Zanimljivosti
0

SREĆAN 25. ROĐENDAN DUFF PIVU!

Pre tačno 25 godina, Homer Simpson je video reklamu za Duff pivo i odšetao do svog frižidera kako bi popio jedno. Iako ga u frižideru nije čekala ni jedna limenka, tog trenutka rođeno je najpopularnije pivo u savremenoj pop kulturi!

Duff6
Iako u životu nismo popili Duff, o njemu znamo više od svakog piva koje svakodnevno držimo u ruci. Četvrt veka nakon što je Homer video pomenutu reklamu, svet je ispunjen Duff robom – od majica, preko čaša, pa do Duff biciklova. Na internetu ćete pronaći Duff sajtove fanova, a ukucavanjem pojma “Duff beer” na Google pretraživaču dobićete 1.140.000 rezultata. Da se sve ne bi završilo na pivu koje postoji samo u glavama ljubitelja porodice Simpsons, pivare iz nekoliko zemalja (doduše, većina ilegalno) prodaju Duff pivo, a unutar Universal studija na Floridi toči se samo Duff.

Duffman je isprva napravljen kako bi ismejavao Bud pivo i njihovu maskotu pod imenom Bud Man koja se pojavila šezdesetih godina i kasnije nečujno nestala

Kao i oko svakog popularnijeg piva, i o Duffu kruže različite priče od kojih su neke istinite, a neke samo mitovi. Povodom jubileja Homerovog omiljenog piva, prisetićemo se najsvetlijih momenata 25 godina duge Duff istorije…

PRVI GUTLJAJI…
Što se tiče samog imena Duff, čini se da zapravo niko ne zna tačno kako je nastalo. Iako kruži priča da je ime pivu dato po basisti benda Guns ‘n’ Roses, Duffu McKaganu, pisac serije Simpsonovi, Jay Kogen, tvrdi da su želeli da naprave proizvod koje će imenom podsećati na najpopularnije američko pivo, Bud: “Izmislili smo ime Duff jer je zvučalo smešno i jer je u pitanju sinonim za dupe na kojem Homer sedi dok ga pije.
Režiser epizode koju Kogen opisuje, Wes Archer, ne veruje u ovu Kogenovu verziju, a David Silverman, animator i režiser serije, pak tvrdi da je Duff ime nastalo tako što Matt Groening nije imao sa čim da završi rimu sa TV reklame: “Can’t get enough of that wonderful…“.
U svakom slučaju, svi se slažu da nisu posvećivali posebnu pažnju ovom pivu kada su pisali epizodu.

Duff7

Ako na početku Duff pivo i nije ni trebalo da igra neku značajnu ulogu u Simpsonovima (jer tada niko nije znao ni da li će se serija dalje i emitovati), od 1992. čitave epizode su počele da se vrte oko Duffa. Sećate li se kada u četvrtoj sezoni porodica Simpsons poseti Duff Gardens, luna park posvećen pivu pun skrivenih opasnosti, halucinogene vode i Pivakvarijuma (“dom najsrećnije ribe na svetu”)? Ove epizoda je zapravo parodirala luna park kompanije Anheuser-Busch koja je u Americi imala Busch Gardens, luna park posvećen Budweiser pivu.

Duff8Nekoliko epizoda kasnije Homer i Barney posećuju Duff pivaru i nailaze na cev iz koje izlazi isto pivo sa različitim imenima – Duff Lite, Duff Dry i regularan Duff. U sledećem periodu ćemo upoznati i kanadski Duff, kubanski Duffo (sa likom Če Gevare), bezalkoholni Duff Zero, ali i Duff 200 (sa 200% alkohola i sloganom “Ništa osim cuge”). Ne zaboravimo i Duff stadion i Duff cepelin koji je Barney na kraju srušio…

Ako ste veći deo ovoih epizoda i zaboravili, sigurno niste i najpoznatiju maskotu ovog piva – Duffmana! On se prvi put pojavio u epizodi iz 1997. godine koja se retko ponovo puštala jer sadrži puno slika Svetskog trgovinskog centra pre rušenja u terorističkim napadima. U 26. sezoni Homer je na kratko čak i preuzeo ulogu Duffmana nakon što se ovaj povredio. Zanimljivo je da je i Duffman isprva napravljen kako bi ismejavao Bud pivo i njihovu maskotu pod imenom Bud Man koja se pojavila šezdesetih godina kako bi privukla što širu ciljnu grupu, ali je kasnije nečujno uspavana nakon što je počela da privlači previše dece.

Duff3

PIVSKE POMIJE
DuffImajući u vidu sve paralele koje možemo da izvučemo sa Bud pivom, pretpostavićemo i da je Duff najverovatnije prilično bezukusan američki lager. Znamo da je Duff veoma jeftino pivo koje sebi mogu da priušte redovni alkosi koji posećuju kafanu gazda Moea. Znamo i da ga Homer i ekipa piju samo zbog alkohola i da im je ukus potpuno nebitan, te da ga zato uvek konzumiraju ledelno hladnog. Saznali smo i šta Evropljani misle o ovom američkom lageru kada se Homer kod Moea sretne sa Nemcima kojima ponudi Duff i dobija odgovor: “Moj engleski nije savršen, ali moram da ti kažem da je tvoje pivo za nas kao pomije. Samo svinje mogu da piju ovo pivo!

Kad god bi u intervjuima pitali ljude koji su pisali Simpsonove o uticaju i značaju Duff piva, ovi bi tvrdili da se sve desilo slučajno. Kogen, jedan od pisaca, je izjavio da su svi pisci serije pivopije, ali da ni jedna od epizoda o Duffu koju su radili nije imala neki smislen plan da populariše pivo ili da ismejava industrijske lagere. Naprotiv, u epizodi iz poslednje sezone ismejavaju se kraft piva i arogantnost ovih barova.

Bez obzira šta su nameravali da postignu kreiranjem čitavog sveta potpuno izmišljenog pivskog brenda, ono što su uspeli je stvaranje jednog od najpopularnijih piva na planeti. Da li si nekada čuo za Duff? Naravno. A za ubedljivo najprodavanije pivo na svetu, pod imenom Snow? Hmmm…

Podeli:

Autor teksta: Svet Piva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Uživaš u pivu i našem sajtu?

Molim te podeli to sa prijateljima :)