Regionalne vesti
0

Stigla piva iz holandske vetrenjače!

De Molen

Belgijska piva su nam poznata kao simbol starog pivarskog majstorstva, engleska znamo kao začetnike mnogih omiljenih nam stilova, na nemačkim smo odrastali pijući ih kada ne bi bilo dovoljno mleka, dok su holandske pivare ostale poprilična nepoznanica u Srbiji.

Međutim, pored industijskih giganata kao što su Amstel, Heineken, Grolsch ili Bavaria, Holandija ima da ponudi ogroman novi svet piva koji se razvija na novim svetskim trendovima, ali sa belgijskim i nemačkim pivarskim znanjem koje nikada nisu ni zaboravili. Dok se konačno ne budemo skrasili da napišemo tekst o pivskom putešestviju po Holandiji i predstavimo naše favorite iz zemlje vetrenjača (od kojih će se neka naći i na ovogodišnjem Beer Festu!), jedan od njih je već stigao u Srbiju.
DeMolen3
Pivara De Molen (“Vetrenjača” na holandskom) relativno je mlada pivara (osnovana pre 11 godina) i svoje sedište napravila je unutar 320 godina stare vetrenjače u mestu Bodegraven. Od trenutka kada je osnovana pa do danas svako proizvedeno pivo ručno je flaširano i numerisano, a gotovo da nije prošla godina da nisu osvojili neke od najvećih lokalnih i svetskih nagrada za najbolja piva.

U Srbiju je ovoga leta stiglo čak 11 piva iz fantastične holandske pivare De Molen. Pa, da krenemo redom…

Nova piva4

Ball & Chain – dimljeno pivo u kojem ćete pored dominantnog dima osetiti i blag ukus čokolade i karamele, kao i dosta hmelja koji se u njemu nalazi. Čuvajte se samo 7,1% alkohola…

Lentehop – IPA koji osvežava kao leto lično. Tu su ukusi gomile citrusa, travki i hmelja kako bi zaboravio na pristojnih 6,2 procenta alkohola.

DeMolen6Bloed, Zweet & Tranen – dimljeni stout koji nije za ljude koji traže lagano pivo za letnje vrućine. Osetićete jak ukus dimljenog i prženog slada i dosta čokolade. Međutim i pored složenog ukusa, moći ćete da ga pijete na duže staze. Naravno, samo ukoliko izdržite udar od 8,2 procenta alkohola.

Hamer & Sikkel – momački porter fokusiran na prženi slad. Sa svojih 5,2 procenta alkohola neće biti suviše težak, a pružiće nam blagu gorčinu i ukuse kafe i čokolade.

Heen & Weer – dival belgijski ale tipa Abbey Tripel! To znači da možete da očekujete odlično balansiranu kombinaciju slatkoće slada suprostavljenu sa gorčinom hmelja.  Znamo da je greota, ali pokušajte da ga sipate u goveđi gulaš za fantastične rezultate.

Hemel & Aarde – ukoliko vam Bloed, Zweet & Tranen nije dovoljno jak, bacite se na ovaj ozbiljno dobar dimljeni imperial stout. Nije za ljude slabog srca. Pravljen od dooobro dimljenog slada, nosi ukus dima, čokolade i kafe, kao i 10% slakohola!

Licht & Lustig – američki pale ale koji zapravo predstavlja mešavinu engleskog bittera i američkog pale ale piva. Pravljen od češkog hmelja za blagu gorčinu i američkog hmelja za voćne i cvetne arome, Licht & Lustig ima savršenih letnjih 4,3% alkohola.

Mooi & Meedogenloos – još jedno pivo iz poluteške kategorije. Sjajni Mooi & Meedogenloos spaja belgijsko wuadruple pivo sa imperial stoutom. Najpre donosi slatkast i začinjen ukus, a zatim i prženi slad i puno telo sa  10,2% alkohola.

DeMolen5Op & Top – De Molenov session ale. Pivo čiji je zadatak da zameni tvoj lager za celovečernje ispijanje. Veoma je lagan (ABV: 4,5), osvežavajući i hmeljasti ubica žeđi.

Rook & Vuur – još jedan odličan dimljeni stout.  Rook & Vuur će ti pružiti upravo ono što mu ime u prevodu i kaže – Dim & Vatru. Za uživanje u solidnih 8,2 % alkohola i ukusima dima i čili papričica.

Saint & Sinner – engleski bitter napravljen u čast 50 godina korišćenja jedne od najkvalitetnije engleske vrste slada pod imenom Maris Otter. Saint & Sinner će se moći naći samo na točilicama.

Ovih jedanaest De Molen piva pristigih u Srbiju možeš naći u dobro poznatim pivskim okupljalištima: Majstor Za Pivo, Beerville,  Samo pivo, Toster Bar, Pivopija

Podeli:

Autor teksta: Svet Piva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Uživaš u pivu i našem sajtu?

Molim te podeli to sa prijateljima :)