Reportaže
0

Pivski turizam: Ekskurzija u Osijeku

Kušaonica piva Gajba, Osijek

Kušaonica piva Gajba, OsijekSa hrvatskim zanatskim pivima sigurno ste već poprilično dobro upoznati jer su česti gosti kraft festivala u Srbiji, nekoliko pivara ima stalnu distribuciju u našoj zemlji, a bez saveta sa foruma pivarstvo.info, naš prvi ulazak u svet kućnog pivarstva bi sigurno bio dosta duži i teži. Nakon pivskih ekskurzija koje smo pravili po gradovima susednih zemalja, red je došao i na Osijek – mesto u kojem se pre više od tri veka rodilo prvo hrvatsko pivo. Ali ako premotamo unapred ovu dugu pivsku istoriju, dolazimo do poslednje tri ili četiri godine u kojoj su Slavonija i Osijek doživeli bum zanatskog pivarstva koji je izrodio nekoliko sjajnih pivskih barova, ali i odličnih lokalnih kraft pivara: Legionar, Valens, Hepburn, Slawoner, Hepburn i Black Hat Craft Brewery.

U predivno osunčan ali još uvek hladnjikav Osijek stižemo posle samo sat i po vremena vožnje i već na startu nam se pridružuje divni Dumba (odmah zapratite Dumbinu kuhinju!) koji je naivno verovao da će sa nama u gradu kupiti nekoliko piva koja će to veče na miru popiti uz Super Bowl finale. Ha!

U starom osiječkom restoranu Bijelo-plavi stiže nam još jedno pojačanje – Tibor, vlasnik kušaonice piva Gajba, prvog mesta u koje svaki pivski hodočasnik mora da dođe pri poseti Osijeku. Međutim, pre odlaska u Gajbu, odlučujemo da posetimo General von Becker’s bar sa predivnim pogledom na središnji trg Tvrđe. Razlog posete je novootvorena pivara koja je najpre za svoj bar napravila veoma pitak i lepo izbalansiran Becker’s Pale Ale sa šmekom (recimo) manga i sa 5,5% alkohola. Ne znamo kakvi su dalji planovi ove pivare, ali ako je suditi po počecima, sledeće godine ćemo ih potražiti na spisku RateBeer nagrada u kategoriji najbolje nove hrvatske pivare.

Odmah nakon kafića General von Becker’s, svraćamo u osiječku pivopijsku centralu – Gajbu! Naš domaćin, Tibor, se pre nekoliko godina otisnuo u borbu sa vetrenjačama i industrijskim pivom kako bi u svom gradu popularizovao kraft pivarstvo. Dok nam toči zaista sjajan C4 IPA iz Nove Runde (u Srbiji su nedavno mogli da ga probaju samo srećnici koji su posetili novosadski Toster Bar, mesto sa najboljim burgerima), Tibor nam priča o počecima Gajbe, najpre kao pivskog web shopa, a potom i sadašnje kušaonice piva u Sunčanoj ulici broj 3. Ovaj zaista lep i opušten prostor stvoren je kako bi edukovao novi talas pivopija, ali i kako bi postao stecište kućnih pivara koji ovde dolaze po savete i kritike. I pivo. U gajbi ćete u svakom trenutku moći da pronađete bogat izbor od preko 100 flaširanih piva, ali i sedam-osam točilica na kojima će uvek preovladavati lokalna hrvatska piva. Međutim, Tibor se nije zaustavio samo na ovome, nego se bacio i na organizovanje Osijek craft beer festivala koji se po prvi (ali definitivno ne i poslednji) put održao u oktobru prošle godine sa ciljem upoznavanja lokalnih ugostitelja i posetilaca sa svetom zanatskog piva. Festival se održava u Sunčanoj ulici, gde se nalazi i Gajba, a s obzirom na more pohvala koje smo o ovom događaju čuli od drugih pivara, budite sigurni da ćete na našem portalu u oktobru ove godine čitati pripito-konfuzni izveštaj sa narednog festivala.

Osijek2

Dobri PantelijaJedini problem u vezi Gajbe i njenog pregostoljubivog domaćina je gubljenje svakog pojma o vremenu dok se igramo zanimljive geografije pivima sa njenih polica i točilica. Ubrzo shvatamo koliko je sati i u žurbi odlazimo do obližnjeg bara Hir gde nas je predugo čekao predstavnik tajnog pivarskog udruženja Dobri Pantelija. Šta je i ko je Dobri Pantelija? U pitanju je tajno udruženje kućnih pivara sa verovatno najboljom pivarskom pričom na ovim prostorima koju ne smemo da vam ispričamo jer je… Pa, tajna. Ono što smemo da otkrijemo je da se metalna vrata Pantelije otvaraju samo za retke posetioce, da je ova osmorka počela pivo da proizvodi 2013. godine, da je ime i etikete piva inspirisao Pantelija iz legendarnog filma Maratonci trče počasni krug, ali i da je ovo fantastično pivo malo ko imao priliku i da proba, zbog čega je ubrzo steklo kultni status. Čitav veo tajnosti tu je kako bi izbegli pritisak javnosti da profesionalizuju svoj posao, “a to onda više ne bi bila igra – zbog čega se sve i radi”. U međuvremenu možete da posetite i Facebook stranicu Dobrog Pantelije, ali nećete uspeti da saznate ništa novo, a na njoj nećete naći ni jednog prijatelja “jer je njegov poslednji prijatelj umro početkom prošlog veka”.

Sledeća stanica bio nam je American Bar Dollar, mesto prelepog enterijera na kom ćete uvek moći da probate zanimljivo kraft pivo i da se od mamurluka odbranite njihovim burgerima i ostalim američkim klasicima – rebarcima, krilcima, pa i gulašem u Guiness pivu. Moramo priznati da je ovde alkohol već počeo da uzima svoj danak, te se ne sećamo previše detalja, ali smo sigurni da na točilicama možete da nađete piva Nove Runde i ranije pomenuti Becker’s Pale Ale.

Beertija, OsijekJoš jedna perjanica kraft pivarstva u gradu je Beertija, mesto koje se nalazi odmah pored konkatedrale, u ulici Pavla Pejačevića 5. Kako smo u frižideru naišli na nama dobro poznata češka (Bernard, Malastrana), nemačka (Scheider Weisse, Augustiner), belgijska (Chimay, Duvel) i hrvatska (Zmajska, Medvedgrad) piva, odlučili smo se za nove pridošlice iz zagrebačke pivare Garden Brewery, koja je po RateBeer ocenama proglašena za najbolju hrvatsku pivaru u protekloj godini, a u pitanju je prvo hrvatsko kraft pivo u limenkama. O ovoj veoma zanimljivoj pivari/beer gardenu iza koje stoji nekadašnji producent benda UB40, Nick Colgan, ćemo već pisati kada budemo posećivali Zagreb. Ovoga puta ćemo samo reći da pri poseti Beertiji ne smete da propustite ni jedno od Garden piva koja se nalaze u ponudi – Stout, Pale Ale i IPA.

Kušaonica piva Gajba, OsijekJoš jedan sjajan lokal sa kraft pivima koji, na žalost, nismo stigli da posetimo je – pivnica Runda. Naime, pivnica se otvarala tek posle 18h, kada smo mi već bili… Pa, zatvoreni. Na neviđeno vam ipak preporučujemo da svratite u ovaj lokal u Radićevoj ulici i overite neka od mnogih piva koja se nalaze na točilicama i samo na točilicama.

Mi smo nakon Beertije shvatili da je ipak davno pređen prag alkoholnih procenata u krvi koji bi nam dozvolio da vozimo do kuće, te odlučujemo da u potpunosti zloupotrebimo Tiborovo gostoprimstvo i da se ka Srbiji uputimo tek nakon dobrog sna. Do neba hvala Tiboru što nas je trpeo, Dumbi što mu je zbog nas propao plan gledanja Super Bowla “na miru” i, naravno, Toniju iz Toster Bara koji je bio vođa ove pivske ekskurzije.

Nego, šta smo na kraju naučili? Pa, da se samo sat-dva vožnje od nas nalazi bujajuća hrvatska scena sjajnih zanatskih piva, odličnih barova i još boljih ljudi. Ukratko – sve što je potrebno za savršenu jednodnevnu pivsku ekskurziju.

Podeli:

Autor teksta: Svet Piva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Uživaš u pivu i našem sajtu?

Molim te podeli to sa prijateljima :)