Regionalne vesti
1

Festival uličnih svirača: craft piva za craft muziku

ulicniSviraci1

Da su festivali i pivo nokat i meso međuljudskih odnosa upisano je još na vavilonskim tablama pre oko 6 i nešto hiljada godina. Festivali kao događaji demonstriraju bogato kulturno nasleđe zajednica, izgrađuju njen identitet, imaju kohezionu društvenu ulogu baš kao i pivo.

Imaju za smisao boost radosti i povezivanje ljudi. Pivo najlepše klizi uz dobar mjuz, u prijatnom ambijentu, kada smo među ljudima i kada čujemo zvonki zvuk kucanja pre nego mokru kriglu prislonimo na usne. Festivalska kultura se u poslednjih nekoliko decenija usložila, uostalom kao i pivska kultura. Festivali postaju subspecijalizovani i umreženi, a sam kontinuitet i razvoj urbane kulture oslanja se najvećim delom upravo na festivale (muzički, filmski, pozorišni, kulinarski, plesni, modni itd.). Muzički festivali danas najčešće obezbeđuju visoke honorare pop zvezda kroz partnerstva koja prave sa velikim pivskim kompanijama, tako je u ponudi isključivo to i to zvanično pivo tog i tog festivala.

Ulicni5

Zanatska piva smo u prilici da pijemo samo na specijalizovanim festivalima zanatskih piva. Međutim ove godine 16. Festival uličnih svirača pravi veliki zaokret, ne samo kada je reč o izmeštanju iz centra Novog Sada u Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, već će na pivskoj karti Festivala u ponudi biti jedino zanatska piva i to: Razbeerbriga, Zebrew, Kabinet i pivara Tron.

Ulicni3

Festival se izmešta u Podgrađe Petrovaradinske tvrđave sa ambicijom da podstakne mišljenje i zamišljanje Gradića kao ključne gradske tačke u kojoj se seku Balkan i Srednja Evropa, koja bi mogla biti nadahnuće kulturne produkcije i mesto spone prošlog i budućeg Novog Sada. Revitalizacija Gradića savršeno rezonira sa blagim razvojem upravo malih zanatskih pivarija koje vraćaju pivu ne samo šmek, ukus, penu i boju već i izgled, dizajn flaša, etiketa postaje bitan koliko i sadržaj tog napitka. Tako je Gradić prepoznat kao mesto fantastične sinergije između Festivala uličnih svirača i malih zanatskih pivarija.Ulicni4

Dok budemo pili piva sa aurom slušaćemo njujorški funk & jazz trio Moon Hooch, trojac koji se sastoji od bariton saksofona, tenor saksofona i dabome bubnja. Iako su to garesi koji su se upoznali na jazz akademiji svoje iskustvo su kalili u bruklinskom metrou čiju su prljavštinu i vrevu utkali u svoj zvuk. Izdali su do sada tri albuma koji su dosegli do vrha bilbordove liste posvećene jazz muzici.

Igor Djeke iliti Harp Explosion je čovek koji cepa usnjak u novoj, Kojinoj Disciplin A Kitschme. To je jedan blues izraz sa iskustvom garažne rokenrol istorije. U pratnji vrlo bazične ritmulje usnu harmoniku provlači kroz pedale i tako slaže lejere buke koja dira dušu.


Ulicni6Baš kad smo pomislili da u Novom Sadu već dugo nema kvalitetnog indie pop benda kakav je bio recimo
till, na konkurs Festivala se prijavio mladi neo neo romantičarski sastav Plastic Trees koji svoje nadahnuće nalaze u ranom U2-u, Duran Duran-u i sličnim bendovima tog plodnog vremena.

Za ljude iz naroda valja izdvojiti jednog od najboljih svetskih cimbalista Jenoa Listeša iz Budimpešte, parče španskog kulturnog nasleđa nam donosi novosadski ansambl La Sed Gitana, a Senor Marcusen dolazi iz Španije i od didžeradua (njih nekoliko) i perkusija gradi jedan egzotični world rave.

Ulicni2Izvođača i bendova je previše za jedan članak pa radoznalima predlažemo klik na rubriku program na zvaničnoj stranici Festivala.

Na ovogodišnjem Festivalu uličnih svirača u saradnji sa Cinema City Festivalom gledaćemo sve one filmove koje je publika naročito volela. Biće tu i pozorišnih predstava, instalacija, savremenog plesa, ambijentalnog teatra i drugih umetničkih praksi…

Vidimo se u Gradiću od 1. do 3. septembra, do tada uzdravlje ljubiteljke i ljubitelji dobrih piva!

Boris Malinović, PR Festivala uličnih svirača

Podeli:

Autor teksta: Boris Malinović

 • Danilo says:

  Svaka čast, mnogo mi je drago što kao žitelj Novog Sada napokon vidim napredak kada su ,,Ulični svirači” u pitanju. Mislim da je proširivanje programa i asortimana zabave veoma pozitivna srvar. Pogotovo me veseli prisustvo zanatskih piva. Uzdravlje!

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Uživaš u pivu i našem sajtu?

  Molim te podeli to sa prijateljima :)