Regionalne vesti
4

Stiže nam internacionalni festival piva sa najboljim svetskim pivarama!

Vrteska1

vrteska КV F B2 CPolako se približava kraj još jedne pivske godine (inače sada je 11.516 godina poslepivske ere) i teško je poverovati da je pre samo nekoliko godina u Srbiji najveća dilema bila da li da naručimo Jelen ili Lav. Desetak kraft festivala i dvadesetak domaćih mini pivara kasnije, u Beogradu se održava prvi internacionalni festival zanatskog piva pod imenom Vrteška, na kom ćemo pred sobom imati izbor od četrdesetak najprogresivnijih i najcenjenijih pivara sveta! Pored domaće podrške, na festivalu će se naći više od 150 različitih piva iz 15 zemalja. Organizatori su prvi i najveći kraft bar Samo Pivo, osnovan 2013. godine, zajedno sa prvom domaćom zanatskom pivarom Kabinet Brewery, svetski nagrađivanom i prisutnom u preko 13 stranih zemalja, osnovanom 2014.

Ova vrteška najrazličitijih svetskih kraft piva će se održati 29. i 30. oktobra u Magacinu Depo, dok će gastro podršku pružiti restorani Homa, Dijagonala 2.0 i Square Nine Hotela. Iako još uvek nije ni održan, organizatori zbog rastuće popularnosti zanatskog piva i impresivne liste pivara već veruju da će ovaj festival postati tradicionalan i da će vremenom da raste sa brojem događaja a samim tim i gostiju koje može da okupi.

U Beogradu se održava prvi internacionalni festival zanatskog piva pod imenom Vrteška, na kom ćemo pred sobom imati izbor od četrdesetak najprogresivnijih i najcenjenijih pivara sveta!

Kada pričamo o konkretnoj listi pivara koje će gostovati, konačan line up će se čuvati do poslednje nedelje, ali što se nas tiče, sama imena koja su do sada poznata su itekako dovoljna. Iz Sjedinjenih Američkih Država stižu nam pioniri krafta – Anderson Valley (naši miljenici koji postoje gotovo 30 godina) i Stone Brewing (između nas, čuli smo da će ova pivara uskoro dobiti i zvaničnog uvoznika za Srbiju!).

Velika Britanija šalje svoje najviđenije predstavnike: Brewdog (naravno da ste probali!), Thornbridge (jedan od naših ostrvskih favorita čiju smo pivaru čak i posetili ove godine) i Beavertown (zaista sjajna pivara sa najlepšim limenkama, koju drži sin Roberta Planta).
Vrteska3

Vrteska 6Posebno nam je drago što će Holandija biti u prilici da predstavi toliki broj svojih kraft pivara koje su sve do jedne na zaista impresivnom nivou kvaliteta. Da se ne bismo ponavljali, pročitajte naše utiske prilikom pivske ekskurzije u Holandiji. Za sada nam je poznato čak 15 pivara iz ove zemlje: Oedipus Brewing , Oersoep, Kompaan, De Mollen (da, ova piva već možete da pijete u Srbiji), Cinema Brewers, De Prael, Bird Brewery, Walhalla Craft Beer, Two Chefs Brewing, Brouwerij Het Uiltje, Brouwerij Pampus, Oersoep, Brouwerij Maximus, Bierbrouwerij Emelisse i Brouwerij Kees.

Vrteska 4Skandinavske vikinge predvode nama dobro poznati Danci Mikkeller, dok će boje Švedske braniti sledeće junačine: Omnipollo (naši favoriti od kojih morate probati 666, black IPA sa mangom), Brekeriet (mala pivara koja pravi svoja piva isključivo uz pomoć divljeg kvasca) i Beerbliotek (švedska pivara koju su osnovali Australijanac, Novozelanđanin i Južnoafrikanac).

Izuzetno nas raduje što će u Beograd pristići i predstavnici nove italijanske škole kraft pivarstva. Ova zemlja je od potpunog pivskog autsajdera za kratko vreme izuzetno brzo napredovala i otvorila oko 600 malih pivara. Nama će u goste doći: Baladin (pivara koja je pokrenula italijansku kraft revoluciju), Toccalmatto (nadamo se da donose svoj B Space Invader Black IPA!), Brewfist (očekujte velik uticaj američke škole pivarstva), Extraomnes (često nagrađivana piva), Birrificio Civale, Hammer i CANEDIGUERRA.

Što se tiče ostalih pivara za koje znamo da će se piti na festivalu Vrteška, tu su španski ambasadori Naparbier, Cervesa Guineu (pardon – katalonski ambasadori!) i Edge Brewing (tačnije, američka pivara iz Barselone), nemački Crew Republic i austrijski Bierol (sa “našim” Markom Nikolićem kao jednim od osnivača).

Dok čekamo 29. oktobar, pratite Facebook stranicu festivala kako biste saznali i ostatak pivara koje pakuju kofer za Beograd…

 

Podeli:

Autor teksta: Svet Piva

 • uzas says:

  Čim je nešto krenulo uspešno da se organizuje u Novom Sadu moraju odmah i Beograđani da imaju svoje to isto. Klasika…
  P.S. Bile su bar tri pivare koje ne prave pivo u Srbiji proteklog vikenda u Novom Sadu, tako da ovaj vas Ringišpil nikako ne može biti PRVI internacionalni festival kraft piva u Srbiji.

  • Svet Piva says:

   Ne vidimo baš zbog čega je važno gde se ogranizuju festivali ukoliko svi uživamo u njima. Pre Novosadskog festivala zanatskog piva, održan je Regionalni festival zanatskog piva u Beogradu, a pre svega toga postojao je i Skup pivskih majstora. Na ovim regionalnim festivalima jesu gostovale pivare iz Hrvatske, Slovenije i Bosne, a Vrteška se neće fokusirati na region nego na najzapaženije pivare iz celog sveta.

   • Garruk says:

    Nesreca je sto se podudara sa Oktoberfestom u Novom Sadu; trebali su organizatori da paze na to, obizorm da je najavljen festival relativno kasno (koliko vidim pocetkom oktobra?).

    Inace mislim da ima mesta i za festival u Novom Sadu i za festival u Beogradu, sve dok ima saradnje izmedju pivara i dobre volje. Mada bilo bi mi jako krivo ako festival u Beogradu potisne Novosadski (mislim da se komentator uzas toga pribojava), mada mislim da to nece biti slucaj. Nema razloga da bude tako.

 • […] ukusom limuna i korijandera (nekoliko stranih piva ovog stila smo mogli da probamo na festivalu Vrteška, ali i gose iz Prve viške pivare na Festivalu zanatskog piva u Novom Sadu). Očekujemo i […]

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Uživaš u pivu i našem sajtu?

  Molim te podeli to sa prijateljima :)