Kućno Pivarstvo
4

Najlakše: Kuvanje piva od starter seta

Glavna kit

Bićemo iskreni, finalni proizvod piva koje dolazi iz starter kitova neće biti veoma visokog kvaliteta. Ali ono što ćeš dobiti pravljenjem ovog piva jeste sjajno upoznavanje sa delom procesa kreiranja piva uz minimalna ulaganja u opremu. Ovoga puta obradićemo uobičajeni način pravljenja piva od starter kita, mada će se uputstvo na tvom setu verovatno donekle razlikovati od našeg…

1 korak

1. Čišćenje opreme

Prateći uputstvo na svom sredstvu za dezinfekciju, pažljivo operi kompletnu opremu bez obzira koliko nova bila. Ostaci na opremi za kuvanje mogu sadržati mikroorganizme koji će ti kasnije pokvariti pivo.

2 korak

2. Zagrej limenku

Otvori poklopac limenke koju si dobio u setu i ubaci je oko 10 minuta u lonac sa ključalom vodom da bi se sadržaj rastopio. Na nekim uputstvima će pisati da sadržaj sipaš direktno u ključalu vodu.

3 korak

3. Prespij sadržaj u fermentor

Sipaj sadržaj konzerve u posudu za fermentaciju. Isperi sadržaj konzerve sa jednom litrom vruće vode, dodaj je u fermentor i sve dobro promešaj.

4 korak

4. Rastopi šećer

Šećer koji si dobio u kompletu rastopi u dve litre ključale vode, a zatim sve sipaj u posudu za fermentaciju. Sipaj vode u količini naznačenoj na pakovanju tako da temperatura sladovine bude oko 20 stepeni.

5 korak

5. Ubaci kvasac

Sada kada je temperatura sladovine pala, izvrši dezinfekciju posude u kojoj ćeš (prateći uputstvo na kesici) kvasac pomešati sa vodom. Sipaj kvasac u pivski fermentor.

6 korak

6. Odloži fermentor

Sledećih 7-10 dana, kvasac će vršiti fermentaciju šećera iz slada i stvoriti ugljen dioksid i alkohol. Zbog osetljivog kvasca, fermentor drži na mestu sa konstantnom temperaturom, gde se neće mrdati i gde nema svetlosti. Fermentacija će stvoriti CO2 koji će proizvoditi mehuriće u vrenjači koju uvek moraš dopunjavati destilanovom vodom ili alkoholom.
7 korak

7. Izmeri gustinu piva

U menzuru sipaj uzorak sladovine kako bi očitao gustinu piva. U menzuru ubaci pivski hirdometar i očitaj gustinu i da li se poklapa sa onom iz recepta. Merenje nemoj da vršiš direktno u fermentoru jer može doći do kontaminacije kompletne količine skuvanog piva.
8 korak

8. Prespij sladovinu

Ukoliko to uputstvo traži, pretoči pivo iz prvog fermentora u novi uz pomoć plastične cevi ili bilo čega što neće proizvesti previše mućkanja. „Mulj“ od kvasca sa dna fermentora ostavi u prvoj kofi. Ostavi drugi fermentor da stoji 2-4 nedelje na temperaturi od oko 20 stepeni.
9 korak

9. Dodaj šećer

Prokuvaj pola litre vode. Nakon što je voda prokipela, dodaj šećer i stavi vodu da ključa još 10 minuta. Računaj da na 5 litara piva ide otprilike 35-40 grama šećera. Skini svoju ušećerenu vodu sa ringle i ovu vodu dodaj u fermentor.
10 korak

10. Napuni boce

Napuni čiste boce svojim pivom gotovo do samog kraja grlića flaše. Kada ukloniš punjač za flaše, u boci bi trebalo da ostane savršena količina tečnosti.
11 korak

11. Zatvori flaše

Nakon što su boce ispunjene, na svaku stavi čep i zatvori ih zatvaračem za čepove. I nad čepovima i nad zatvaračem prethodno izvrši dezinfekciju.
12 korak

12. Je l’ ima još puno?

Još uvek nije kraj. Odloži napunjene flaše na sobnoj temperaturi i ostavi ih na miru (4-7 nedelja) sve dok se ne ispune ugljen dioksidom.
13 korak

13. Uživaj!

Posle dve do tri nedelje, otvori svoju prvu bocu i uživaj u plodovima svoga rada! Nisi zadovoljan? pređi na nešto komplikovanije pravljenje piva uz pomoć sladnog ekstrakta ili od celog zrna.
Operma i sirovine

Potrebna oprema

Za pravljenje piva od starter kita, potreban ti je samo starter komplet za pivo (3300 do 4250 dinara) i pivski starter set po želji (oko 2100 dinara). Ovo znači da će ti za pivo iz pivskog kompleta biti potrebno najmanje 5400 dinara za opremu i sirovine.
Podeli:

Autor teksta: Svet Piva

  • Bovan says:

    Gde može da se kupi sva ova potrebna oprema?

  • Nikolic Predrag says:

    Dali mozda znate proizvodjadje micro pivovara do nekih 300-500 l, a da su razumne cijene? Dali ima slicnih u Srbiji? Hvala.

  • Leave a Reply to Aleksandar Cancel reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

    Uživaš u pivu i našem sajtu?

    Molim te podeli to sa prijateljima :)