Reportaže
0

Pivovarna Pelicon: “U subotu dolazimo na festival i donosimo svoja piva!”

Pelicon Pivovarna

Najbolja slovenačka pivara prethodne godine po sajtu Ratebeer. Pivara sa najboljim pivom u Sloveniji po istom sajtu. Zlatna medalja za najbolju pivaru ljubljanskog festivala piva 2014. godine. Najbolja slovenačka pivara po izboru posetilaca sajta Pivopis.si. Je l’ dovoljno? Naravno da nije. Matej Pelicon i Anita Loza pokrenuli su Pelicon pivaru jeseni 2013. godine i od tog trenutka nisu skinuli nogu sa papučice gasa, konstantno izbacujući sve bolja piva i dobijajući sve više nagrada.
Sa Anitom smo popričali o samim počecima njihove pivare, dolasku na Regionalni festival zanatskog piva u Beogradu i razlozima zbog kojih je Slovenija postala lider craft pivarstva među zemljama bivše Jugoslavije…

SVET PIVA: Kada ste odlučili da pokrenete Pelicon pivaru, pokušali ste da to učinite uz pomoć Kickstarter projekta. Da li vam je ovo pomoglo bez obzira što niste uspeli da skupite dovoljna sredstva?

ANITA LOZAR: Kickstarter je bio veoma koristan alat kojim smo naučili puno o komunikaciji i biznisu. Mi na to gledamo kao na ubrzani kurs učenja od 30 dana i mislim da nam je to bila jedna od najboljih odluka u životu, bez obzira što nismo postigli željeni cilj i sakupili dovoljan budžet.

SVET PIVA: Šta mislite, zbog čega Slovenija ima toliko jaku scenu craft pivarstva?

ANITA LOZAR: Slovenija ima veoma interesantnu i raznoliku tradiciju pivarstva koja seže do 17. veka. Ljubljana je, naravno, bila u središtu toga. Ovo je jedan od razloga. Drugi razlog je to što Slovenija pre učlanjenja u Evropsku uniju nije imala dobra uvozna piva, pa smo uglavnom pili domaće proizvode. A treći razlog je naša 50 godina stara tradicija uzgajanja hmelja. Slovenija danas izvozi 90% hmelja koji proizvodi. A onog trenutka kada su nam se otvorila vrata Evropske unije, sve se odigralo veoma brzo! Povezali smo našu istoriju i znanje u proizvodnji hmelja, piva, vina i drugih pića sa novostečenim iskustvima i tek otkrivenim pivima.

SVET PIVA: Sjajne su vam etikete za piva. Da li ih vi sami pravite?

ANITA LOZAR: Hvala vam! Da, mi sami radimo dizajn svojih piva. Uvek se držimo naše misije da sve radimo onako kako mi mislimo da je ispravno, a pivske etikete su veliki deo toga. Ljudima je na početku trebalo dosta vremena da bi se navikli na takve etikete, ali sada ne bih mogla da zamislim da Pelicon piva izgledaju na neki drugi način.

SVET PIVA: Da li se sećate prvog puta kada ste probali neko craft pivo?

ANITA LOZAR: Matej je imao to iskustvo kada je sa 18 godina posetio London i po prvi put popio pintu pravog ale piva. U mom slučaju je to verovatno bio belgijski strong ale koji sam popila sa tiramisu desertom. Ni jedno ni drugo pivo se tada nije nazivalo “craft pivom”, ali je bilo potpuno drugačije od svega što smo do tada probali.

Pelicon Pivovarna

SVET PIVA: Na koju od mnogobrojnih primljenih nagrada ste najponosniji?

ANITA LOZAR: Ponosni smo na svaku nagradu i priznanje koje smo dobili i na svaki tweet, post ili fotku ljudi koji su pili naša piva. Sve ovo radimo za njih i jako cenimo kada neko pokaže svoju zahvalnost na bilo koji način. To nam daje energiju da budemo kreativni i produktivni.

SVET PIVA: Da li znate nešto o zanatskim pivima koja dolaze iz Srbije?

ANITA LOZAR: Sve o vašoj sceni zanatskih piva znamo iz društvenih medija. Prošle godine na pivskom festivalu u Sloveniji smo upoznali Branimira iz Kabinet pivare i ne možemo da dočekamo da probamo njihova piva! Naš prijatelj Anže ih sada uvozi u Sloveniju. Axel iz pivare Visibaba je bio da nas poseti u našoj pivari u Ajdovščini.

Kada su nam se otvorila vrata Evropske unije, sve se odigralo veoma brzo! Povezali smo našu istoriju i znanje u proizvodnji hmelja, piva i vina sa novostečenim iskustvima i tek otkrivenim pivima.

SVET PIVA: Na festivalu zanatskog piva u Beogradu ćete po prvi predstaviti Pelicon srpskoj publici. Šta da očekujemo?

ANITA LOZAR: Na festivalu ćemo da budemo samo u subotu i donosimo pivo Out of China (zahmeljeni crveni ale) i The 3rd Pill (IPA), tako da od nas možete da očekujete hmelj. Puno hmelja. Mi obožavamo hmelj i volimo dobro balansirana piva.

Pelicon Pivovarna

SVET PIVA: A zašto se uopšte pivo "Out of China" zove baš tako?

ANITA LOZAR: Ime tog piva zapravo predstavlja šalu naših prijatelja. U pitanju je ime mesta odakle smo “prevedeno” na engleski: Ajd-of-čina koje zvuči kao kad izgovaraš Out-of-China.

SVET PIVA: Šta je sledeće u planu za Pelicon pivaru?

ANITA LOZAR: Još piva! Uvek imamo osećaj kao da nismo napravili dovoljno piva…

Više o ostalim izlagačima na festivalu, pročitaj na našoj stranici

Podeli:

Autor teksta: Svet Piva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Uživaš u pivu i našem sajtu?

Molim te podeli to sa prijateljima :)