Reportaže
1

Pivara Tron: “Prošli Festival u Novom Sadu je prošao savršeno a od novog očekujemo mnogo!”

Tron pivara

Kelti su imali izreku da dobri ljudi piju dobra piva, a mi smo iz našeg iskustva zaključili i da ga još bolji ljudi prave. Nakon što smo prvi put probali Skiper IPA pivare Tron, oduševljeni smo krenuli put Obrenovca, gde se nalazi proizvodnja ove pivare, kako bismo je posetili i popričali o procesu njegovog pravljenja. Od tada pa do današnjeg završetka članka je prošlo više od dva meseca a mi za ovo odugovlačenje krivimo isključivo gostoljubivost domaćina, Nemanje Stefanovića!

Kada smo po prvi put ušli u prostorije pivare Tron, Nemanja nas je dočekao na vratima, podelio nam Tron čaše i pokazao u pravcu velikih, impresivnih fermentora u kojima je ležala Tronova trojka: Stout, Pale Ale i pomenuti Skiper. Nakon pravljenja intervjua (koji smo u međuvremenu uspeli da izbrišemo sa diktafona i iz glave!), dali smo sve od sebe da maksimalno zloupotrebimo gostoprimstvo. Recimo samo da ukoliko na Festivalu zanatskog piva u Novom Sadu štand Trona ostane bez nekog od svojih piva, slobodno krivite nas i naše čaše sa rupom na dnu. Drugi i treći pokušaj sastajanja i pravljenja intervjua su se završili neslavno poput prvog, pa bismo umesto sa pitanjima i odgovorima, sutradan završavali samo sa glavobolnim mamurlukom, tako da je donešena odluka da svaki budući formalan razgovor vršimo isključivo “na daljinu”.

Pivara Tron predstavlja jednog od pionira zanatskog pivarstva u Srbiji, a ono što nas posebno oduševljava kod ove pivare jeste želja za eksperimentisanjem i konstantnom potragom za novim sirovinama koje se uvoze iz najpoznatijih pivskih država. Iz četvrtog puta, uspeli smo da sa Nemanjom porazgovaramo o zanatskom pivarstvu u Srbiji i planovima za budućnost koja je ovoj pivari sigurno svetla…

SVET PIVA: Kako je uopšte došlo do ideje za otvaranjem pivare i zašto Tron?

NEMANJA STEFANOVIĆ: Moja strast za kuvanjem, eksperimentisanjem sa hranom i pićem i otkrivanjem novih ukusa je nasleđena od oca. Sećam se još 1993. godine i prvog „zanatskog“ piva pravljenog sa divljim hmeljem koji je rastao u okolini Beograda. Tako da sam oduvek želeo da se bavim proizvodnjom hrane i pića. Što se tiče imena TRON, sa marketinške strane nam je trebalo nešto kratko, jasno i zvučno, kao i da je razumljivo strancima. Čitajući o istoriji piva na tlu današnje Srbije saznali smo da se pivo prvi put u pisanoj formi spominje kada je Srbija bila kraljevina i kada je na tronu bio kralj Vladimir. Kada se tome doda da nam je cilj da budemo najbolja pivara u regionu, izbor je bio lak.

Sve veći broj pivnica, kafića, barova shvata da točenjem zanatskih piva u stvari izdvaja sebe iz mora lokala koji toče ista, bezukusna piva

SVET PIVA: Da li si se pre otvaranja pivare iz hobija bavio prvom kućnim pivarstvom?

NEMANJA STEFANOVIĆ: Naravno da sam se bavio kućnim pivarstvom koje je, kako se pokazalo, bilo veoma važno za razvoj naša tri stila piva. Danima sam čitao o hmeljevima i sladu i njihovim karakteristikama i svojstvima. Samu tehnologiju sam razvio zajedno sa jednim domaćim tehnologom i dva stranca, jednim Nemcem i jednim Skandinavcem. Moram da istaknem da je eksperimentisanje veoma bitno u zanatskom pivarstvu. Iznova i iznova kuvanje malih količina piva gde svaka sledeće tura postaje sve bolja i bolja.

SVET PIVA: Koliko vam je trebalo vremena za pripremanje otvaranja pivare i koji su najveći problemi?

NEMANJA STEFANOVIĆ: Što se tiče vremena potrebnog za otpočinjanje proizvodnje piva i stavljanja na noge cele firme, ono nije kratko. Potrebno je dobro definisati sve sirovine, recepte, opremu, lokaciju, da ne pričamo o ispitivanju tržišta, marketingu i papirologiji. Međutim kada znaš šta ti je cilj i kada te strast „tera“ ništa nije teško i za sve imaš strpljenja. Ne mogu da kažem da sam imao nekih većih problema pri osnivanju pivare.

Tron pivara

SVET PIVA: A koji su najveći problemi sa kojima se susrećete nakon otvaranja pivare?

NEMANJA STEFANOVIĆ: Najveći problemi sa kojima se svi srećemo nakon otpočinjanja proizvodnje su vezani za prodaju i čuvene ugovore koje većina lokala ima sa industrijom. Srećom to polako počinje da se menja i sve veći broj pivnica, kafića, barova shvata da točenjem zanatskih piva u stvari izdvaja sebe iz mora lokala koji toče ista, bezukusna piva. Drugi problemi su bili vezani za samo proizvodnju i kroz to prolaze svi koji se bave bilo kakvom proizvodnjom, to su dečije bolesti koje smo ispravljali i preležali uzput, na nogama.

Tron pivara

SVET PIVA: Kakvo je tvoje viđenje pivske scene u Srbiji?

NEMANJA STEFANOVIĆ: Pivska scena u Srbiji je jednom rečju haotična. Dešava nam se da u centru Beograda vlasnici barova ne znaju šta je zanatsko pivarstvo a takođe se desi da kada smo gostovali na jugu Srbije prilaze ljudi sa ozbiljnim pitanjima o ejlovima, karakteristikama hmelja itd. U svakom slučaju, najveći utisak ostavlja brzina kojom se razvija craft beer kultura u Srbiji.

SVET PIVA: U Srbiji se pojavljuje sve više pivskih festivala? Da li je to put ka edukaciji i upoznavanju što šireg kruga ljudi sa kraft pivima?

NEMANJA STEFANOVIĆ: Festivali su u stvari najbolji način kominikacije sa “publikom”. Naša dosadašnja iskustva sa festivalima su veoma pozitivna. Tada možemo da na najbolji način predstavimo pivo i odgovorimo na sva pitanja i nedoumice koje ljubitelji piva imaju.

SVET PIVA: Da li ćemo se videti na 2. Festivalu zanatskog piva u Novom Sadu?

NEMANJA STEFANOVIĆ: Prošlogodišnji Festival u Novom Sadu je prošao savršeno tako da od ove godine očekujemo mnogo. Pojavićemo se sa naša 3 stila piva: Pale Ale, IPA (Skiper) i Stout.

SVET PIVA: U kojim stilovima piva lično najviše uživaš?

NEMANJA STEFANOVIĆ: Lično, najviše uživam u India Pale Ale stilu. Sa IPA-om najviše može da se eksperimentiše i mi pivari najviše volimo da radimo sa njim jer tu možemo da pokažemo punu kreativnost i da se “opustimo”.

SVET PIVA: Kako nabavljate sirovine za svoja piva?

NEMANJA STEFANOVIĆ: Što se tiče sirovina, od samog početka sam krenuo sa idejom da što se tiče kvaliteta sirovina tu kompromisa nema. Slad sam našao u Nemačkoj, u firmi Bestmalz i tri sam dana bio njihov gost gde su mi pokazali celokupni proizvodni process, proveli me po pivarama koje koriste njihov slad i na kraju posete smo degustirali Nemačka zanatska piva. Sa hmeljem je situacija malo drugačija. Hmelj nije jednostavno nabaviti i veoma je skup. Na sve to dešava se da neke sorte hmelja u određenim delovima godine nema što dodatno otežava nabavku. Trenutno koristimo oko 12 vrsta hmelja i to iz Nemačke, Argentine, Slovenije, Amerike…

Tron pivara

SVET PIVA: Da li je možda u planu izvoz Tron piva u inostranstvo?

NEMANJA STEFANOVIĆ: Kvasac je poreklom francuski i radi se o soju koji je pravljen za ejl piva. Zanimljivo je, kada smo pomenuli i edukaciju, da me svi pitaju koju vodu u proizvodnom procesu koristimo jer je voda najbitnija za dobar kvalitet piva. A realnost je da voda ne utiče na sam kvalitet piva. Postoje određeni parametri koje treba ispoštovati pre svega u pogledu pH vrednosti. Najbitniji je kvalitet slada, tehnologija i hmelj. Upravo razgovaramo sa jednim partnerom iz Italije oko izvoza probnih količina u Milano, takođe se spremamo i za izvoz u Crnu Goru.

tRON12

SVET PIVA: Šta su sledeći koraci i planovi za budućnost?

NEMANJA STEFANOVIĆ: Planovi za budućnost su veliki. Od dupliranja kapaciteta i kuvanja tri nova stila u sledećoj godini, preko gradnje sobe za degustaciju i pivnice u sklopu naše pivare u narednih par godina.

Štand pivare TRON potražite na Festivalu zanatskog piva u Novom Sadu u prostoru Fabrike, a nakon toga proverite TRON Facebook stranicu kako biste videli gde sve možete naći ova sjajna piva…

Foto: Nikola Gedelovski

Podeli:

Autor teksta: Svet Piva

  • […] prekrasni Zebrew) posebno se isticao Tron Brewery. Kod Nemanje Stefanovića, meštra od pive Pivare Tron, sve je bilo u stilu; od bannera i piva do pivskih grisina i stout pivskih sapuna. Bez obzira na […]

  • Leave a Reply to Drugi Novosadski Festival Zanatskog Piva – Porcija i pol Cancel reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

    Uživaš u pivu i našem sajtu?

    Molim te podeli to sa prijateljima :)