Reportaže
0

The Garden Brewery: Mi smo vjerojatno jedina pivovara na svijetu sa gigantskom disko kuglom!

Garden0

Sudbina je htela da poslednje dane meseca avgusta (8. mesec!) provedemo u lipom Zagrebu na Savi, glavnom gradu prvih komšija levo od Srbije na karti sveta. Sudba kleta je isto tako htela da na našem putovanju nešto i popijemo, a kao što znamo sa njom se nije šaliti. Većalo se kratko i jednoglasno te je odluka pala na jednu od novijih zvezdi hrvatskog zanatskopivskog neba – The Garden Brewery.

The Garden BreweryUmesto priče o malom kućnom pivaru koji je podigao kredit i počeo da živi svoj san, ovde imamo ipak malko zvezdanije početke.

Pre mnogo godina, Nick Colgan, bivši menadžer engleskog benda bend UB40 (da UB40!), promešao je karte i kao mnogi britanski muzički radnici pre njega, rešio da kišovitu englesku klimu zameni životom na nekom malo sunčanijem mestu. „Možda na hrvatskom primorju?“, pomislio je junak naše priče i stacionirao se u Zadru, pa nastavio da se bavi onim što ga je u tom momentu najviše zanimalo – muzikom.

Ubrzo nakon toga došao je “The Garden Festival” koji je postavio Hrvatsku na festivalsku mapu sveta i u 10 godina postojanja napravio revoluciju na tamošnjoj i svetskoj muzičkoj sceni. Epilog svega je prelepi “The Garden Resort” u mestu Tisno sa sedam festival godišnje (sve manji boutique festivali s različitom muzičkom pozadinom, smešteni u uvali s peščanom plažom na jednoj od najboljih evropskih festivalskih lokacija) kao i open air klub Barbarella’s u Pirovcu koji predstavlja jedan od najboljih 100 klubova na svetu.

No da se vratimo na temu. Strast prema craft pivu Colgan je pokupio u SAD gde je jedno vreme živeo, pa je doneo odluku da vrlo uspešni brend Garden, proširi i na pivaru, ali kao i uvek – ništa bez malog kućnog pivara sa velikim snovima.

Reč je opet o Nicku, ali ne tom, ovaj put mislimo na Nicka Calder Scholesa, momka sa Novog Zelanda, nekada podrumskog kućnog pivara, a danas headbrewmastera pivare Garden. Sad nam još samo fali detalj o kreditu za pokretanje pivare, ali to nam bilo glupo da pitamo.

The Garden Brewery je smešten u industrijskom delu Zagreba po imenu Žitnjak, na samom istočnom ulazu u grad (jako zgodno ako nakon posete pivari krećete nazad za Srbiju, manje zgodno ako ste jedini vozač u kolima). Ugledali smo staru halu od crvene cigle, prelep natpis pivare ispisan ogromnim sijalicama i odmah hvatamo priliku za par foto poziranja, vrednih instagrama.

Krećemo iz Zagreba u 5 ujutro, stižemo u Bački Petrovac, napunimo kola do vrha sa hmeljevima spakovanim u nekakve džakove za krompir, i stižemo nazad na granicu Srbije i Hrvatske… Nije previše čudno da su nas zaustavili i pretresli u celosti ali je dosta čudno da džakove sa hmeljem niko nije ni pogledao.

Dočekuju nas naši domaćini iz Garden tima, Tomo Karamatić i Ana Vrljić zaduženi za marketing pivare, i vode nas, gde drugo nego pravo za šank. Nismo se puno opirali i ulazimo unutar pivare (u sklopu koje je taproom) i prva stvar koju smo ugledali je ogromna disko kugla, očigledan uticaj klaberskih korena, ili kako naši domaćini vole da kažu “Garden je vjerojatno jedina pivovara na svijetu sa gigantskom diskokuglom”. Slažemo se, nego gde je taj šank? Pult za DJ-a, mala berza ploča, Submarine burger (restoran u sklopu pivare, ima još prostora za napredak po našem mišljenju) – Aha, evo ga! Šank sa desetak točilica i odmah zagonetka – šta probati, šta popiti.

Da li ići na perjanice, core range piva, kako ih zovu i po kojima je pivara poznata, ili odmah pribeći nekom od specijala sa kojima se Garden stalno poigrava. Specijali za odmah, klasici za poneti, može? Može! Izbor odmah pada na Peaches&Cream Sour i Palisade pale i greške nema. Peaches&Cream je možda i najbolji sour koji smo natočili u sebe. Stilski odlično izvedeno, uz dodatak laktoze i dryhopovan sa 100kg ručno isečenih bresaka (“peachhoped”? prim. aut.), ovo pivo dovodi do vrlo retke situacije prilikom konzumiranja sour piva, pije nam se još jedan! Palisade pale ale je prvi u nizu single hop serija, i Garden se za No1 poigrao sa Palisade hmeljem, koji do sada nismo sreli kao samostalnog nosioca piva i prilično je zanimljiv, uz zemljane i arome borovine, negde je na pola puta između engleskih i američkih stilova.

Garden inače stalno organizuje posete i obilaske pivare za sve zainteresovane, ali pitanje je koliko je to zaista neophodno. Tajni nema, jer se sve dešava manje-više pred vama. Fermentori vire iza šanka, ekipa iz proizvodnje se užurbano šeta okolo u kombinezonima i gumenim čizmama, a čim se nagnete malo na desno od šanka, uspećete da zavirite u celokupan proces proizvodnje Gardena.

Sedamo u baštu i dok nas Tomo i Ana upoznaju sa osnivanjem, konceptom i razvojem Garden pivare i samog brenda, priključuje nam se i Vedran Ivančić, vitez od gumenih čizama i jedan od brewmastera Gardena. Odmah ga, bacamo u vatru i pucamo sa pitanjima, odakle si ti momak? Ko su ti roditelji? Kakvu muziku slušaš? Ok prošao si, aj’ sad daj nam najzabavniju priču koju znaš, kreni:

Garden15“Radili smo wet hop, pivu koje se pravi sa sviježe ubranim hmeljem, (nepisano pravilo da hmelj mora da stigne do proizvodnje piva 24h od branja prim. aut.), glavni pivar Nick i ja, u monovolumenu sa izvađenim sjedalima krećemo iz Zagreba u 5 ujutro, stižemo u Bački Petrovac, napunimo kola do vrha sa hmeljevima sorti Cascade i Chinook, spakovanim u nekakve džakove za krompir, i stižemo nazad na granicu Srbije i Hrvatske. Obojica slične visine, mršavi, bradati, u kolima punim mirišljave biljke srodne konoplji. Nije previše čudno da su nas zaustavili i pretresli u celosti ali je dosta čudno da džakove sa hmeljem niko nije ni pogledao. Stižemo u Zagreb i odmah se bacamo na kuhanje. Ta piva ima priču. Ludilo!”

Vedran nam dalje objašnjava da slad za Garden stiže iz Nemačke i Engleske, hmelj stiže iz Amerike, Nemačke, Slovenije, Australije i Novog Zelanda, i da uz gomilu lokalnih sastojaka postižu individualnost svojih piva. Međunarodnost u sastavu piva, proširuje se i na tim proizvodnje Gardena, piva kuvaju spomenuti Nick Calder Scholesa sa Novog Zelanda, i pored njega Englez, Irac i nekoliko Hrvata. Vic se piše sam!

Sledeće pitanje se nameće, dobro smo upoznati sa situacijom o dobrim odnosima koji vladaju između zanatskih pivara u Srbiji, a naši sagovornici nam objašnjavaju da je ista priča i u Hrvatskoj:

“To je manje više sve kolegijalan odnos, podržavamo jedni druge savetima, antagonizma nema nimalo i cela pivarska scena zajedno jača, kako jačaju pivare pojedinačno. Stalno se organizuju neki craftbeer festivali gde se družimo i gde ne stižemo da pijemo svoja piva od stalnog isprobavanja piva naših kolega”, uz osmeh pričaju Tomo, Ana i Vedran.

Međunarodnost u sastavu piva, proširuje se i na tim proizvodnje Gardena, piva kuvaju spomenuti Nick Calder Scholesa sa Novog Zelanda, i pored njega Englez, Irac i nekoliko Hrvata. Vic se piše sam!

Opraštamo se od Toma i Ane i ostavljamo ih svojim obavezama, dok nas Vedran poziva u obilazak pogona. Može, ali smo hteli da ostavimo utisak pa mu nismo rekli za našu strast da volimo da cugamo direkt iz fermentora.

Prvo prolazimo pored točionice za limenke i Vedran nam odmah objašnjava da Garden mahom koristi limenke 0.33, što sve više postaje vodeći trend i u craft pivarstvu u svetu, i kuriozitet je da je dizajn limenki insipirisan hrvatskom prirodnim lepotama:

Session Ale – lokacijom u Tisnom gde su Garden festivali, Pale Ale – plaža Stiniva na Visu, IPA – šume Slavonije, Stout – lepotama parkova prirode noću (čitaj: Velebit), a CIPA predstavlja hrvatska ostrva.

Nastavljamo dalje i odmah dolazimo do suštine, tri momka koji sede i rendaju koru sa narandži, lajmova i grejpfruta u pripremi za kuvanje Citrus IPA-a, upravo predstavlja šta je zaista zanatski pristup kuvanju piva, beskompromisno i uz upotrebu isključivo prirodnih sastojaka.

Nakon upoznavanja sa samim procesom kuvanja, zavirujemo u fermentore i uz očajni krik i suzu u oku, shvatamo da ćemo izvesno promašiti vrlo ograničene količine dva specijala koja su u tom momentu bila na odležavanju (i tokom svog kratkog životnog veka bila dostupna samo na točilicama).

U prvom trenutno odležava No2 iz pomenute singlehop serije, Simcoe pale, jedan od nama najkrasnijih hmeljeva, i dosta zanimljiv Gose/Sour eksperiment u kolaboraciji sa Magic Rock pivarom (UK), sa sveže ubranom biljkom po imenu motar (crithmum), slana mesnata začinska biljka karakteristična za jadransku obalu i takođe začinskom biljkom po imenu šumac (sandfire), jednim od glavnih sastojaka zatara (za’atar), poznate blistoistočne mešavine začina.

Vedran nam otkriva da je trenutno u pripremi i prepucani Triple IPA 60/90/120, u koji se kod kuvanja konstantno dodaje određena gramaža hmeljeva, u skladu sa istraživanjem da se navodno više alfa kiselina otpušta i dobija više ukusa i arome ako se postupa na ovaj način, plus gomila hmelja u dryhopu. “Klasično čudovište” kratko objašnjava Vedran.

Od Vedrana se opraštamo uz zahvalnost i iščekivanje sledećeg susreta sa njim i njegovim kreativnim dostignućima. Pazarimo sve što se može uzeti za poneti, čak i par prelepih IPA čaša (nemamo baš običaj da plaćamo čaše) i odlazimo puni utisaka. Pivara poput Gardena, sa dobro osmišljenim i zaokruženim konceptom, kreativnim pristupom pivarskom zanatu i vrlo kvalitetnim proizvodom nikada dosta!

 

Foto: Dorotea-Dora Held

Podeli:

Autor teksta: Dušan Kozomora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Uživaš u pivu i našem sajtu?

Molim te podeli to sa prijateljima :)