Kućno Pivarstvo
2

Lakše: Kuvanje piva od ekstrakta slada

GlavnaEkstrakt

Kuvanje piva uz pomoć ekstrakta najčešće predstavlja „prvi čas“ u bukvaru neiskusnih kućnih pivara koji bi želeli da se po prvi put oprobaju u kuvanju piva. Ovaj proces zahteva minimum opreme i najmanje koraka (ne računajući starter set, tj. „step sokić“ piva), dok donosi visokokvalitetno pivo u kućnoj proizvodnji.

1 korak

1. Priprema

Pre početka kuvanja piva, najpre pronađi dobar recept, spremi navedene sirovine i nekoliko puta u sebi ponovi sve korake. U ovom uputstvu ćemo te voditi kroz uobičajeni proces pravljenja IPA piva uz pomoć ekstrakta slada. Iako tvoj recept bude bio drugačiji, proces kuvanja ostaje generalno isti.

2 korak

2. Čišćenje opreme

Prateći uputstvo na svom sredstvu za dezinfekciju, pažljivo operi kompletnu opremu bez obzira koliko nova bila. Ostaci na opremi za kuvanje mogu sadržati mikroorganizme koji će ti kasnije pokvariti pivo.
3 korak

3. Zagrej vodu

Sipaj četiri litre vode u lonac i čekaj sve dok voda ne provri.
4 korak

4. Dodaj ekstrakt slada

Nakon ključanja, skini lonac sa vatre i u vodu umešaj ekstrakt slada vodeći računa da ne zagori na dnu lonca. Mešaj dok se u potpunosti ne rastvori.
5 korak

5. Vrati lonac na vatru

Nakon što se ekstrakt slada rastopio u vodi, lonac vrati na ringlu kako bi ponovo sadržaj počeo da vri.
6 korak

6. Dodaj hmelj

Nakon što je tečnost u loncu ponovo provrila, vreme je da se doda prva tura hmelja koji će uglavnom uticati na gorčinu, odnosno poslednja koja će uticati na miris i ukus. U tvom receptu će verovatno pisati koliko minuta od tačke ključanja treba da staviš prvu turu hmelja, a kada poslednju.

7 korak

7. Ponovo pranje

Nad svom opremom koja bude došla u kontakt sa sladovinom posle ključanja mora se izvršiti dezinfekcija kako se pivo ne bi pokvarilo.

8 korak

8. Ohladi sladovinu

Nakon 30 minuta ključanja, uspešno si napravio sladovinu, nefermetisanu tečnost koja će se pretvoriti u pivo. Očišćen fermentor napuni do pola hladnom vodom. Sipaj u njega sladovinu koja se hladila 5 minuta. Dospi u fermentor vode tako da na kraju bude 19 litara a da temperatura tečnosti padne na 21-24 stepena. U tvom receptu ćeš možda kuvati svu količinu vode odjednom, te ćeš u ovom koraku morati da spustiš temperaturu sa ključanja na sobnu za oko 30 minuta.

9 korak

9. Ubaci kvasac

Sada kada je temperatura sladovine pala, izvrši dezinfekciju posude u kojoj ćeš (prateći uputstvo na kesici) kvasac pomešati sa vodom. Sipaj kvasac u pivski fermentor.

10 korak

10. Zatvori fermentor

Zatvori posudu za fermentaciju, a na sredinu poklopca uglavi vrenjaču. Vrenjaču možeš napuniti destilovanom vodom ili čistim alkoholom.

11 korak

11. Promućkaj!

Nakon zatvaranja, minut ili dva dobro mućkaj fermentacionu posudu kako bi kiseonik došao do kvasca. Posle mućkanja, vodi računa da se fermentor uopšte više ne mućka sve do gotovog piva!

6 korak

12. Odloži fermentor

Sledeću nedelju ili dve, kvasac će vršiti fermentaciju šećera iz slada i stvoriti ugljen dioksid i alkohol. Zbog osetljivog kvasca, fermentor drži na mestu sa konstantnom temperaturom, gde se neće mrdati i gde nema svetlosti.

13 korak

13. Nadziri fermentaciju

Fermentacija će stvoriti CO2 koji će proizvoditi mehuriće u vrenjači koju uvek moraš dopunjavati destilanovom vodom ili alkoholom. Ukoliko se stvaranje mehurića uspori ili stane, ne znači da je stala i fermentacija. Samo hidrometar ovo može sa sigurnošću da pokaže.

14 korak

14. Prokuvaj vodu

Posle 3-4 nedelje u fermentoru, tvoje pivo je spremno za flaširanje. Nakon što je fermentacija stala, došlo je vreme da pivo postane gazirano. Da bi ovo uradio, dodaj malu količinu šećera (dekstroze) pivu. Kvasac će opet stupiti na scenu i stvoriti CO2 koji ne može da pobegne iz boce, te gazira pivo. Za početak, prokuvaj pola litre vode.

15 korak

15. Dodaj šećer

Nakon što je voda prokipela, dodaj oko 140 grama šećera i stavi vodu da ključa još 10 minuta. Ako ćeš flaširati manje od 19 litara piva, računaj da na 5 litara piva ide otprilike 35-40 grama šećera.

16 korak

16. Dodaj šećernu vodu

Posle 10 minuta ključanja, skini svoju ušećerenu vodu sa ringle i ovu vodu dodaj u fermentor nad kojim si prethodno izvršio dezinfekciju.

17 korak

17. Presipaj pivo

Uz pomoć čiste opreme, pretoči pivo iz prvog fermentora u novi uz pomoć plastične cevi ili bilo čega što neće proizvesti previše mućkanja. „Mulj“ od kvasca sa dna fermentora ostavi u prvoj kofi. Veoma pažljivo i bez mućkanja promešaj pivo i prethodno sipan šećer.

18 korak

18. Dodaj punjač za flaše

Na česmu sa fermentora dodaj automatski punjač flaša za mnogo lakše punjenje boca pivom. Podsećamo te da sva oprema mora biti sterilisana.

19 korak

19. Napuni boce

Napuni čiste boce svojim pivom gotovo do samog kraja grlića flaše. Kada ukloniš punjač za flaše, u boci bi trebalo da ostane savršena količina tečnosti.

20 korak

20. Zatvori flaše

Nakon što su boce ispunjene, na svaku stavi čep i zatvori ih zatvaračem za čepove. I nad čepovima i nad zatvaračem prethodno izvrši dezinfekciju.

21 korak

21. Je l’ ima još puno?

Još uvek nije kraj. Odloži napunjene flaše na sobnoj temperaturi (oko 21 stepen) i ostavi ih na miru sve dok se ne ispune ugljen dioksidom.

22 korak

22. Uživaj!

Posle dve do tri nedelje, otvori svoju prvu bocu i uživaj u plodovima svoga rada!
A sada kada si se opustio i naučio da praviš pivo od ekstrakta slada, pokušaj sa (za delić kompleksnijim) procesom kuvanja od celog zrna.

Oprema

Potrebna oprema

Za pravljenje piva od ekstrakta slada, potreban ti je starter komplet za pivo (3300 do 4250 dinara), termometar ukoliko nije uključen u starter komplet (945 do 1680 dinara) i opciona dodatna posuda za fermentaciju (1425 do 1900 dinara). Ne računajući lonac i sirovine čija količina zavisi od samog recepta, za samu opremu neophodno je izdvojiti najmanje 5700 dinara.

Podeli:

Autor teksta: Svet Piva

 • Bela Varga says:

  Postovanje,

  Taman se spremam da skuvam prvu “bacvu” piva, pa bi imao pitanje oko 8. koraka:
  Iskreno sam jedino u vasem receptu nasao da se kuva sladovina u manje vode, pa fermentor napunimo do pola hladnom vodom i sipamo sladovinu na to.
  Svakako planiram da pola od mog “pocetnickog seta” (kupio sam set na mojepivo.com, 2×1.7kg ekstrakta slada i oko 150-200ml ekstrakta hmelja) skuvam na taj nacin, a drugu polovinu da kuvam odjednom 9-10l, ali bi mi puno pomoglo da mi neko objasni koja je razlika u finalnom proizvodu izmedju ova dva procesa?

  Hvala unapred,
  Bela!

  • Svet Piva says:

   Poštovanje Bela,

   Ukoliko kod vaš recept kaže drugačije, svakako biste trebali da ga pratite, zato smo u tom koraku i ubacili onaj deo – “U tvom receptu ćeš možda kuvati svu količinu vode odjednom”.
   Mi uglavnom i pravimo sve kuvanjem “odjednom”, a preporučujemo vam prijateljski forum http://www.kucnopivarstvo.com koji su po pitanju kuvanja piva mnogo potkovaniji od nas.

   Puno pozdrava i srećno!

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Uživaš u pivu i našem sajtu?

  Molim te podeli to sa prijateljima :)