) i tamno (osvežavajući tamni ale sa aromom karamele i kafe. Veoma pitko i laganije nego sto izgleda).


Pivopije koje nisu bežale sa časova i koje su već posetile prošlogodišnji Novosadski festival zanatskog piva su već imale priliku da se upoznaju sa ostalim odličnim kraft pivarama (poređanim po abecednom redu) pa bi red bio i da provere mnoge novitete koje su nam spremile:

brauhausBRAUHAUS BRAUEREI
Pivara Brauhaus Brauerei je novosadska pivnica koja je počela sa radom početkom ove godine. Vlasnik pivare je Nemac, Michael May, koji je istovremeno brewmaster sa dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji craft piva. Shodno svom poreklu, Michael proizvodi piva po nemačkoj recepturi. Brauhaus će se na festivalu u Novom Sadu pojaviti sa tri nova piva: Brauhaus Honey Beer (lager blago slatkastog ukusa meda), Brauhaus Red One (ponovo lager, ovoga puta crvenkast sa šmekom karamele) i Brauhaus Dark One (crna verzija Brauhaus piva).

KABINETkabinet
Pioniri kraft pivarstva u Srbiji, započeli su svoj rad u februaru 2014. godine. Za samo godinu i po dana uspeli su da pokupe džakove nagrada za svoja sjajna piva, kao i da se prošire na pivska tržišta u Bugarskoj, Švedskoj, Makedoniji, Nemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Rusiji, Panami, Danskoj, Italiji… Na Novosadskom festivalu zanatskog piva Kabinet će nam predstaviti desetak piva iz svoje proizvodnje uključujući ona rađena u saradnji sa pivarama Visibaba (Hrvatska) i Mikkeller (Danska). Očekujte da probate i nove proizvode iz Kabinetove radionice, kao što su sjajni Mozaik i single hop pivo Citra.

kasKAŠ
Domaće pivo po američkoj recepturi. Kaš Balkan Brewtopia je kraft pivara locirana u Zemunu koja je uspela da osvoji titulu najbolje srpske pivare prethodne godine, po ocenama korisnika RateBeer sajta, dok je njihovo Kaš Ryezen IPA proglašeno za pivo godine. Na festival u Novom Sadu dolaze sa svoja dva predstavnika – Firestarter (novo Kaš pivo, American Pale Ale sa 4,7% alkohola), kao i odlikovan šampion – Kaš Ryzen, raženo IPA pivo sa solidnih 6,5 procenta alkohola.

KUMkum
Za one koji nisu pazili na času, ponovićemo da pivara Kum dolazi iz srca Mačve, tačnije iz Majura u blizini Šapca. Sa iskusnim brewmasterom koji obožava eksperimentisanje, pivara je za kratko vreme postojanja izbacila veliki broj različitih vrsta piva. Ukoliko mislite da ste prošle godine probali sve što možete od ove pivare, spremite se na mnogobrojna pivska iznenađenja koja nam pripremaju za novi festival, a tu su i nova flaširana piva koja će sada biti premijerno predstavljena.

oldbridzOLDBRIDŽ
Porodičnu pivaru Oldbridž vode dva brata – jedan od njih živi u Kaliforniji, dok drugi poslove vodi iz Mostara. Kombinacijom američkog kvasca, slovenačkog hmelja, nemačkog ječma i mostarske vode došli su do veoma zanimljive lepeze piva. Od prvog kuvanja 2012. godine pa do sada, Oldbridž piva su svakim novim naslovom postala sve bolja i kompleksnija. Da budemo iskreni, nemamo predstavu šta nam spremaju za ovogodišnji festival ali znamo da se nećemo razočarati…

RAZBEERBRIGArazbeer
Pivara koja je u isto vreme izlagač i domaćin festivala. Jedina novosadska zanatska pivara se posebno sprema za Drugi novosadski festival zanatskog piva, pa ćemo biti u prilici da premijerno probamo jedno specijalno pivo iznenađenja, pored već provereno odlične četvorke – Temper (Pale Ale), Stalker (Double IPA, 7,6% alkohola), Black Rider (Stout) i Bandiera Rossa#2 (Red Ale). Drugim rečima, biće ovo izlagač pored čijeg štanda ćete nas uvek moći naći.

blackturtleTHE BLACK TURTLE
Pivara koja je sa radom počela pre pet godina u selu Kukujevci kod Šida. Sa čitavim lancom pabova u Beogradu i široke lepeze piva u ponudi, The Black Turtle veoma dobro zna koja piva najviše prijaju nepcu domaćih pivopija. U Novi Sad dolaze sa svojim favoritima – svetlim i tamnim pivom, belgijskim manastirskim pivom, kao i prošlogodišnjim hitom – voćnim pivom sa borovnicom/jagodom.

TRONtron
Jedan od naših favorita na festivalu, pivara Tron posebnu pažnju pridaje eksperimentisanju sa novim stilovima i ukusima kako bi svakog dana pomerala granice u zanatskom pivarstvu. Tron će nas na festivalu upoznati sa tri svoja piva. Pale Ale sa 4,7% alkohola sadrži divne cvetne arome citrusa i biskvita, tamni Stout sebi krije ukus crne čokolade, kafe ali i dima, a Skiper (IPA) obožavamo zbog predivnuih aroma koje nosi sedam vrsta hmeljeva u njemu!

zebrewZEBREW
Stari prijatelji Sveta piva. Ako do sada već niste naučili, Zebrew je nano pivara u nastajanju, koja je potekla iz redova kućnih pivara. Od kuvanja piva, preko dizajna i pakovanja, dvojac iz ove pivare se trudi da svaki proces izvede ručno, i od srca. Njihova piva ćete prepoznati po simpatičnom liku zebre koja je zaštitni znak ove pivare i koja menja šešire u zavisnosti od stila piva koje je u pitanju. Ovoga puta, pored Tropical IPA (karakteristična po svojoj gorčini i aromama tropskog voća, koji dolaze od aromatičnih hmeljeva) i Ice Cream Stouta (izrazito kremasti sweet stout, sa dodatkom mlečnog šećera, štapića vanile, ali i tajnog sastojka) predstaviće vam još tri piva iznenađenja!

ZMAJSKA PIVOVARAzmajska
Zagrebačka pivara koja je za veoma malo vremena uspela da osvoji veoma važna lokalna i svetska priznanja. Pored nagrade za najbolje hrvatsko pivo 2014. godine, svakako je najznačajnije to što su se našli među deset najboljih novih pivara na svetu po najrelevatnijem pivskom sajtu RateBeer. Na festivalu u Novom Sadu upoznaćemo njihova dva najpoznatija piva – Pale Ale i Porter.

Cider1SCOTT’S CIDER
Jedina nepivara među izlagačima! Ukoliko ste do sada pili samo industrijske cidere, sigurno ćete se iznenaditi kada na Novosadskom festivalu zanatskog piva budete probali pravi cider proizveden od jabuka sa lokalnih voćnjaka. Scott’s Cider je nastao 2008. godine kada su se tri Škota preselila u Srbiju i odlučila da uzgajaju jabuke i prave zanatski cider. Najpre su zanat pekli među vinarima iz Sremskih Karlovca, da bi se rastom proizvodnje preselili na čenejski salaš 190.

Važno je napomenuti da je poslednji kontigent karata već pušten u prodaju. Ulaznice po ceni od 300 dinara po danu možete kupiti na sajtu GigStixa, a nove informacije o festivalu pratite preko njihove FaceBook strane.

Podeli:

Autor teksta: Svet Piva

  • […] Pivopis je zapravo portmontro koji sam upravo smislila (ili, više vjerovatno, nekom ukrala), a odnosi se na pivski putopis. Put o kojem se radi je put u Novi Sad prošlu subotu (21.5.2016.) i to na Drugi Novosadski Festival Zanatskog Piva. […]

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

    Uživaš u pivu i našem sajtu?

    Molim te podeli to sa prijateljima :)