Zanimljivosti
0

Rat za pravljenje najjačeg piva na svetu

Naslov

Prvi svetski rat u pravljenju najjačeg piva na svetu izbio je pre pet godina a da ga niko zvanično nije ni objavio. Žestoke borbe vodile su se u redovima nekoliko pivara koje su pokušale da naprave najjače pivo na svetu. Kako većina pivskog kvasca ne može da preživi i stvori pivo sa toliko alkohola, pivari su morali da se posluže kreativnošću i da smrzavaju svoje pivo.

Trenutno je u toku primirje koje se može prekinuti svakog časa, a evo kako je tačno tekla borba…

1a-Schorschbock

SCHORSCHBOCK 31%

ABV 31%

Decembar 2008.

Schorschbräu je nemačka pivara poznata po tome što voli da pomera granice pšeničnim i bock pivima. Decembra 2008. godine odlučili su da postave svetski rekord u najjačem craft pivu izbacivanjem na tržište Schorschbock 31, eisbock piva sa 31% alkohola. Ovo je bilo za samo nekoliko procenata više alkohola od prethodnog rekordera.

2a-Nuclear

NUCLEAR TACTICAL PENGUIN

ABV 32%

Novemebar 2009.

Martin Dickie i James Watt, ludi genijalci koji stoje iza škotske Brewdog pivare (čija piva možeš piti i u Srbiji) su odlučili da sruše rekord Schorschbräu piva. Godinu dana nakon prethodnog rekordera upoznali su nas sa pivom pod imenom Tactical Nuclear Penguin, imperial stout koji je dogurao do 32%, dovoljno da preuzme titulu najjačeg. Pivo je odležalo u hrastovim buradima preko godinu dana i zatim se čuvalo na temperaturama ispod nule kako bi povećalo procenat alkohola.

3a-Schorschbock-40

SCHORSCHBOCK 40%

ABV 40%

Decembar 2009.
Iako je mala italijanska pivara pod imenom Revelation Cat pokušala da se u ovo vreme uključi u takmičenje svojim pivom od 35% alkohola pod imenom „Freeze The Penguin“, bitka za najjače pivo se zapravo vodila između dva igrača. Nezadovoljni oduzimanjem titule, Schorschbräu je nakon samo mesec dana izbacio novu verziju svog piva koje je ovoga puta imalo čak 40% alkohola.

4a-Bismark

SINK THE BISMARCK

ABV 41%

Februar 2014.

BrewDog uzvraća udarac februara 2010. godine. Škotski pivari ponovo dodaju samo jedan procenat više svom pivu od konkurenta i pivom Sink the Bismarck i 41% alkohola izbijaju na čelo trke. Ime, naravno, predstavlja udarac rukavicom o lice namačkih pivara.

5a-Schorschbock-43

SCHORSCHBOCK 43%

ABV 43%

Maj 2010.
Nespremni da odustanu bez borbe, Schorschbräu ponovo dodaje alkoholni procenat svom najjačem miljeniku i sa 43% iznova preuzima titulu.

6a-EndOfHistory

END OF HISTORY

ABV 55%

Jul 22, 2010.

Brewdog odlučuje da, za razliku od Nemaca, ne povećava procenat alkohola u istom pivu, nego da izađe na tržište sa jednim od najneverovatnijih piva koja su se ikada prodavala. End of History sa svojih 55 procenta košta čak 1000 dolara po flaši i dolazi upakovan u kickass preparirane veverice.

7a-start-the-future

START THE FUTURE

ABV 60%

Jul 29, 2010.
Samo nedelju dana nakon što je BrewDog objavio svoj End of History, Brouwerij ‘t Koelschip izbacuju na tržište Start The Future koje sadrži čak 60% alkohola. Iako nijedno pivo na ovoj listi nije previše tradicionalno, čini se da ovo pivo krši i ova luda pravila. Start the Future se zapravo meša sa viskijem kako bi postigao svoj visok nivo alkohola, te ga mnogi ni ne smatraju legitimnim prestolonaslednikom.

8a-Schorschbock-57

SCHORSCHBOCK 57%

ABV 60%

Oktobar 2011.
BrewDog je još uvek zvanično držao titulu sa End of History pivom, a Schorschbräu je pokušao da zada poslednji udarac. Schorschbock 57 je pivo sa ograničenom proizvodnjom i sadrži do tada najviših 57,5% alkohola.

9a-armageddon-brewmesiter

ARMAGEDDON

ABV 65%

Novembar 2012.
Brewmeister, još jedna škotska pivara, daruje alkosima pivo pod imenom Armageddon koje navodno sadrži 65 procenta alkohola što je u to vreme predstavljao apsolutni rekord. Mnogi tvrde da pivo nije došlo ni blizu cifre od 65% koliko je pivara tvrdila da ono sadrži, a ubrzo nakon toga Armageddon se povlači iz prodaje.

10a-SnakeVenom

SNAKE VENOM

ABV 67%

Oktober 2013.
Brewmeister se vraća sa pivom u kojem se mnogo jasnije oseća procenat alkohola koji sadrži. Oktobra 2013. godine pivara izdaje Snake Venom. Tvrdi se da ono sadrži 67,5% alkohola i trenutno važi za najjače pivo na svetu.

Podeli:

Autor teksta: Svet Piva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Uživaš u pivu i našem sajtu?

Molim te podeli to sa prijateljima :)