Zanimljivosti
2

Probali smo čaj od hmelja!

CajHmelj2

Ne smeš da piješ alkohol? Nedostaje ti ukus hmelja? Patiš od nesanice ili anksioznosti? Kao i uvek, pivo ti izlazi u susret. Dobro, ne baš pivo, ali hmelj koji se u njemu nalazi predstavlja odličnu biljku za čaj koji deluje protiv stresa i niza drugih „neispravnosti“ koja su možda zadesila tvoj organizam.

Zahvaljujući uljima koje sadrže „šišarke“ hmelja, ova biljka je sjajan prirodni lek protiv anksioznosti, insomnije, stresa i stomačnih problema koje stres prouzrokuje. Pored svega toga, hmelj je odličan izvor estrogena koji podstiče laktaciju mleka kod dojilja, a pomaže i kod menstrualnih grčeva i smanjivanja svih „ludosti“ u telu koje prouzrokuje menopauza. Nama najzanimljivije svojstvo hmelja jeste njegovo antioksidantsko dejstvo koje znači da ga možeš uzimati nakon pijanstva kao lek protiv mamurluka! Da bi čaj od hmelja imao potpuno dejstvo, najbolje je koristiti što svežije biljke, pre nego što se ulja potpuno osuše.

hmelj

Da bismo i sami probali ovaj univerzalni lek za smirenje, nakon poslednjeg kuvanja piva ostavili smo pola kesice vakumiranih “šišarki” hmelja kako bismo sebi napravili čaj i nazdravili uspešno završenom poslu. Jednostavno smo u ključalu vodu ubacili hmelj i sačekali nekoliko minuta dok voda nije poprimila žućkastu boju. Miris i ukus ovog čaja će svakom pivopiji (posebno ljubitelju IPA piva) biti veoma poznat. Naš amarillo čaj je širio divne mirise, dok smo jaku gorčinu „ubili“ sa nešto meda. Iako posle završenog posla nismo imali nikakav stres koji bismo mogli da suzbijemo ovim čajem, jedini efekat koji smo primetili bila je pospanost koja se prilično brzo javila. A koja je mogla da ima i neke veze sa sitnim satima u kojima smo ovaj čaj popili.

Što se nas tiče, eksperiment sa čajem od hmelja je uspeo. Jedini nedostatak (veliku gorčinu) ćemo narednog puta ublažiti mešanjem sa još nekim prirodnim čajem. Pretpostavljamo da bi dobru kombinaciju predstavljala mešavina čaja od hmelja i nane. Ili kamilice. Ili đumbira. Ili ćemo ipak napraviti čaj od nane i kamilice, a hmelj pomešati sa sladom i napraviti pivo…

Podeli:

Autor teksta: Svet Piva

 • Homer Simpson says:

  A sto hmeljne smole umrtvljuju mozdane celije pa covek postaje tupoglav – nema veze, jel ?

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Uživaš u pivu i našem sajtu?

  Molim te podeli to sa prijateljima :)