Reportaže
0

Ko je ekipa iz “Zanatskog piva” koja nas izveštava sa svih pivskih događaja?

5

U aprilu mesecu te davne 2017. godine po prvi put se pojavila FacebookInstragram stranica pod imenom “Zanatsko pivo”. Iako smo se i svi mi sa portala Svet piva dugo trudili da ispratimo apsolutno svako značajnije pivsko dešavanje u zemlji, u jednom trenutku nam je postalo jasno da je to nemoguća misija uz pojavu svih tih novih pivara, festivala, prodavnica, barova…
Challenge accepted!” rekli su momci okupljeni oko stranice “Zanatsko pivo”, zasukali rukave, oprostili se od svojih do tada zdravih jetri i zaista uspeli da dokumentuju fotografijama ili live prenosom baš svaki event u Srbiji (pa i inostranstvu) koji za fokus ima kraft pivarstvo.
Dok čekamo veliko iznenađenje koje će nam otkriti u Novoj godini, popričali smo sa ekipom ovih zanatskih pivopija i pokušali da saznamo više o njima i da napravimo mali presek prethodne godine…
1
SVET PIVA: Koliko stotina vas ima u ekipi kada uspevate da budete na baš svakom pivskom događaju u Srbiji?
ZANATSKO PIVO: Haha, za sada nas je samo petorica. Četvorica u Beogradu i jedan u Novom Sadu. Nadamo se da ćemo uskoro da se proširimo i na dva grada u zemljama iz regiona, ali to je još u fazi pregovora. Nekako uspevamo da se dobro organizujemo i ispratimo što više događaja. Naravno, dešava se da se određeni događaji preklope pa, ukoliko nema teoretske šanse da ih sve ispratimo, ipak pravimo neku vrstu prioritizacije. Domaći događaji za sada imaju prioritet nad regionalnim. Najbolja stvar u ovome što radimo je konstantno upoznavanje novih ljudi iz ovog ludog sveta koji okružuje zanatsko pivo, a stalno isprobavanje novih piva se podrazumeva.

Imamo gomilu ciljeva koje tek treba da ostvarimo. Verujemo da ćemo malo prodrmati zajednicu.

SVET PIVA: Kako je sve krenulo i da li se sećate prvog piva koje vas je uvuklo u svet zanatskog pivarstva?4
ZANATSKO PIVO: Nije teško pretpostaviti da smo i pre cele ove priče bili velike pivopije. Pivski početak uz industrijsko pivo je bio neizbežan i u to vreme smo bili uvereni da kupovinom strane industrije pijemo kvalitetno pivo. Kako je staž odmicao, a mi se nismo odvajali od našeg omiljenog napitka, nekako je svako od nas došao u tu situaciju da se susretne sa zanatskim pivom. Iz ove perspektive vidimo da, iako je to iskustvo za svakog ponaosob bilo jedinstveno (strano/domaće zanatsko pivo, različiti stilovi i slično), najmanji zajednički sadržilac je bio hmelj.

SVET PIVA: Da li ste pokušali da se bacite i u vode kućnog pivarstva?
ZANATSKO PIVO: Jesmo. Imamo našu opremu koju svako malo dopunjujemo ili prepravljamo pošto smo sve sami pravili (nije bilo kinte za “Braumeister”). Nažalost, malo smo usporili od kad smo krenuli celu ovu priču, ali ideje za recepte bacamo sa strane i čekamo prvu priliku da skuvamo nešto. Tačno nam fali ta subota jer zna se koji je najbolji dan za kuvanje. ;)

SVET PIVA: Zamislite da pričamo u četiri oka i u poverenju nam recite šta zaista mislite o trenutnom stanju u kraft pivarstvu u zemlji?
ZANATSKO PIVO: Krenimo od dobrih strana – smatramo da imamo par pivara koje su zaista na jednom visokom nivou. Usudili bismo se da kažemo da su u ravni sa nekim mnogo poznatijim evropskim pivarama. Imajući u vidu da je cela scena krenula pre nepunih 5 godina, zaista imamo čime da se podičimo. To znamo iz prve ruke jer smo na proputovanja nosili naša najbolja piva tamošnjim “birgikovima” i retko su povratne informacije nakon degustacije bile loše. Loša strana je što je preveliki jaz između kućnih pivara i “velikih” pivara. Napravljen je mali pomak na poslednjem Novosadskom festivalu zanatskog piva, što je za svaku pohvalu, ali na tom polju mora još mnogo da se radi. Takođe nam fale takmičenja kućnih pivara, za koja verujemo da bi bilo velikog interesovanja sudeći po onome što smo čuli dok smo obilazili skupove kućnih pivara. Ne smemo zapostaviti tu celu zajednicu kućnih pivara iz koje su faktički sve današnje zanatske pivare i nastale.

SVET PIVA: Uskoro će Nova godina pa je red da biramo svoje ovogodišnje favorite. Kada bi svako od vas glasao za svoja omiljena domaća piva, kojih pet bi se našlo u vrhu nakon prebrojavanja glasova?
ZANATSKO PIVO: Bez nekog specijalnog redosleda – Lolihop (Zebrew), Albino (Dogma), Olga (Kabinet), Hefeweizen (Dilemma), Paradise Apricot (Crow). Teškom mukom se opredelismo za ovih pet, ali definitivno ima još piva koje zavređuju mesto ovde.

SVET PIVA: Ne morate da nam kažete i koje su pivare završile na začelju liste, ali nam recite na čemu bi ponajviše trebalo da rade ove pivare?
ZANATSKO PIVO: Da nas niko ne shvati pogrešno, nije mala stvar otvoriti pivaru, a kamoli istrajati u tome. Međutim, smatramo da bi određene pivare mogle malo više da slušaju svoj instinkt, prate svoju intuiciju i daju mašti na volju. Zanatsko pivarstvo je sjajno utoliko što pruža tu vrstu slobode da može da se eksperimentiše, zašto to ne iskoristiti maksimalno.

SVET PIVA: Često putujete i u inostranstvo na pivske događaje. Koji vam je omiljeni domaći a koji strani pivski festival?
ZANATSKO PIVO: Domaći – definitivno Novosadski festival zanatskog piva, dok bi inostrani bio Kraft Sörfesztivál u Budimpešti. Dodali bismo i letnju kriglu (Požeška krigla), koja je pravi Vudstok za ovaj naš mali pivski svet!  Ovo je najbolje od onoga što smo mi posetili.

SVET PIVA: Pored posećivanja raznih festivala i pivara, i sami ste počeli da organizujete zanimljive događaje i degustacije. Šta je cilj svega?
ZANATSKO PIVO: Par puta smo organizovali degustacije piva koja smo donosili sa festivala iz regiona i sa pivima kućnih pivara. Cilj je prevashodno druženje, ali tu je i onaj edukativni karakter za koji bismo rekli da je dvosmeran. Sa jedne strane, to je prilika da se manje upućeni upoznaju sa terminom kućnog pivarstva i zanatskog piva uopšte. Sa druge strane isti ti koji degustiraju piva daju povratnu informaciju pivarima koji su ga skuvali. Donekle smo uspeli u ovome i ovim putem bismo se zahvalili ekipi iz esnafa kućnih pivara Imbrewment i kluba kućnih pivara Bulevar na svim pivima koja su doneli na degustacije, kao i drugarima iz Pivopije na ustupanju svog prostora. Nadamo se da ćemo nastaviti sa degustacijama i bilo kojim vidom događaja koji širi svest o zanatskom pivu i zajednici koja se oko njega skuplja.2

SVET PIVA: Šta mislite, koji nas pivski trendovi čekaju u 2018. godini?
ZANATSKO PIVO: Očekujemo da će primat i dalje ostati hmelj, ali da će se nastaviti eksperimentisanje sa nekonvencionalnim sastojcima poput voća i povrća. Obradovao bi nas neki manje zastupljen stil poput piva koja su dugo ležala u burićima.

SVET PIVA: Koji su vaši planovi i da li nam pripremate neka iznenađenja?
ZANATSKO PIVO: Nastavljamo u istim tempom, imamo gomilu ciljeva koje tek treba da ostvarimo. Verujemo da ćemo malo prodrmati zajednicu. Iznenađenja će biti ali ne bismo da vam otkrivamo kako bi to ostalo iznenađenje. :)


Reportaže i pivske novosti koje nam prenosi Zanatsko pivo možete da pratite putem njihove Instragram i Facebook stranice.

Foto: Zanatsko pivo

Podeli:

Autor teksta: Svet Piva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Uživaš u pivu i našem sajtu?

Molim te podeli to sa prijateljima :)