Reportaže
0

Mađarska pivska revolucija!

Proteklog vikenda posetili smo Budimpeštu i na najvećem mađarskom pivskom festivalu, Főzdefesztu, naučili kako su kraft pivare za samo nekoliko godina uspele da se izbore sa pet najvećih pivskih multinacionalnih kompanija i da naprave raj za zanatsko pivarstvo. Dobro, pored učenja, uspeli smo da probamo i bar po jedno pivo od 55 pivara, koliko ih je učestvovalo...

Pesta1

Pre samo pet godina Mađarskom su vladala industrijska piva. Iako su se prve mikro pivare u Mađarskoj pojavile još 1989. godine, iako imaju veoma razvijenu kulturu kućnog pivarstva, tek pre pet godina stvari su zaista počele da se mrdaju sa mrtve tačke. Slično kao i u Srbiji, najpre je počeo značajniji uvoz kvalitetnih piva iz inostranstva, da bi se odmah zatim u većem broju javile i kraft pivare. Pre pet godina održan je i prvi Főzdefeszt, festival kraft piva i ulične hrane, sa ciljem da razbije hegemoniju uniformisanih industrijskih piva.

U avgustu je donet zakon kojim pet najvećih pivskih kompanija “ekskluzivnim ugovorima” neće moći da drže monopol na 90% kafana u Mađarskoj!


Ovog avgusta, posle puno muke i truda, kraft pivare su konačno pobedile zakonom koji je država donela protiv monopola na pivskom tržištu gde pet najvećih pivskih kompanija više ne mogu da u dosadašnjem broju prave takozvane “ekskluzivne ugovore” kojima se barovi obavezuju da će prodavati isključivo njihova piva. Na ovaj način, samo pet kompanija držalo je pod kontrolom 82-95% kafana, restorana i hotela! Ovim zakonom je konačno omogućeno malim pivarama da uđu na do sada prilično zatvoreno tržište, što je opet uzrokovalo i pojavu novih mikro pivara.
Pesta2
Da se ne bismo previše nervirali razmišljajući o situaciji u Srbiji gde tri najveće pivare ne samo da drže većinu kafana, nego direktno učestvuju i u pisanju zakona kojim su malim pivarama unapred podmetnuli nogu i učinili registraciju mikro pivare nemogućom misijom, odlazimo do prvog štanda na festivalu i započinjemo našu turu koja će, kao i festival, trajati puna tri dana. Iako smo protekle godine već bili na Főzdefesztu, moramo primetiti koliko je festival porastao za veoma kratko vreme. Na desetom festivalu piva i ulične hrane našlo se čak 77 štandova i izbor od nekoliko stotina piva, a zbog veće ponude, održavao se i na većem prostoru – u blizini Trga heroja. Ono što predstavlja novinu u odnosu na prethodne skupove pivara jeste pojava novog fenomena u kraft pivarstvu – monaška piva. Baš kao što su se u Srbiji u proizvodnju piva upustili sveštenici iz Koviljskog manastira, i u Mađarskoj je sve više piva poteklih iz manastirskih podruma.
Zirci Monastic Brewery je prva mađarska pivara otvorena u podrumu jednog od najstarijih i najvećih mađarskih manastira u Zircu. Manastir St.Mauriciusz se nalazi samo nekoliko kilometara od prvog i na festival je došao sa dva piva pod plaštom Bors pivare, dok je Biskup Székesfehérvára odlučio da napravi Szt. Istvan porter u okviru jedne od najmlađih pivara – Manyo.
Pesta3
Kako nema svrhe nabrajati sva piva koja smo probali (kao da bismo ih se svih i sećali!), pokušaćemo samo da pomenemo nekoliko pivara čija piva ne smete propustiti ukoliko se budete našli u mađarskoj kafani. Pre svega, tu su pioniri kraft pivarstva, Fóti Kézműves Sörfőzde, i sada već klasika – Keserű Méz, 6% jak zahmeljen lager. Bakancslista i Távoli Galaxis su sjajna IPA piva iz Rothbeer pivare, a sigurno nećete pogrešiti ni sa njihovim wit pivom - White Space. Ono što nismo imali prilike da probamo do ovog festivala jesu proizvodi Horizont pivare i njihov odličan pale ale, kao i japansko pšenično pivo.
Zanimljivo je da su se pored pivara iz Mađarske, sada po prvi put festivalu pridružile i nove, male pivare iz Češke (Lucky Bastrad), Austrije (BrewAge) i Holandije (Kompaan).

Pored piva, na festivalu smo morali da probamo i hopburger, kao i IPA i staut sladolede!


Iako nam je, što se hrane tiče, deseti Főzdefeszt festival protekao u znaku pulled pork mesa, najzanimljivije je ipak bilo probati hopburger, kao i sladoled napravljen od hmelja (u IPA i staut verziji). Iako u hopburgeru nismo osetili ni H od hmelja koji se navodno nalazio u sosu, to nas nije sprečilo da pojedemo još jedan samo kako bismo bili sigurni da ništa ne osećamo. Pored ne-pivo stvari morali smo da probamo i nešto drugačije sajdere koji su hmeljeni ili mešani sa pivom. Iskreno, ni u jednom probanom nismo videli ništa što bi nas privuklo da ga ponovo kupimo. Ili ne prospemo.

Ukoliko vam je Budimpešta previše daleko (a nije!), redovno posećujte sajt Főzdefeszt festivala jer je u pitanju putujući festival koji će se verovatno veoma brzo održati i u Segedinu. A kada ste već u Segedinu, posetite i jedinu radnju sa kraft pivom ili segedinski beer garden. U Budimpešti se, naravno, ne propušta beer store Csak a jó sör! a ne bi bilo zgored da svratite i u craft beer kert – Élesztő. Ostala pivska mesta ćete i sami uspeti da nađete…

Podeli:

Autor teksta: Svet Piva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Uživaš u pivu i našem sajtu?

Molim te podeli to sa prijateljima :)