Kućno Pivarstvo
7

Najteže: Kuvanje piva od celog zrna

Otvaranje

Iako se ovde vodi kao „najteži način“, kuvanje piva od celog zrna slada se i ne razlikuje u velikoj meri od kuvanja sa sladnim ekstraktom. Ono što se razlikuje jeste utrošeno vreme na pravljenje piva i potreba za dodatnom opremom (pre svega za „frižiderom“ za ukomljavanje).

1 korak

1. Priprema

Pre početka kuvanja piva, najpre pronađi dobar recept, spremi navedene sirovine i nekoliko puta u sebi ponovi sve korake. U ovom uputstvu ćemo te voditi kroz uobičajeni proces pravljenja IPA piva od celog zrna slada uz pomoć prenosnog „frižidera“. Ukoliko je tebi to lakše (pogotovo za manje količine), umesto „frižidera“ može se koristiti i obična veća za slad slično kao u uputstvu za pravljenje piva sa ekstraktom i celog zrna. Na kraju svega smo izvršili i opciono suvo hmeljenje (dry hopping).

2 korak

2. Čišćenje opreme

Prateći uputstvo na svom sredstvu za dezinfekciju, pažljivo operi kompletnu opremu bez obzira koliko nova bila. Ostaci na opremi za kuvanje mogu sadržati mikroorganizme koji će ti kasnije pokvariti pivo.

3 korak

3. Zagrej vodu

Ako računamo da na 500 grama slada ide oko 1,5 litara vode, zagrej u svom loncu 12 litara vode na 70-72 stepena. Tačna temperatura zavisi od toga koliko ćeš grejanjem izgubiti vode tokom ukomljavanja.

4 korak

4. Zagrej vodu za sladovinu

Dok se voda greje, u posebnu posudu zagrej manju posudu sa vodom do ključanja i kasnije je dodaj u sladovinu. Ova voda će zagrejati vodu za sladovinu kako bi se manje temperature izgubilo pri hlađenju slada.

5 korak

5. Presipanje

Nakon što je tvoja voda dobila potrebnu temperaturu, sipaj je u posudu za ukomljavanje. Proveri da li je slavinica na „plažnom frižideru“ zatvorena.

6 korak

6. Dodaj slad

Polako dodaj mleveni slad uz konstantno mešanje, kako bi svako zrno bilo natopljeno. Nastavi da mešaš kako bi sprečio pojavu grudvica slada jer više neće biti mešanja do kraja ukomljavanja.

7 korak

7. Dostigni željenu temperaturu

Dodavanjem slada temperatura vode će opasti za bar 5 stepeni. Željena temperatura komine u ovom receptu je 65 stepeni.

8 korak

8. Ostavi sladovinu

Neka komina odstoji u prenosnom „frižideru“ na željenoj temperaturi oko 60 minuta. Održavanje tačno određene temperature (65 stepeni) je ključna stavka, te izbegavaj otvaranje poklopca „frižidera“.

9 korak

9. Zagrej dodatnu vodu

Dok komina stoji, u dodatnom loncu zagrej dovoljno vode (na 76,5 stepeni) za vodu kojom ispiramo slad. Za ovaj recept trebaće ti oko 18-21 litra ove vode kako bi povratio izgubljenu količinu tečnosti. Najbolje je da sam proceniš koliko si tokom kuvanja izgubio vode.

10 korak

10. Vorlauf

Posle 60 minuta, sladovina je gotova. Vorlauf je nemačka reč kojom se označava odlivanje dela sladovine nakon ukomljavanja i njeno vraćanje u frižider. Prva sladovina obično sadrži delove slada koje želimo izbeći u loncu, te prelazimo na „vorlauf“. Skupi malo sladovine u manju posudu i vraćaj je u „frižider“. Ponavljaj proces dok komina ne bude bila relativno tečna.

11 korak

11. Ispiranje

Nakon vorlaufa, odvoj tečnost iz sladovine od zrna slada. Uz pomoć creva koje se nastavlja na slavinicu na „frižideru“, pusti tečnost da teče u lonac sve dok u potpunosti ne iscuri.

12 korak

12. Dodaj vodu

Pošto što je sladovina iscurela, zavrni slavinu i u „frižider“ sipaj zagrejanu vodu kojom ispiramo slad. Neki izbegavaju mešanje, a neki ne.

13 korak

13. Prebaci sladovinu

Koristeći čistu i sterilisanu opremu, prespij ohlađenu sladovinu iz lonca u pivski fermentor.

14 korak

14. Neka sladovina provri

Nakon što si završio rethodne korake, lonac vrati na ringlu kako bi ponovo sadržaj počeo da vri. Za ovo će ti možda biti potrebna jača ringla ili šapa za plin.

15 korak

15. Dodaj hmelj

Nakon što je tečnost u loncu ponovo provrila, vreme je da se doda prva tura hmelja koji će uglavnom uticati na gorčinu, odnosno poslednja koja će uticati na miris i ukus. U tvom receptu će sirugno pisati koliko minuta od tačke ključanja treba da staviš prvu turu hmelja, a kada poslednju. Mi ti preporučujemo da koristiš neki od softvera za recepte: BeerSmith, ProMash…

16 korak

16. Ohladi sladovinu

Uspešno si napravio sladovinu, nefermetisanu tečnost koja će se pretvoriti u pivo! A sada u što kraćem vremenu temperaturu sladovine moraš spustiti na 21-24 stepena. Ovo možeš uraditi tako što ćeš sudoper ili kadu napuniti ledom i u njega spustiti lonac sa pivom. Još lakša metoda je hlađenje uz pomoć bakarnog rashlađivača. Potrebno je samo rashlađivač ubaciti u lonac dok sladovina još uvek vri (kako bi se sterilisao), a nakon toga samo povezati sa najbližom slavinom i kroz njega pustiti hladnu vodu.

17 korak

17. Ponovo pranje

Nad svom opremom koja bude došla u kontakt sa sladovinom posle ključanja mora se izvršiti dezinfekcija kako se pivo ne bi pokvarilo.

18 korak

18. Prebaci sladovinu

Koristeći čistu i sterilisanu opermu, prespij ohlađenu sladovinu iz lonca u pivski fermentor.

19 korak

19. Izmeri gustinu piva

U menzuru sipaj uzorak sladovine kako bi očitao gustinu piva. U menzuru ubaci pivski hirdometar i očitaj gustinu i da li se poklapa sa onom iz recepta. Merenje nemoj da vršiš direktno u fermentoru jer može doći do kontaminacije kompletne količine skuvanog piva.

20 korak

20. Ubaci kvasac

Izvrši dezinfekciju posude u kojoj ćeš (prateći uputstvo na kesici) kvasac pomešati sa vodom. Sipaj kvasac u pivski fermentor.

21 korak

21. Zatvori fermentor

Zatvori posudu za fermentaciju, a na sredinu poklopca uglavi vrenjaču. Vrenjaču možeš napuniti destilovanom vodom ili čistim alkoholom.

22 korak

22. Promućkaj!

Nakon zatvaranja, minut ili dva dobro mućkaj fermentacionu posudu kako bi kiseonik došao do kvasca. Posle mućkanja, vodi računa da se fermentor uopšte više ne mućka sve do gotovog piva!

23 korak

23. Odloži fermentor

Sledećih nedelja, kvasac će vršiti fermentaciju šećera iz slada i stvoriti ugljen dioksid i alkohol. Zbog osetljivog kvasca, fermentor drži na mestu sa konstantnom temperaturom, gde se neće mrdati i gde nema svetlosti.

24 korak

24. Nadziri fermentaciju

Fermentacija će stvoriti CO2 koji će proizvoditi mehuriće u vrenjači koju uvek moraš dopunjavati destilanovom vodom ili alkoholom. Ukoliko se stvaranje mehurića uspori ili stane, ne znači da je stala i fermentacija. Samo hidrometar ovo može sa sigurnošću da pokaže.

25 korak

25. Prebaci na sekundarnu fermentaciju

Kada se dodaje hmelj nakon fermentacije, potrebna je posuda za sekundarnu fermentaciju. Prebaci sladovinu u čistu i sterilisanu posudu koja će služiti za sekundarnu fermentaciju. Trudi se da smanjiš mućkanje i stvaranje pene na minimum.

26 korak

26. Dodaj hmelj

Nakon što se sladovina prebacila u drugu fermentacionu posudu, vreme je za suvo hmeljenje (dry hopping). Ubaci hmelj i računaj da će verovatno biti potrebno nekoliko dana da bi se palete hmelja razgradile i pale na dno, te budi strpljiv!

27 korak

27. Odloži drugi fermentor

Ostavi drugi fermentor u istim uslovima kao i prvi, tako da temperatura bude konstantna, oko 20 stepeni.

28 korak

28. Uživaj!

Nakon što je završena druga fermentacija, ponovi korake za flaširanje iz prethodnih uputstava i uživaj u plodovima svoga rada!

Potrebna oprema

Oprema

Za pravljenje piva od celog zrna, potreban ti je starter komplet za pivo (3300 do 4250 dinara), termometar ukoliko nije uključen u starter komplet (945 do 1680 dinara), vreća za slad (2070 do 2160 dinara), dodatna posuda za fermentaciju (1425 do 1900 dinara), opcioni bakarni rashlađivač sladovine (8040 do 12000 dinara, tj. oko 1500 dinara ukoliko ga sam napraviš) i opcioni punjač boca (300 do 500 dinara). Ne računajući lonac, „frižider“ (koji je najbolje da sam napraviš) i sirovine čija količina zavisi od samog recepta, za samu opremu neophodno je izdvojiti najmanje 9540, tj. 16.080 dinara.

Podeli:

Autor teksta: Svet Piva

  • Miloš says:

    Gore ste naveli da se pivo pravi od celog zrna, a u receptu pod rednim brojem 6. Dodavanje slada piše: “polako dodajte mleveni slad”. Da li mi neko može objastiti u čemu je stvar ili je možda greška. Hvala unapred! :))

    • Svet Piva says:

      “Celo zrno” samo znači da se ne pravi od ekstrakta slada. Sam slad neće započeti proces fermentacije i pustiti šećer bez mlevenja. Pozdrav!

  • srđan says:

    izvrstan tutorial – samo mi je nejasno između 15og i 16og koraka – ubacio sam hmelj u peletima i to bez vrećice prema rasporedu – kuhanje je završeno to jest ugasio sam plin i da li sad odmah procjeđujem sladovinu (prije nego što počnem hladiti) da se riješim grudica hmelja ili nakon što se sladovina ohladi na 20-25 st. (ajmo reći cca 30 min.) pa prije pretakanja u fermentor?
    pozdrav

    • Svet Piva says:

      Mi lično ubacujemo hmelj u vrećice jer je praktičnije, ali i ne cedimo ni kada to ne činimo (recimo pri dryhopovanju) jer se na kraju fermentacije taj talog od hmelja svakako spoji sa talogom od kvasca

      • srđan says:

        super – onda nije komplicirano – odmah sam dobio volju za još jednu kuhanciju – probat ću kombinaciju od tri hmelja – bravo, chinook i cascade – IPA stil

  • Mirko says:

    Super objasnjenje, jos kad bi naveli gde moze da se nabavi ovakav prenosni frizider bilo bi super :)

  • Leave a Reply to Mirko Cancel reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

    Uživaš u pivu i našem sajtu?

    Molim te podeli to sa prijateljima :)