Regionalne vesti
0

Spremite se za homebrew festival u Slavonskom Brodu!

PijanaCaplja1

Poslednji vikend u aprilu ove godine u Slavonskom Brodu biće održana velika pivarska fešta pod kodnim imenom PIJANA ČAPLJA. Čaplja je simbol grada Slavonskog Broda, a tog poslednjeg aprilskog vikenda ceo grad će da bude u pivskoj euforiji, pa niko neće ni čaplji da zameri!

Ovaj event organizuje mlada ali agilna Brodska udruga pivara (BUP), a cilj im je da okupe najbolje homebrewere iz Slavonije, kao i iz ostalih zemalja u regionu, Bosne i Hercegovine (koja je odma tamo preko Save), Srbije i Slovenije, a najavili su se i neki pivari iz Češke.

Lokacija festivala je Popovićeva šumica gde se nalazi i planinarski dom Đuro Pilar – omiljeno izletište planinara i lokalnog stanovništva. Inače taj deo grada se zove Brodsko Vinogorje i pomalo je paradoksalno da se tu organizuje pivski festival, al ko zna, možda se nakon pedesetak ili više održanih Pijanih čaplji u narodu ovaj kraj počne zvati Pivsko gorje ili nekako slično! Šalu na stranu, odlična je to lokacija, u samom gradu, a opet dovoljno daleko od centra. Na obroncima brda, na rubu šume, tu je polazište planinarskih staza koje vode na Dilj Goru, strateško mesto na uzvisini s koje se vidi ceo grad, a bogami za lepog vremena i “pola Bosne.”

Kuća piva

Pivska soba

Momci iz Brodske udruge pivara zamislili su ovaj event kao turistički događaj, jer Slavonski Brod kad je kultura ispijanja piva u pitanju ima mnogo toga da ponudi. U Brodu se nalazi Kuća piva – jedinstvena pivnica u regionu. Pošto svaka kuća ima više soba tako i ova ima tri sobe; Pivsku sobu, beer food i restoran Antik. U pivskoj sobi se nudi preko 200 vrsta svetskih piva, a na policama zidova je izloženo preko dve hiljade boca piva iz svih delova sveta. Beer food nudi fast food koji se slaže uz pivo, gosti sopstvenim očima gledaju pripremu hrane, a zaštitni znak ove sobe je brendirani i zaštićeni pivski sendvič. A tu je i klasični, a la carte restoran Antik kao treća soba koji nudi najveću specijalnost pivske kuće: pivska jela. U ponudi su jela na bazi svetlog i tamnog umaka od piva – supe, rižota, mesa, rečna i morska riba, i razne poslastice.

PijanaCaplja3

U Slavonskom Brodu se održava i novembarski pivski festival u sklopu Katarinskog sajma. Prošle godine bilo je drugo izdanje novembarskog festivala piva, a u sklopu njega je održan pivski maraton i pivska olimpivada. Od strane pionira craft pivarstva u Hrvatskoj, pivovare Bošnjak iz Sičica kod Nove Gradiške napravljeno je i pivo specijalno za Katarinski sajam i pivski festival: “Katarinsko pivo“, posebno izdanje dunckel bocka, jakog crnog piva sa 6% alkohola. No ukazala se potreba da se organizuje neka pivarska masovka i dok je lepše vreme, tako smo došli do PIJANE ČAPLJE!

PijanaCaplja2U Slavonskom Brodu jaka je i homebrewing scena, a upravo su homebreweri inicirali ovaj festival. Posetioci festivala će moći da probaj standardne, kao i neke vrlo neobične vrste piva kroz istovremeno edukovanje o kulturi proizvodnje i konzumiranja. Osigurana je i hrana u vidu roštilja i iznenađenja iz kotliča, te živa muzika i mogućnost kampovanja. Za one željne luksuznijeg smeštaja u blizini postoji i nekoliko pansiona.

Ulaz je 70 kn iliti ni desetak evrića po osobi (u cenu uključena klopa i pivo do isteka zaliha). Svi koji donesu KEG (koji mora biti unapred najavljen) imaju besplatan upad. Prijave i rezervacije se vrše putem oficijelne e-mail adrese: brodskipivari@gmail.com ili na FB stranici Udruge pivara Brod zaključno sa 1. 4. (nije prvoaprilska šala), a nakon toga ostatak karti će biti na raspolaganju svim zainteresovanim građanima.

Odličan način da se započne ovogodišnja sezona pivskih festivala je posećivanje pijane čaplje, tu će pivo naveliko da se toči, a ne samo da kaplje!

Podeli:

Autor teksta: Mario Jukić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Uživaš u pivu i našem sajtu?

Molim te podeli to sa prijateljima :)