Pivare u Srbiji
2

Apatinska pivara

Apatinska pivara
www.jelenpivo.com www.facebook.com/JELEN-PIVO

Apatinska pivara osnovana je 1756. godine kao „Carska pivara” u Apatinu. Dostupni zapisi o radu carske pivare u Apatinu datiraju još od 1756. godine od kada postoje zapisi o proizvodnji 12.000 hl. Pivara se prvi put privatizuje krajem XIX veka, kada počinje nova faza u razvoju koju karakterišu velika investiciona ulaganja (1892. i 1893. godine), sa primarnim ciljem osavremenjavanja proizvodnog procesa i povećanja maksimalnog kapaciteta proizvodnje. U periodu do Prvog svetskog rata, proizvodnja je iznosila 16.000 hl piva godišnje.
Uprkos velikim naporima vlasnika i zaposlenih posle Prvog svetskog rata, pivara tokom tridesetih godina XX veka dolazi u tešku poziciju, što je konačno dovelo do gašenja proizvodnje 1935. godine. Devet godina kasnije, remontom zatečene opreme otpočinje nova faza, sa svega 38 zaposlenih radnika. Ipak, već 1950. godine proizvedeno je 40.782 hl piva a broj zaposlenih radnika se popeo na 120. Tokom sedamdesetih uveden je proces automatizovanih visokotiražnih linija, što je rezultiralo proizvodnjom od čak 634.681 hl piva 1977. godine, ali i proširenjem asortimana. Početkom devedesetih godina prošlog veka sankcije su, na kratko, smanjile proizvodnju pivare. Proces privatizacije, započet 1991. godine i nastavljen 2003. kada je Apatinska pivara postala deo mreže internacionalnog lidera u pivarskoj industriji, InterBrew koji je 2005. spajanjem postao deo globalne pivarske kompanije InBev.
U junu 2012. godine Apatinska pivara postaje deo jedne od najvećih globalnih pivarskih kompanija Molson Coors, kao deo grupacije Molson Coors Evropa. Molson Coors Evropa ima sedište u Pragu, koja posluje na tržištima Srbije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Crne Gore, Rumunije i Slovačke. Apatinska pivara je lider na domaćem tržištu u proizvodnji piva, sedište joj se nalazi u Apatinu, komercijalni centar u Beogradu, a distributivni centri su u Odžacima, Inđiji, Mladenovcu, Novom Sadu, Čačku i Nišu.
Prijatelj i pokrovitelj je mnogobrojnih kulturnih, muzičkih i sportskih dešavanja, na nacionalnom i regionalnom nivou: fudbalska Jelen Super Liga Srbije, muzičkih događaja – Jelen Live, Beck’sperience, Sabor trubača u Guči, Beogradski festival piva i dr.

Proizvodi: Jelen pivo, Jelen cool, Jelen fresh grejpfrut, Jelen fresh limun, Apatinsko, Nikšićko pivo, Nikšićko tamno, Staropramen, Becks, Stella Artois, Löwenbräu

Podeli:

Autor teksta: Svet Piva

 • Malkom says:

  Šteta što su prekinuli sa proizvodnjom Jelen Belo-g pivo, bilo je dobro ali nisu mu dali šansu da žaživi na tržištu pa se nadam da će ga u jednom trenutku ponovo ponuditi pošto definitivno fali srbskom tržištu neko dobro i pristupačno pčenično pivo sa povratnom ambalažom.

 • Slobodan Tasic says:

  Postovana Gospodo,
  Fa ste stvarno dobri proizvodjaci piva uverio sam se vise puta
  ali danas posebno. Pronasao sam 3 flase vaseg piva @Jelen@
  proivedeno 21.01.2004 L4 S2. Popio sam jedno i uverio se da
  je vase pivo stvarno dobro. Prijatelji su me odvracali da ne pijem,
  ali sam ja verujuci u Vas kvalitet popio jedno i niste me
  demantovali. Ostala su mi dva komada pa bih zeleo da ja vama posaljem
  dve flase za vas muzej, a da ja dobijem dve gajbe kao Vas prijatelj.
  Zelim vam uspeh u daljem radu i srdacno Vas pozdravljam,
  Slobodan Tasic
  tel.063265874 0654571724

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Uživaš u pivu i našem sajtu?

  Molim te podeli to sa prijateljima :)