Regionalne vesti
1

5 pivskih trendova koji nas čekaju u 2017.


Trendovi2017

Jedna od najlepših i najuzbudljivijih stvari u svetu kraft pivarstva jeste njegova konstantna evolucija. A kada se nakon nekoliko decenija ispijanja komercijalnih lagera u Srbiji odjednom dogodi eksplozija novih malih pivara i festivala piva, stvari počnu da se menjaju brže nego kvalitet Valjevskog piva.
Dok će se svetsko i srpsko pivarstvo neprestano menjati, nekoliko trendova će sigurno imati veliki uticaj na kraft scenu u 2017. godini, a mi smo pokušali da ih predvidimo i stavimo na jedno mesto. Ako se ispostavi da ipak ništa nismo pogodili, zajedno ćemo se praviti da se ovaj tekst nikada nije ni desio…

NOVI STILOVI PIVA
Kada kažemo novi, mislimo – stari stilovi. Veoma stari i uglavnom nemački. Imajući u vidu da su tri najčešća stila piva koja su se točila u našim zanatskim pivarama bila IPA, stout/porter i pale ale, za očekivati je veću šarenolikost i eksperimentisanje sa stilovima piva koji se u Srbiji još nisu “primili”. Ovde pre svega mislimo na “kisela” piva i piva pravljenja uz pomoć divljeg kvasca, a koja su se u svetu već vratila na velika vrata. Jedan od naših omiljenih stilova iz te “fioke” jeste gose pivo pravljeno sa slanom vodom i sa osvežavajućim ukusom limuna i korijandera (nekoliko stranih piva ovog stila smo mogli da probamo na festivalu Vrteška, ali i gose iz Prve viške pivare na Festivalu zanatskog piva u Novom Sadu). Očekujemo i značajniji porast kraft pilsnera (klasičnih i onih zahmeljenih), kao i pitkih session piva sa niskim procentom alkohola. Nadamo se i da će se neko posvetiti proizvodnji zaista dobrog zanatskog pšeničnog piva. I dobrog bock piva. I helles. Ili kölsch. Ne, voćno pivo! I mislim da smo sada sve pokrili…

Trendovi4KOLABORACIJE KRAFT PIVARA
Ono što je počelo u prethodnoj godini će se verovatno (ili se bar nadamo!) u većoj meri nastaviti i u ovoj – udruživanje dveju pivara radi pravljenja novog piva! Kolaboracija dve lokalne pivare u stanju je da izrodi zaista zanimljiva i jedinstvena piva. Kabinet pivara to već neko vreme radi sa manastirom iz Kovilja (Kolaboracija 01 i 02) i bugarskom pivarom Bela roda (Pop My Višnja), Zebrew i Crow su kolaboracijom proizveli Open Saison, Južni vepar i NikolaCar su dobili svoje Tramp pivo…

Trendovi2
MANJE NOVIH PIVARA

Ni sami više ne znamo koliko danas tačno postoji kraft pivara u Srbiji (21? 23? 25?), ali smo uvereni da nakon početne eksplozije, sledi godina u kojoj će se sve ređe pojavljivati nove male pivare, a da će postojeće nastaviti da eksperimentišu i podižu kvalitet svojih piva zbog ograničenog tržišta i potrebe da se izdvoje iz konkurencije. Naravno, sigurni smo da će sve više lokala nastaviti da u svoju ponudu uvrštava zanatska piva, ali značajno širenje kraft piva možemo očekivati tek kada se donese antimonopolski zakon o ograničenju ugovora kojim velike pivare vežu za sebe većinu kafana u Srbiji.
Trendovi3
ZANATSKE DESTILERIJE VISKIJA
Dobro, znamo da viski nije pivo! Ali pre nekoliko godina u svetu je počeo da niče sve veći broj kraft destilerija viskija, a trend će u svetu (a posebno Japanu i Americi) sigurno nastaviti da raste i u 2017. godini. Što se tiče Srbije, prethodne godine održan je prvi Whisky Fair u Beogradu, a jedinu zastavu zanatskog viskija u Srbiji drži novosadska destilerija Two Doves. Posebna pohvala ide pivari NikolaCar koja je prepoznala dolazeći talas, pa je u prethodnoj godini izbacila NikolaCar single malt viski.

DaniHmelja3malaPIVO OD DOMAĆIH SORTI HMELJA
Zaljubljenost pivopija u aromatične američke sorte hmelja sigurno neće još dugo proći. Međutim, gledajući razvoj zanatskog pivarstva u drugim zemljama koje su svoj bum doživele pre Srbije, jasno je da je sledeći korak pravljenje zanatskog piva od autohtonih lokalnih vrsta hmelja. Na ovaj način, umesto samo još jednog (recimo) američkog IPA stila piva, pivare pokušavaju da se izdvoje iz konkurencije (i da se plasiraju na strano tržište) korišćenjem svojih lokalnih autohtonih vrsta hmelja, pa tako danas imamo SIPA (Slovenian IPA), PIPA (Polish IPA)… Imajući u vidu da će se ove godine povećati prinos hmelja sa bačkopetrovačkih polja, možemo očekivati i da će (pored odličnih američkih sorti koje su uzele naše državljanstvo) početi da se sve više proizvodi i pivo od vojvođanskih sorti kao što je robusta, aroma i bačka.

Šta vi mislite, šta bismo već ove godine mogli da očekujemo na pivarskoj sceni? Da industrijske pivare nastave uvoz šatro kraft piva? Pojava novih pivskih festivala? Novi multi tap pabovi? Još više piva koja će odležavati u drvenim buradima? Dolazak zanatskih piva na police prodavnica?

Podeli:

Autor teksta: Svet Piva

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

    Uživaš u pivu i našem sajtu?

    Molim te podeli to sa prijateljima :)