Reportaže
0

Pivski turizam: Holandska ekskurzija

JpegZaboravite na lale, vetrenjače, drvene klompe i ostale bezalkoholne bakrače. Prva asocijacija koju ćemo od sada da imamo kada neko pomene Holandiju jesu sjajna piva! Pokušajte da iz glave izbacite činjenicu da je iz ove zemlje potekao Heineken, Grolsh, Amstel ili Bavaria i otkrićete neverovatan novi svet pivarstva koji tek poslednjih godina počinje da se preliva i na ostatak sveta. Protekle nedelje odlučili smo da odemo na pivsku ekskurziju i da se sami uverimo u kvalitet holandskih piva kada se piju sa samog izvora.

Holandija je kroz istoriju uvek bila pivopijska zemlja. Od Srednjeg veka kada su stanovnici Amstedrama pivo pili umesto vode (da, čak i deca!) pa do današnjeg dana i oko 250 registrovanih mikro pivara, Holandija je primala uticaje najpoznatijih pivarskih zemalja (Nemačka, Belgija, Engleska) i najbolje sačuvala za sebe.

U vreme kada smo se mi našli u Holandiji, održavao se festival bok piva koji je podrazumevao obilazak što većeg broja kafana. U svakoj od njih postojao je drugi izbor specijalnih bok piva na točilicama. Nakon lupanja pečata u knjižicu kao dokaza da smo “overili” kafanu, nastavljali bismo u sledeći bar i tako sve do kraja kojeg se i ne sećamo baš najbolje. Kad god odlučite da odete u posetu Holandiji, obavezno pre polaska proverite da li se u to vreme održava jedan od mnogobrojnih pivskih festivala.

Kako ne bismo pisali o svim pivarama i kafanama koje smo uspeli da posetimo za kratko vreme, ovoga puta ćemo izdvojiti samo najbolja mesta koja bi svaki pošteni pivopija morao da obiđe ukoliko ga put dovede do Amsterdama i njegove šire okoline.

Čak 30 godina stara pivara za znakom noja smeštena je unutar najveće drvene vetrenjače u Holandiji!

5 najboljih pivara

NL1

1. JOPEN
Pivara u kojoj smo s razlogom proveli najviše vremena. Jopen se nalazi unutar nekadašnje crkve u gradu pod imenom Haarlem. Ovo mesto udaljeno 15 minuta vozom od Amsterdama je kroz istoriju predstavljalo jedan od najpoznatijih pivarskih gradova Holandije. Pivara koju danas poznajemo stara je preko 25 godina i iz sjajne ponude možemo izdvojiti Northsea IPA (koji se distribuira i u Srbiji), Coastal Gose i gotovo svako sezonsko i specijalno pivo. Svaki dan ima poseban program, dok je noću crkva ispunjena do poslednjeg mesta.

NL62. BROUWERIJ ‘T IJ
Čak 30 godina stara pivara za znakom noja smeštena je unutar najveće drvene vetrenjače u Holandiji, gde se nalazi i veoma popularan bar sa njihovim pivima. Ako dođete u Amsterdam a ne posetite ovo kultno mesto, na sebe ćete navući srdžbu pivskih bogova. Preporučujemo apsolutno svako pivo koje se nalazi na točili i savetujemo vam da se raspitate o terminima posete pivari kroz koju će vas sprovesti njihovi pivari. Obavezno isprobajte i lokalne sireve i kobasice!

3. DE MOLEN
Još jedna pivara koja je svoj dom našla u staroj vetrenjači. De Molen i njihovih 11 piva koja se prodaju u Srbiji smo već “pokrili”, te odmah prelazimo na…

4. DE PRAELNL8
Nakon posete ulice Crvenih fenjera, svratite u ovu amsterdamsku pivaru koja svoju proizvodnju zasniva na modernoj opremi i na stotinama godina staroj tradiciji. S obzirom da se De Prael nalazi u samom centru Amsterdama, trudite se da je posetite kada nije prevelika gužva kako biste umesto guranja sa pijanim turistima mogli da uživate u odličnim pivima. Mi smo možda slučajno kući poneli nekoliko prelepih čaša sa logom pivare. Možda…

5. TEXELS
Ova simpatična pivara nalazi se na ostrvu na kom se uzgajaju i sve sirovine koje se koriste u proizvodnji njihovih piva. Za osam evra dobićete malu turu sa vodičem kroz pivaru i projekcijom kraćeg filma, nakon čega dolazi testiranje Texels piva. Skuumkoppe je njihovo najprodavanije pivo, pa ga probajte negde čak i ako ne budete išli na ovo ostrvo.

 

 

3 najbolje kafane

NL7

Ukoliko niste sigurni da li je kafana u kojoj želite da pijete zaista dobra i da li ima širok izbor kvalitetnih piva, ovo možete veoma lako da utvrdite. Jednostavno pogledajte da li se na vratima bara nalazi nalepnica “Alliantie van bier tapperijen”. U pitanju je udruženje koje su vlasnici kafića osnovali 1985. godine kako bi promovisali dobra piva i njihovo pravilno skladištenje i točenje. Svakog meseca ovo udruženje pravi spisak specijalnih piva koja će se tog meseca naći na točilicama kafana širom Holandije, a na zvaničnom sajtu možete pronaći listu svih lokala. 

NL5

1. CAFÉ GOLLEM
Kada je otvoreno 1974. godine, bilo je to jedino mesto u kojem su se mogla popiti belgijska i druga strana piva. Danas se Gollem proširio na četiri mesta u Amsterdamu, a u svakom za početak probajte piva kuće, pa preko tanjira sa sirevima napadnite ostatak izbora od dvestotinjak piva. Za svaku pivsku preporuku konsultujte zabavne konobare koji će vam ispunjavati muzičke želje i gurati fantastične sireve pod nos…

2. BEER TEMPLE
Divna kafana koja se nalazi u samom centru Amsterdama za kratko vreme je postalo glavno mesto okupljanja ljubitelja piva. Pored 30 piva koja se nalaze na točilicama, tu je i izbor od stotinjak flaširanih piva koja uglavnom potiču iz Amerike i njihovih mikro pivara. Za holandske ukuse, probajte pivo kuće – Tembelbier.

NL3

3. CRAFT & DRAFT
Ovo je relativno novi dodatak amsterdamskoj bogatoj sceni pivskih barova. Craft & Draft ima 40 blistavih točilica i minimalistički enterijer kako ništa ne bi moglo da vam odvlači pažnju sa samog piva. Ovde smo probali neka od najboljih piva na našoj “ekskurziji”, ali em se ne sećamo koja su to bila (jedno je bilo gusto i kremasto s 14% alkohola), em se piva na točilicama konstantno menjaju (strana piva se menjaju na nedeljnom nivou). U okviru kafane nalazi se mali beer shop sa flaširanim pivima.

Poseti i… Arendsnest, Proeflokaal, Delirium Cafe, Butcher’s Tears, Bierfabriek, Het Uiltje

Podeli:

Autor teksta: Svet Piva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Uživaš u pivu i našem sajtu?

Molim te podeli to sa prijateljima :)