Regionalne vesti
0

RateBeer proglasio najbolja piva u svetu i Srbiji za 2016. godinu

RateBeer
Najpoznatiji pivski sajt na svetu (ne, nije Svet piva!), RateBeer, je po trinaesti put održao ceremoniju u Santa Rosi (Kalifornija) na kojoj su proglašena najbolja svetska piva i pivare. Kako je naše glasanje usled “tehničkih problema” stopirano do daljnjeg, posebno nam je zanimljivo bilo da vidimo koje će pivo biti izglasano za najbolje u Srbiji a koja će biti pobednici u susednim zemljama. Ukoliko još uvek niste aktivan korisnik RateBeer sajta, preporučujemo vam da pročitate intervju sa Markom i Jelenom (koji će uskoro dostići cifru od 3000 različitih ocenjenih piva na ovom portalu!) a koji su nam objasnili kako se pišu recenzije i kako se dokopati novih svetskih piva.

Mi ćemo na ovom mestu izdvojiti pobednike iz nama najzanimljivijih kategorija i iz zemalja čija su piva uglavnom dostupna na našem tržištu, a kompletnu (i zaista podugačku) listu nagrađenih piva i pivara možete da pronađete na sledećoj adresi.

NSfest1

Pre dve godine Srbija se po prvi put našla na RateBeer listi, kada je za pivo godine izglasana Kabinetova Supernova, dok je godinu dana kasnije za najbolje pivo proglašen raženi IPA Ryezen iz Kaša, pivare koja je tada ujedno dobila i titulu pivare godine. Ovoga puta konkurencija je bila najozbiljnija do sada, a sa zavidnom ocenom (i odličnim plasmanom među najboljim svetskim stautima) pobednik je Kolaboracija 02 pivare Kabinet – karamel staut iz hrastovih buradi rakije Arkanj, jabukovače manastira Kovilj. Zanimljivo je da se na drugom mestu u Srbiji po ocenama našlo još jedno pivo iz Kabinetove radionice, zaista odličan Mozaik iz Single Hop serije, dok je na trećem mestu sjajan Hoptopod iz Dogme, pivo koje je osvojilo glasove publike na poslednjem festivalu zanatskog piva u Novom Sadu. Kao da nas neko nešto pita, mi bismo pored nabrojanih javno pohvalili i druga fantastična piva koja su nas radovala u prethodnoj godini, kao što je Sanshō pivare Zebrew (sa veoma zanimljivim aromama dobijenih dodavanjem japanskog bibera), crveno IPA pivo Matador pivare Tron ili Midnight Black IPA iz Crow Brewery, koja je u jakoj konkurenciji dobila titulu najbolje nove pivare prethodne godine. Sve čestitke pobednicima!K02

Najbolje pivo: Kolaboracija 02 (Kabinet Brewery)

Najbolja pivara: Kabinet Brewery

Najbolja nova pivara: Crow BreweryZapravo, na ovom mestu smo izdvojili najpre zemlje iz našeg regiona, a potom i evropske zemlje sa bogatom pivskom istorijom čija se piva (uglavnom) mogu naći i na našem tržištu. Kao i prethodne godine, na listi se zbog nedostatka ozbiljne konkurencije ne nalaze Makedonija i Crna Gora.

AustrijaBevog Hagger (najbolje pivo), Bevog Brewery (najbolja pivara), Next Level Brewing (najbolja nova pivara)
Bosna i HercegovinaPivara Oldbridž (najbolja pivara)
BugarskaAilyak Mosaic Хмел IPA Byal Shtark (najbolje pivo), Byal Shtark (najbolja pivara), Blek Pine (najbolja nova pivara)
EngleskaBeavertown Tempus Project Barrel Aged SPRESSO (najbolje pivo), Cloudwater Brew Co (najbolja pivara), Verdant Brewing (najbolja nova pivara)
HrvatskaVunetovo Aljaški Mrgud (najbolje pivo), Nova Runda (najbolja pivara), The Garden Brewery (najbolja nova pivara)
ItalijaBaladin Xyauyù Barrel (najbolje pivo), Le Baladin (najbolja pivara), Canediguerra (najbolja nova pivara)
KosovoSabaja Craft Brewery (najbolja pivara)
Mađarskaarmando_otchoa’s Freaky Wheaty Grabanc (najbolje pivo), armando_otchoa (najbolja pivara), Brew Your Mind (najbolja nova pivara)
NemačkaAyinger Celebrator Doppelbock (najbolje pivo), Gänstaller Bräu (najbolja pivara), Stone Brewing Co. Berlin (najbolja nova pivara)
RumunijaBereta Juicebag (najbolje pivo), Ground Zero (najbolja pivara), Bereta (najbolja nova pivara)
Slovenija Reservoir Dogs Batch #50 Imperial Stout (najbolje pivo), Reservoir Dogs Brewery (najbolja pivara), Pivovarna Hopsbrew (najbolja nova pivara)

 


Ova veoma zanimljivija kategorija pokušala je da prepozna najbolje novoosnovane pivare koje su kvalitetom morale da se izdvoje u moru drugih. U obzir su ulazile samo pivare osnovane od kraja 2015. godine, a u ovaj koš je stalo čak 6500 svetskih pivara, što dovoljno govori o potencijalu nagrađenih novajlija… Da budemo iskreni, od svih deset imena, uspeli smo da probamo samo piva poljske Brokreacje i možemo reći da su se definitivno zasluženo našli na ovom mestu.RateBeer

10. Suarez Family Brewery (New York, SAD)
9. Moonraker Brewing Company (California, SAD)
8. Tommie Sjef Wild Ales (Den Helder, Holandija)
7. Brokreacja (Krakow, Poljska)
6. Foam Brothers (Vermont, SAD)
5. Civil Society Brewing Co. (Florida, SAD)
4. Great Notion Brewing (Oregon, SAD)
3. The Veil Brewing Company (Virginia, SAD)
2. American Solera (Oklahoma, SAD)
1. Bokkereyder (Belgija)

Spisak 100 najboljih pivara prethodne godine dobijen je sabiranjem više činilaca, kao što su ocene piva, sveobuhvatni rezultati proizvodnje, ocene različitih stilova piva. Listu svih 100 pivara možete da pogledate OVDE, a mi ćemo nabrojati samo 10 najbolje plasiranih: Hill Farmstead Brewery (SAD), Cycle Brewing (SAD), Trillium Brewing Company (SAD), Cigar City Brewing (SAD), Cloudwater Brew Co (Engleska), Brouwerij de Molen (Holandija), De Garde Brewing (SAD), Three Floyds Brewing Company (SAD), Evil Twin Brewing (SAD) i Other Half Brewing (SAD).
Nova piva4

Kako je lista 100 najboljih piva na svetu zaista dugačka, umesto da ih sve nabrajamo, preporučujemo vam da je sami pogledate na sledećoj adresi. Ono što smo odmah primetili jeste da najveći broj piva sa ove liste pripada imperial/barrel aged stilu staut piva. Kako je to lepo primetila pivopijka iz naših redova – imperial staut piva su kao dokumentarci među filmovima, svi će se i na silu truditi da im se svide i uvek im dati najbolje ocene. Od evropskih pivara zvučnijih imena, izdvojili bismo poljski Artezan Samiec Alfa pivare Browar Artezan (čiji vlasnik organizuje odličan festival piva u Varšavi), Baladin Xyauyù Barrel barley wine pivare Le Baladin (više piva ovih Italijana mogli smo da probamo na festivalu Vrteška), Black Eyed King Imp Vietnamese Coffee Edition iz BrewDog pivare (regularna verzija piva ove zime je stigla i do Srbije), Mikkeller je na listu dospeo sa svoja dva piva (a Beer Geek Brunch Weasel je već duže vreme dostupan i kod nas), fantastičan švedski Omnipollo nagrađen je za Noa Pecan Mud Cake, belgijski Rochefort je još jednom pohvaljen za svoj klasik Rochefort Trappistes 10 (tako je, ima ga u Srbiji), baš kao i Westvleteren 12 (Westvleteren Abdij St. Sixtus).

RateBeerAwards

Gledajući spisak sa čak 345 najbolja piva podeljena po stilovima u 23 kategorije, čini nam se da su ovogodišnji pobednici RateBeer nagrada zapravo piva iz Poljske. Dobro, znamo da su po broju medalja na ovoj pivskoj Olimpijadi tek na četvrtom mestu, ali mislimo da je ogroman uspeh tako brzo napredovati za godinu dana i dospeti u Top 5 zemalja pored pivskih veličina kao što su Belgija, Nemačka, Amerika i Engleska biće zemlja prolet… Pardon. Nije da se hvalimo, ali ovaj rast kvaliteta kraft pivarstva u Poljskoj smo prepoznali kada smo prethodne godine bili na njihovom najvećem pivskom festivalu u Varšavi. Moramo izraziti i žaljenje što Kabinet Kolaboracija 02 nije uspela da se ovoga puta probije na listu 15 najboljih stauta. Da ne bismo nabrajali sve kandidate iz svih kategorija, na ovom mestu ćemo pomenuti samo pobednike nekoliko poznatijih stilova piva…

SVETLI LAGER
1. Auval C-12 Pivo (Češki pilsner), Brasserie Auval Brewing Co. (Kanada)
2. Artezan Złoty Pisiont (Pilsner), Browar Artezan (Poljska)
3. Summit 30th Anniversary Keller Pils (Zwickel/Keller/Landbier), Summit Brewing Company (SAD)

BOCK/STRONG LAGER
1. Ayinger Celebrator Doppelbock (Doppelbock), Brauerei Aying (Nemačka)
2. Schneider Aventinus Weizen-Eisbock (Eisbock), Weissbierbrauerei G. Schneider & Sohn (Nemačka)
3. Maltstrom I.X.P.L. des Prairies (Imperial Pils/Strong Pale Lager), Microbrasserie Maltstrom (Kanada)

INDIA PALE ALE
1. Tree House Julius (IPA), Tree House Brewing Company (SAD)
2. Auval Nordet IPA (IPA), Brasserie Auval Brewing Co. (Kanada)
3. Trillium Melcher Street IPA – Double Dry Hopped (IPA), Trillium Brewing Company (SAD)

STOUT
1. The Kernel Export Stout London 1890 (Foreign Stout), The Kernel (Engleska)
2. Hill Farmstead Earl (Stout), Hill Farmstead Brewery (SAD)
3. Dieu du Ciel Aphrodisiaque (Stout), Dieu du Ciel (Kanada)

PORTER
1. Hill Farmstead Everett – Bourbon Barrel Aged 2014 (Porter), Hill Farmstead Brewery (SAD)
2. Founders Porter (Porter), Founders Brewing Company (SAD)
3. Funky Buddha Last Snow Porter (Porter), Funky Buddha Brewery (SAD)

BELGIJSKI STRONG ALE
1. Westvleteren 12 (Abt/Quadrupel), Westvleteren Abdij St. Sixtus (Belgija)
2. Szałpiw Buba Extreme Jack Daniels BA (Abt/Quadrupel), Browar Szałpiw (Poljska)
3. Rochefort Trappistes 10 (Abt/Quadrupel), Brasserie Rochefort (Belgija)

PŠENIČNO
1. Schneider Aventinus (Weizen Bock), Weissbierbrauerei G. Schneider & Sohn (Nemačka)
2. Weihenstephaner Hefeweissbier (Nemački Hefeweizen), Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan (Nemačka)
3. Schneider Weisse Tap 5 Meine Hopfen-Weisse (Weizen Bock), Weissbierbrauerei G. Schneider & Sohn (Nemačka)

Podeli:

Autor teksta: Svet Piva

Uživaš u pivu i našem sajtu?

Molim te podeli to sa prijateljima :)