Reportaže
0

Pivara DOGMA: “Nema kompromisa – trudimo se da imamo vrhunski proizvod koji može na svako tržište!”

Dogma3
Dogma2Prošlo je više od dve godine od kada smo prvi put čuli da Vladimir Stojković Faške obilazi poznate evropske pivare kao što je Brewdog Brewery, spremajući se da u Srbiji pokrene ambiciozan projekat otvaranja pivare koja će koristiti najkvalitetnije sirovine u kombinaciji sa modernom tehnologijom. Tek kada je pivara Dogma doživela svoju premijeru na 2. Novosadskom festivalu zanatskog piva,shvatili smo šta smo i zbog čega toliko dugo čekalii, kao i da je apsolutno bilo vredno toga. Očigledno je da su i same pivopije prepoznale ovaj kvalitet jer je već na sledećem, trećem festivalu u Novom Sadu, Hoptopod proglašen za najbolje pivo po glasovima publike.

Sa Fašketom i Mlađenom, dvojcem koji stoji iza Dogme, videli smo se prilikom otvaranja Tap Rooma koji se nalazi u okviru pivare, tj. u obnovljenom kompleksu Stare šećerane. Kako iste večeri nismo stigli da popričamo sa domaćinima jer smo ostali hipnotisani celokupnim ambijentom i ponudom na točilicama (pored Dogminih proverenih uzdanica, u gostovanju su bili Pozoj IPA Zmajske Pivovare, NEIPA iz Garden Brewery, C4 Nove Runde…), Vladimira Stojkovića smo kontaktirali nekoliko dana kasnije kako bismo hladne glave popričali o svim lepotama i teškoćama pravljenja sopstvenog piva i osvajanja novih tržišta…

Dogma7
SVET PIVA: Najpre čestitke na fantastičnom tap roomu! Šta možemo ubuduće da, pored Dogma piva, očekujemo na točilicama?
VLADIMIR STOJKOVIĆ: Hvala, hvala! Potrudili smo se da našu priču sa pivima koja su se dokazala na domaćem, a dokazuju se sada sve brže i na inostranom tržištu, upotpunimo prostorom kakav je Dogma Tap Room i tako zaokružimo sve. Ideja je bila da ljubiteljima kraft piva ponudimo jedinstven užitak na dobroj lokaciji i da pored uživanja u pivu imaju šta da vide, a i nauče obilaskom samog proizvodnog dela pivare. Trenutno su na četiri od osam točilica naša piva, ali ćemo jako brzo krenuti i sa točenjem piva naših drugara i kolega sa srpske scene, dok će prava poslastica za goste biti i probrana piva iz regiona i Evrope generalno.

SVET PIVA: Prvi put se nalazimo u ovom sjajnom prostoru Dogma pivare. Kako ste ga uopšte pronašli?
VLADIMIR STOJKOVIĆ: Duga je to priča sa eto, nadamo se srećnim krajem. Odnosno početkom (smeh). Mlađen i ja smo dosta vremena proveli u traganju, umalo nismo dogovorili jedan sjajan objekat slične estetike (crvena cigla, kraj XIX veka), ali se ipak ovo ispostavilo kao mnogo bolje. Mora se priznati da pivara, posebno kraft, na 5-10 minuta od centra grada, predstavlja odličan potencijal… Iskreno, više se ni ne sećam kada sam dobio poziv sadržine “Hajde dođi do stare Šećerane”… Ostalo je sada istorija.

Ideja za Dogma Tap Room je bila da ljubiteljima kraft piva ponudimo jedinstven užitak na dobroj lokaciji i da pored uživanja u pivu imaju šta da vide, a i nauče obilaskom samog proizvodnog dela pivare

SVET PIVA: Rano si ušao u svet kraft pivarstva, najpre Miners Pubom, pa kasnije i Regionalnim festivalom zanatskog piva. Dve godine pre otvaranja Dogme smo čuli da si u fazi priprema za osnivanje pivare. Zbog čega je proces pokretanja Dogme toliko trajao?
VLADIMIR STOJKOVIĆ: Hmmm, pa verovatno zato što je ostvarivanje ovakvog projekta i vera u isti na nivou mazohizma i pustih snova. Ali najozbiljnije pričam. Kolege sa scene i bilo koji nezavisni pivar koji je želeo da započne življenje sna, mogu da potvrde priču koliko žrtve, organizacije i planiranja je potrebno za osnivanje pivare, nebitno koliki kapacitet ona ima. A onda kada i krene da radi, tek tada doznate koliko u stvari ne znate i koliko “dečijih bolesti” je potrebno preležati. Ali, ako ste pasionirani i voljni akcije, taj proces kraje traće, pa samim tim i pivara napreduje, kao u našem slučaju.

SVET PIVA: Šta vam je predstavljalo najveći problem pri otvaranju pivare – zakonske i birokratske prepreke, tehnički problemi ili nešto treće?
VLADIMIR STOJKOVIĆ: Pa kada bolje razmislim, najveći izazovi bili su to pronalaženje lokacije, čekanje na isporučivanje opreme i rad na dobavljanju sirovina koje će biti osnov za standard kvaliteta proizvoda. Dok smo čekali opremu, koja je, što je nama jako drago, kompletno proizvedena u Srbiji, morali smo da uradimo i dva kuvanja piva kod naših drugara iz Crow-a i Kors-a, na čemu smo im jako zahvalni. Taj potez je bio moranje, jer nismo smeli da propustimo Novosadski festival zanatskog piva, što se ispostavilo kao prava odluka, jer su se pivopije upoznale sa našim pivima i brendom i tako je sve krenulo u pravom smeru. A kada pričamo o sirovinama, tu nema kompromisa – trudimo se da imamo vrhunski proizvod koji može na svako tržište, pa onda moramo da obezbedimo i vrhunske sirovine. Tako smo priču sa hmeljevima rešili preko jednog od glavnih igrača na svetskom tržištu, ali je to bio dug proces. Ipak, na kraju, naša piva koje “bije glas” da su “hop forward” karaktera, mogu da u potpunosti opravdaju slogan na koji smo ponosni – IN HOPS WE BELIEVE.

SVET PIVA: Koliko si pivara i pivskih festivala obišao pre nego što si otvorio svoju pivaru?
VLADIMIR STOJKOVIĆ: Na desetine širom regiona i Evrope generalno. Uskoro ćemo i na ostale kontinente…

SVET PIVA: Na otvaranju Dogma Tap Rooma našao se “capo di tutti capi” svih značajnijih regionalnih pivara. Koliko među kraft pivarama uopšte postoji saradnje i međusobnog ispomaganja?
VLADIMIR STOJKOVIĆ: Prvenstveno je ideja okupljanja svih prijatelja i kolega koji su mogli da se pojave, bila ta da se svi vidimo na jednom mestu i u opuštenoj atmosferi uz ispijanje piva koja su i oni doneli (umesto 100g kafe i ratluka) razgovaramo o pivskim temama. Saradnja i ispomaganje u ovakvom esnafu, gde, kao što rekoh, tokom svakog dana moraš da se usavršavaš i doznaješ, pa onda i primenjuješ nova znanja, je gotovo neizbežno. Jer, zajedničkim radom, svi podižemo priču kraft pivarstva na viši nivo…

SVET PIVA: Hajde onda da pokušamo da vas zavadimo – reci nam svoje omiljene zanatske pivare u Srbiji i susedstvu.
VLADIMIR STOJKOVIĆ: Zavada? Ma daaaaj! (smeh) U Srbiji je kod mene na prvom mestu Crow, što je Boban svojim sjajnim pivima dokazao i nagradom dobijenom od strane Rate Beer-a. Kod braće nam Hrvata uvek će posebno mesto imati Zmajska Pivovara, ali tamo su pivare sve kvalitetnije, mnogi evoluiraju, pa tako sve bolja piva ima Nova Runda, strašno brzo raste Garden Brewery, a i društvo iz Varionice radi sve bolji posao. Za Sloveniju meni nema nikog ispred Pelicon-a, jer su to jednostavno piva koja mogu da pijem u bilo kom trenutku, pošto gajimo sličnu pivarsku filozofiju i dosta sam od njih naučio. A kada sam već došao do Slovenije, da pomenem i sjajan posao koji Vasja radi sa Bevogom, koji po meni nema premca u Austriji.

SVET PIVA: S obzirom da si radio kao tehnolog za proizvodnju rakije, koliko je kuvanje piva lakše ili teže u odnosu na pravljenje rakije?
VLADIMIR STOJKOVIĆ: Neuporedivo je teže pivarstvo. Neuporedivo je teže kontrolisati fermentaciju piva i mikrobiološki ga sačuvati no voćni kljuk u fermentaciji kod rakije. Na kraju, nakon destilacije i dobijanja proizvoda sa većim procentom alkohola, lakše je i duže čuvanje destilata nego piva koje spada među “najkrhkije” proizvode za zaštititi.

SVET PIVA: Šta da očekujemo u bliskoj budućnosti Dogma pivare? Nova piva, izlazak na strana tržišta…?
VLADIMIR STOJKOVIĆ: Pa da, upravo tako. (smeh) Novo pivo stiže već početkom maja, u pitanju je Albino White IPA, kojim se spremamo za toplije dane, ali ne odstupamo od naše filozofije zahmeljenih piva, a što se tiče stranih tržišta, već nas ima u pet zemalja (Hrvatska, Slovenija, Italija, Češka, Slovačka) i uskoro će na tu temu biti još novosti. Osvajanje Evrope je u toku… Živeli!


DOGMA Tap Room otvoren je svakog dana od 12 do 22 časova, a ukoliko vam Stara šećerana nije u komšiluku, proverite zvaničnu Facebook stranicu i sajt pivare kako biste videli gde sve možete naći ova sjajna piva…

 

Foto: Nikola Gedelovski

Podeli:

Autor teksta: Svet Piva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Uživaš u pivu i našem sajtu?

Molim te podeli to sa prijateljima :)