Reportaže
0

Hmelj se ponovo širi vojvođanskim poljima!

DaniHmelja5
Dobro, znamo da naslov zvuči kao da smo ga prepisali sa naslovne strane Dnevnika, ali zaista moramo priznati da smo na skupu zanatskih pivara u Bačkom Petrovcu pod imenom Dani hmelja, ostali impresionirani brzinom kojom je mala i odabrana grupa stručnjaka i entuzijasta uspela da vrati hmeljarstvo u Srbiju! A samo prošle godine smo svu ovu mehanizaciju namenjenu sušenju hmelja gledali kako tužno sedi i skuplja prašinu…

DaniHmelja3malaSećate li se prošlogodišnjeg članka, kada smo po prvi put posetili ogledna polja hmelja u Bačkom Petrovcu? Ne? U tom slučaju kliknite na sledeći link i pročitajte ga. Samo polako, sačekaćemo vas… Jeste li sada pročitali? Opet niste? Dobro, izgleda da ćemo ipak morati da sumiramo sve što smo tada naučili. Naime, područje Bačkog Petrovca je u svojoj dugoj istoriji predstavljalo regionalni centar hmeljrastva da bi sa preko 8000 ha zemlje pod hmeljom, 2011. godinu dočekalo bez ijedne jedine stabljike. Međutim, 2013. godine Nikola Marjanović (brewery manager Brewdog pivare), Rastislav Struhar (direktor AD „Petrovec”) i prof. Jan Kišgeci su se sastali i odlučili da ovo promene. Nakon što smo 2015. posetili ogledna polja na kojima se uzgajalo šest sorti hmelja, već ove godine su nas na istom mestu dočekala puna zelena polja, nova sorta hmelja, radnici i mašine koje rade punom parom i novi planovi za nastavak širenja proizvodnje!

Lepo je videti da je posle tri godine prinos došao do nivoa da je postalo komercijalno isplativo gajenje ovih sorti hmelja

DaniHmelja7
Projekat smo počeli čisto amaterski da vidimo kako će to ići, nakon čega je jedna ekipa iz Amerike bila velikodušna da nam pokloni rizome tri vrste američkog hmelja, ali nam je jako bitno bilo da oživimo i bačke sorte hmelja – aromu, robustu i bačku. Taj projekat je krenuo godinu dana kasnije i trenutno imamo prilično mali broj biljaka tih domaćih sorti, a pivari su izuzetno zadovoljni njihovim senzornim karakteristikama što me posebno raduje.“, rekao je Nikola Marjanović. “Američke sorte Chinook, Centennial, Cascade i novi Tomahawk CTZ su nam izuzetno važne jer je to trenutni trend u pivarstvu i većina malih pivara koje su ovde prisutne koristi baš te sorte hmelja. Lepo je videti da je posle tri godine prinos došao do nivoa da je postalo komercijalno isplativo gajenje ovih sorti i to je ono što nas najviše raduje i što čini ovaj projekat uspešnim.

Na ovom odabranom skupu našli su se predstavnici gotovo svih zanatskih pivara u Srbiji, kao i nekoliko kolega pivara iz Hrvatske, dok su domaćini bili iskusni hmeljari iz AD „Petrovec” i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad. Nakon posete hektara zemlje pod hmeljom i mirisanja neverovatno aromatičnih šišarki hmelja (gde se nama ipak posebno isticao Centennial), u razgovoru sa pivarima smo stekli utisak da svi žele da isprobaju hmelj iz Petrovca i da počnu sa pokretanjem novih linija pivapomoću sirovina poteklih sa domaćih poljana.
DaniHmelja1

Do sada smo hmelj uvozili s Novog Zelanda, Argentine i Evrope, ali ovo što smo danas videli ovde je ostavilo velik utisak na nas i sigurno ćemo da razmislimo o korišćenju domaćeg hmelja. Čekamo da se ponude neke veće količine na tržište pa da krenemo da kupujemo“, rekao nam je Nemanja Stefanović iz pivare Tron.

Petar Nauković iz zagrebačke Pivovare Medvedgrad je za Večernji.hr ispričao: “Bilo je stvarno odlično prošetati hmeljarnikom i testirati arome hmeljeva u svojem najsvježijem obliku – direktno s biljke. Nikola i Rastislav su nas uveli u priču o uzgoju hmelja te nas proveli kroz sve zasađene sorte. Osim američkih sorti, oduševile su svježina, ali i aroma autohtonih sorti, posebno šišarke Arome.

DanIHmelja8

Dani hmelja2malaIako prošle godine nisu ni proizvedene dovoljne količine koje bi mogle da pokriju neku veću proizvodnju piva, odličan red ale Bandiera Rossa pivare RazBeerBriga je prvo pivo u potpunosti napravljeno od bačkopetrovačkog hmelja, a velike su šanse da neće još dugo biti i jedino takvo pivo na tržištu. Ovo što nas posebno zanima jesu lokalne sorte hmelja koje šire divan miris i imaju solidan nivo alfa vrednosti, a koje bismo brže-bolje voleli da probamo u nekim “lakšim”, osvežavajućim vrstama piva.

Dok pivare smišljaju recepte sa novim hmeljom iz Bačkog Petrovca, nama pivopijama ostaje stari plan podržavanja svih pivara koje u svojoj proizvodnji budu koristile domaći hmelj, a svima od srca preporučujemo predavanje koje će se održati na predstojećem 3. Novosadskom festivalu zanatskog piva (7-8. oktobra), kada će nam petrovački hmeljari otkriti svoje buduće planove i pohvaliti se do sada postignutim.

Podeli:

Autor teksta: Svet Piva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Uživaš u pivu i našem sajtu?

Molim te podeli to sa prijateljima :)