Reportaže
0

Pivo & Burger fest – praznik piva i burgera u Ljubljani!

Pivo&Burger1

Da li je 5 i kusur sati vožnje od Novog Sada do Ljubljane vredno posete ovom šarmantnom gradu? Ako u jednačinu uključimo i to da se u istom održava festival piva i burgera, odgovor je DA, naravno da jeste. Uostalom, šta biste više poželeli od vikend putovanja. Druženje, pivo, burgeri i hodanje gradom čija arhitektura se šeta između primorske i planinske. Tako se i naša poseta šetala, između piva i burgera…

Pivo & Burger fest je pretprošlog vikenda (9. i 10. april) održan peti put po redu, na ljubljanskom Pogačarjevom trgu, tik uz čuveno Tromostovje. Ali da biste upoznali ideju i značaj ovog događaja trebalo bi se vratiti na susret koji vodi do Indije.

Pivo&Burger8vNaš domaćin, Lior Kochavy iz Tel Aviva je na putovanju po Indiji upoznao slovenku Almu Mujezinović. Nakon nekoliko godina zajedničkih putovanja i boravka u Izraelu, odlučili su da se nastane u Sloveniji. Tada su i započeli projekat „Odprta kuhna“ (odprtakuhna.si), odnosno otvorena kuhinja, koji trenutno predstavlja najznačajniji kulinarski događaj u Sloveniji i jedan od najznačajnijih projekata te vrste u ovom delu Evrope. Koncept projekta je okupljanje najboljih gurmanskih (od reči gourmet, što se odnosi na jela sa sastojcima visokog kvaliteta i specijalnom prezentacijom) restorana iz svih regija Slovenije (uslov je da budu u top 100 restorana ove zemlje) koji svakog petka, od marta do oktobra, već skoro 5 godina, pripremaju gurmanska jela koja prezentuju i prodaju posetiocima Odprte kuhne. Kako Lior objašnjava, u pitanju je pijaca gurmanskih jela. Za ovaj događaj renomirani restorani pripremaju poseban meni, koji se razlikuje od onoga što imaju u redovnoj ponudi. Na taj način se jela iz vrhunskih, često i skupocenih, restorana približava posetiocima događaja.

Uspešno organizovanje prvog festivala piva i burgera u oktobru 2013. godine, sa po 12 učesnika, inicirao je razvoje ponude burgera i pomogao razvoj ponude kraft piva u Sloveniji

Pivo&Burger10Ovaj događaj, koji okuplja oko 20.000 posetilaca svakog petka, odličan je poligon za plasiranje gurmanskih ideja, ali i za uvid u tredove i nove ideje na tržištu hrane i pića. Organizatori su ubrzo postali trend lideri na tržištu ulične i restoranske hrane, a stekli su i poseban uvid u promene u kulinarskoj ponudi u Sloveniji. Jedna od najvećih promena koju su uočili je pojava kraft piva u ponudama gurmanskih restorana. Tako su i došli na ideju sa naprave događaj posvećen kraft pivu. U nameri da naprave nešto posebno, odlučili su se da pivo upare sa hranom (što se nekako nameće samo od sebe), a najbolji par pivu je, svakako, burger.


Ponuda burgera u Sloveniji, u trenucima nastanka ideje o festivalu bila je vrlo siromašna, kao uostalom i u drugim zemljama regiona. Međutim, uspešno organizovanje prvog festivala piva i burgera u oktobru 2013. godine, sa po 12 učesnika, inicirao je razvoje ponude burgera i pomogao razvoj ponude kraft piva. To je dovelo do toga da je na festivalu prethodnog vikenda učestvovalo čak 24 učesnika sa ponudom burgera i 20 učesnika sa ponudom kraft piva. Festival trenutno okuplja oko 30-40.000 posetilaca u dva dana i održava se 3 puta godišnje, odnosno ima prolećnu, letnju i jesenju varijantu.

Iako nas je dočekalo kišno vreme, a festival se održava na otvorenom, bili smo uporni da isprobamo sjajna slovenačka kraft piva i burgere od kojih je išla voda na usta. Ponuda piva i burgera poređana u po dva reda jednako raspoređenih štandova doprinela je tome da smo vrlo lako i brzo uspeli da pregledamo šta se nudi i odaberemo šta ćemo da probamo.

Pivo&Burger7

Festival je, kako mu i naziv govori, posvećen isključivo pivu i burgerima, i to konzumaciji istih, imajući u vidu da su svi ostali sadržaji isključeni ili svedeni na minimum. Pozadinska muzika koja se meša sa žamorom uzbuđenih posetilaca festivala, mirisi kojima „peva“ ponuda burgera i šarena ponuda slovenačkih i drugih piva ambijent su ovog festivala na otvorenom. Ulaznice se ne naplaćuju, a možete da odlazite i dolazite koliko vam je drago.

Pored našeg Kabineta i austrijskog Bevoga (zapravo slovenačkog, ali sa sedištem u Austriji), odnosno nekoliko distributera piva, tu se našla većina ponude slovenačkog kraft pivarstva. Ovde već poznati Pelicon i Humanfish Brewery, pivara Hopsbrew koju je osnovao par iz Rusije, Tektonik, Brew Revolt, Varissh, Kratochwill, Maister Brewery, Mali Grad, Bru Kru i drugi.

Kako je malo vremena, a puno piva za probati, bacili smo se na posao i krenuli od pivare od koje smo već imali velika očekivanja. Pelicon (i da, čita se Pelicon, a ne Pelikon). Njihov IPA The 3rd Pill očekivano nije razočarao, klasičan američki IPA, voćkasto i pitko, možda malko slabiji na gorčini. Ali zato je IPA Enigma bila „our cup of tea“. Raznovrsni voćkasti ukusi, među kojima dominira grapefruit, sladno taman koliko treba i srednje gazirano. I tu počinjemo da otkrivamo da je uravo Mosaic hmelj koji nam u poslednje vreme intrigira nepca, a koji je doprineo fantastičnoj aromi i ovog piva.

Malo smo porazgovarali sa Anitom, koja je zajedno sa Matejom osnovala pivaru Pelicon. Njih dvoje su bili uporni da započnu sa ovim biznisom nakon što su par godina kuvali pivo za sebe i svoje prijatelje. Nije ih obeshrabrila neuspešna kickstarter kampanja i njihova piva su našla put i do uživalaca u Srbiji, a pošto smo probali dva njihova piva, možemo da kažemo da nam je drago zbog toga. „Za nas, pivo je kao muzika. Nekad želiš da slušaš istu pesmu ceo dan, a nekad ti je potrebna cela plej lista“, rekla nam je Anita.

Pivo&Burger12Zatim smo probali i Tektonikov pale ale Wayne i Cocky pale ale iz pivare Bru Kru. Iako nismo oduševljeni ovim pivima, to se može pripisati izuzetnoj sklonosti ka „jačim“ pivima, pa im treba dati šansu.

Oduševljenost Mosaicom nastavljena je sa prvim gutljajem SMaSH-a iz pivare Hopsbrew. Prema rečima Maksima, jednog od osnivača ove pivare, SMaSH stil je njegov favorit, a uloženi trud je evidentan. Mi smo probali kombinaciju Red X (slad)/Mosaic (hmelj). Pravljeno od osnovnog slada koji daje crvenu boju kada se kombinuje sa drugim osnovnim sladovima, ovo pivo je smeđe boje, oštrog ali prijatnog ukusa i blage gorčine. Odličan utisak i ukus u ustima nakon ispijanja.

Maksim i njegova supruga su došli iz Rusije u potrazi za dobrim mestom gde mogu da se bave proizvodnjom piva i našli su ga u Sloveniji. Hopsbrew je mlada pivara, stara tek par meseci, ali od samog starta pokazuje ozbiljan pristup. Posebnu pažnju posvećuju cask ale stilu, pivima blagog ukusa i bogate pene.

Pivaru Humanfish Brewery nije potrebno posebno predstavljati, ali nismo mogli da odolimo jednom Combat Wombatu (IPA) iz njihove točilice. Možemo samo da kažemo da je šteta što nismo mogli da kupimo i poneku bocu za poneti.

Pivo&Burger3

Još jedna pivara kojom smo se oduševili na ovom festivalu je Mali Grad. Sjajan dizajn, veseli i nasmejani ljudi i ono što je najbitnije – divna piva. Po preporuci naših domaćina probali smo njihov Session IPA koji nas je ostavio bez reči. Jako ukusno pivo, koje nas je nateralo da kupimo jednu Devojku sa Ipaneme (double IPA) za poneti. Prema rečima Anje, osnivača pivare Mali Grad, Session IPA je napravljena po uzoru na Dead Pony Club iz pivare Brew Dog. Sutradan smo probali i njihov IPA koji je opravdao očekivanja nastala usled uživanja u divnom Session IPA.

Dali smo još jednu šansu momcima iz pivare Bru Kru i nismo pogrešili. Iako nismo bili oduševljeni njihovim pale ale pivom, Horny IPA je sjajan. Citrusi i borovina u aromi, ne previše gazirano i odlično izbalansirano. Moramo da pohvalimo i njihov dizajn, tj. ceo vizual.

Pivo&Burger6vUpamtili smo i da su nam mnogi pivari na festivalu hvalili slovenačke sorte hmelja Styrian Wolf i Styrian Cardinal, pa im treba dati šansu, bilo u kućnom pivarstvu, bilo u pivima koja nam dolaze iz Slovenije. Moramo da pomenemo i raznovrsnu ponudu burgera koja je sjajno parirala ponudi piva. Vrhunsko je uživanje provesti dva dana u uparivanju piva i burgera, uživati u naletima interesantnih ukusa, pečenih i fermentisanih.

Kako se novi festival piva i burgera u Ljubljani održava već početkom jula, predlažemo da razmotrite da ga posetite. Do tada, mi ćemo degustirati piva koja smo poneli sa festivala…

Podeli:

Autor teksta: Siniša Čolević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Uživaš u pivu i našem sajtu?

Molim te podeli to sa prijateljima :)